From D-Day to V-Day

Březen 1945

10. března 1945 - Den D + 277

Síly II. kanadského sboru ze svazku 1. kanadské armády úspěšně dokončily operace „Veritable“ a „Blockbuster“. Jejich cílem bylo úspěšně zakončit bitvu o Porýní. Kanadská 2. pěší divize postupovala na jihovýchod podél hlavní silnice Xanten – Rheinberg. Ve stejné době se britská 52. pěší divize zkontaktovala na severním křídle s kanadskou 4. obrněnou divizí a na jihu s americkými oddíly.

134. pěší pluk od 35. pěší divize XVI. sboru obsadil Büderich a směřoval na Wesel, zatímco bratrský 320. pěší pluk postoupil do Sevelenu a pak zůstal v záloze. K 75. pěší divizi se vrátily od VIII. britského sboru prapory z uskupení 289. a 291. pěšího pluku. Divize poté zaujala pozice vlevo od „Osmdesáté čtvrté pěší“, která spadala pod XIII. sbor.

Po změně operační hranice mezi 9. a 1. armádou zaujal VII. sbor obranné pozice podél Rýna s 3. obrněnou divizí a 1. a 104. pěší divizí na frontové linii a 8. pěší divizí a 4. jízdní mechanizovanou skupinou v sektorech soustředění. 9. pěší divize z uskupení III. sboru dále rozšiřovala předmostí u Remagenu proti sílícímu nepřátelskému odporu. Na východním břehu teď byly kompletní jednotky 9. a 78. pěší divize a k překročení řeky se připravovala „Devadesátá devátá pěší“. V severním sektoru předmostí postoupili Američané až za Bad Honnef, samotné městečko ale nadále zůstávalo v držení nepřítele. Jižní část operačního sektoru byla rozšířena k Dattenbergu, ale ve střední zóně byl postup velmi pomalý. 47. pěší pluk od 9. pěší divize odrážel v průběhu dne silné protiútoky.

Němci pokračovali v leteckých a dělostřeleckých útocích na Ludendorfův most a nyní přenesli palbu i na nově vybudovaný kolejový most. 23. pěší pluk od 2. pěší divize z uskupení amerického V. sboru postupoval podél Rýna na jih a obsadil polovinu Niederbreisigu, zatímco 3. prapor 9. pěšího pluku od „Indian Head“ dosáhl Rýna nedaleko Rheinecku. Průzkumné hlídky od 102. jízdní mechanizované skupiny během 10. března 1945 likvidovaly zbytky nepřátel a postoupily k Dedenbachu, Niederzissenu, Waldorfu a Gönnersdorfu. 106. pěší divize generálmajora Donalda A. Stroha byla převelena k 15. armádě, která zabezpečovala okupované území západně od řeky Rýn. Šlo o tutéž divizi, která tři měsíce předtím byla decimována v průběhu počáteční fáze německé operace „Wacht am Rhein“. Přišla tehdy o dva ze tří pěších pluků, kterými byla vybavena. V bojích se udržel pouze 424. pěší pluk, zatímco další dva, 422. a 423., kapitulovaly. V březnu 1945 byl zbytek divize doplněn 3. a 159. pěším plukem. „Golden Lion“, jak se divizi přezdívalo podle jejího rukávového označení, přišla za války o 470 mužů, kteří padli. Dalších 1 278 příslušníků bylo zraněno a až neskutečných 6 697 zajato.

6. jízdní mechanizovaná skupina z uskupení VIII. sboru americké 3. armády operující na levém křídle 11. obrněné divize prováděla průzkum podél jižního břehu řeky Ahr a zároveň vytvořila kontakt a jednotkami americké 1. armády. 11. obrněná divize dosáhla Rýna a metodicky čistila svůj sektor západně od řeky. Bojové uskupení A kompletně vyčistilo Andernach. 4. pěší divize byla odvelena k 7. armádě. Tankové oddíly 4. obrněné divize z uskupení XII. sboru pokračovaly ve vyčišťování zóny na západ od Rýna od Andernachu až po Koblenz a severně od Mosely od Koblenze ke Cochemu. Taktická skupina „Graham“ od 5. pěší divize postupovala z Darscheidu na jihovýchod a v Cochemu dosáhla řeky Mosely. 1. prapor od 2. pěšího pluku z uskupení „Páté pěší“ vyrazil jihovýchodně z Pützbornu a obsadil Udler, Gillenfeld, Strohn, Immerath a Strotzbusch. Prapory 304. a 385. pěšího pluku od 76. pěší divize postoupily na linii řek Klein Kyll – Lieser a obsadily oba břehy v úseku Karl – Wittlich. 42. jízdní průzkumná squadrona vyčistila Dreis a Bergweiler, prošla přes sektor 10. obrněné divize ve Wittlichu a pokračovala k Dorfu a Flussbachu. Síly XX. sboru se připravovaly ke koordinovanému útoku z předmostí v Saarburgu, který byl naplánován na 13. března 1945. Na podporu této ofenzívy byla ke sboru připojena 80. pěší divize. Bojové uskupení A od 10. obrněné divize takřka bez boje obsadilo Wittlich, Bombogen a kopce mezi nimi. Uskupení B mezitím vybudovalo předmostí na řece Salm v Sehlemu, kde se zmocnilo nepoškozeného mostu a posléze dobylo Esch, Karmes a Clausen. Uskupení R čistilo v průběhu dne prostor Lorsch – Polich – Ensch. 417. pěší pluk od 76. pěší divize dobyl Kirsch, Longuich a výšiny nedaleko Mertesdorfu. 3. jízdní mechanizovaná skupina plukovníka Jamese H. Polka obsadila Kasel a Riol a začala přebírat úsek „Čtyřstého sedmnáctého pěšího“ na předmostí v Ruweru. 3. jízdní squadrona od „Třetí jízdní“ se zatím soustředila v oblasti Konz – Karthaus.

1. francouzská armáda obdržela rozkaz pokračovat v obraně stávajících pozic podél Rýna na pravém křídle 6. skupiny armád a souběžně s tím provádět letecký průzkum nepřátelských postavení na východním břehu řeky.

Dnešním dnem byl u Dunkerque reorganizován Motorizovaný přezvědný oddíl na Tankový prapor 3. Jeho příslušníky se, kromě jiných, stali také muži od tzv. Vládního vojska a také mladíci, donucení okolnostmi sloužit u branné moci Velkoněmecké říše. Po návratu do vlasti byl Tankový prapor 3 umístěn v okolí Břežan na Klatovsku. Na počátku června 1945 se Československá samostatná obrněná brigáda transformovala na čs. 1. tankový sbor. „Ocelová pěst“ generála Lišky zanikla, vzpomínka na hrdinství jejích příslušníků však nikoliv.



zpět na březen 1945