From D-Day to V-Day

Červen 1944

30. června 1944 - Den D + 24

Dne 30. června 1944 vydal generál Montgomery, velitel 21. skupiny armád, rozkaz 1. americké armádě, aby zaútočila na nepřátelské síly v oblasti Villers-Bocage, zatímco 2. britská armáda se má pokusit dobýt Caen.

celý text

29. června 1944 - Den D + 23

Jednotky amerického VII. sboru, 47. pěší pluk vpravo a 60. pěší pluk v centru, oba ze svazku 9. pěší divize, útočily na Cap de la Hague. Postoupily přes Gruchy, Gréville a křižovatku jihovýchodně od Beaumont-Hague a zastavily se před hlavní německou obranou linií.

celý text

28. června 1944 - Den D + 22

79. pěší divize ze svazku amerického VII. sboru, která se významnou měrou zasloužila o dobytí Cherbourgu, byla z města převelena na jih do oblasti amerického VIII. sboru a administrativně i velením k němu byla přidělena. 9. pěší divize pokračovala v přípravě k útoku na Cap de la Hague.

celý text

27. června 1944 - Den D + 21

Je 27. června 1944. Již tři týdny zuří v Normandii tuhé boje mezi spojeneckými jednotkami a německou brannou mocí. Situace se komplikuje, protože fronta nepostupuje tak rychle, jak by si velení spojeneckých expedičních sil přálo.

celý text

26. června 1944 - Den D + 20

Den po průniku amerických jednotek do Cherbourgu si vojáci VII. sboru připsali na seznam vítězství velmi významné jméno – Cherbourg. 47. pěší pluk od „Deváté pěší“ čistil severozápadní část města, zatím se mu ale nepodařilo dobýt nepřátelské skladiště zbraní.

celý text

25. června 1944 - Den D + 19

25. června 1944 v sektoru amerického VII. sboru konečně zmlkla námořní a pozemní děla, která v uplynulých dnech postřelovala cíle v obleženém Cherbourgu a na jeho perimetru. V průběhu dne byly zastaveny také letecké údery, neboť obranná linie kolem města byla prolomena a do Cherbourgu začala pronikat jedna bojová skupina Američanů za druhou.

celý text

24. června 1944 - Den D + 18

Vojáci amerického VII. sboru konečně vstoupili 24. června 1944 do Cherbourgu. 60. pěší pluk od „Deváté pěší“ čistil severní okraj města sousedící s mořem, zatímco „bratrské“ pluky č. 39 a 47 postupovaly do středu města (47. pěší pluk směrem k pevnostem Equeurdreville a Redoute des Fourches a 39. pěší pluk k Octeville).

celý text

23. června 1944 - Den D + 17

Je 23. června 1944. Nad plážemi malebné Normandie zeslábla bouře, která v předešlých dnech zničila v sektoru „Omaha“ pracně vybudovaný umělý přístav Mulberry A. Vykládka tolik potřebného vojenského materiálu a mužstva mohla konečně pokračovat.

celý text

22. června 1944 - Den D + 16

Je 22. červen 1944. Svět si připomíná třetí výročí zahájení invaze německých vojsk do Sovětského svazu. Velitel amerického VII. sboru nedostal žádnou odpověď na ultimátum, které zaslal obráncům Cherbourgu a začal s finálním útokem na město, které Němci postupem let proměnili v malou pevnost.

celý text

21. června 1944 - Den D + 15

Jednotky ze svazku 9. a 79. pěší divize amerického VII. sboru se v průběhu dne reorganizovaly a přeskupovaly pro finální útok na strategický cíl ležící na okraji poloostrova Cotentin – přístavní město Cherbourg.

celý text

20. června 1944 - Den D + 14

Je 20. červen 1944. Den předtím se Kanálem prohnala obrovská bouře, která zcela zničila v prostoru invazní pláže s krycím jménem Omaha proslulý umělý přístav Mulberry A. Mohutné vlny měly na jeho jednotlivé části doslova drtivý dopad. Poškození bylo natolik rozsáhlé, že se Spojenci rozhodli přístav již neobnovovat a soustředit se na zprovoznění druhého přístavu Mulberry B v Arromanches.

celý text

18. června 1944 - Den D + 12

18. června 1944 vydal britský generál Montgomery, velitel 21. skupiny armád, svůj první písemný rozkaz od vylodění v Normandii. Byl stručný a jasný. Urychleně postoupit vpřed z dosud získaných pozic a dobýt Caen a Cherbourg. Německá armáda se ale nehodlala jen tak vzdát.

celý text

17. června 1944 - Den D + 11

Již jedenáctý den bojují Spojenci v pobřežním pásmu francouzské Normandie s jednotkami SS a Wehrmachtu o ovládnutí strategicky důležitého předmostí. Němcům tady jde doslova o všechno. Americká 9. pěší divize ze svazku VII. sboru postupovala proti neorganizovanému nepřátelského odporu, prorazila na západní břeh poloostrova Cotentin a pokračovala v útoku.

celý text

16. června 1944 - Den D + 10

Americký VII. sbor dokončil toho dne vyčištění úseku na východ od řeky Douve od nepřítele a vybudoval předmostí. Útok sboru pokračoval velmi rychle, neboť německé formace v oblasti ustupovaly. 358. pluk od „Devadesáté pěší“ postoupil vpřed na pravém křídle 9. pěší divize.

celý text

15. června 1944 - Den D + 9

Generál Collins, velitel amerického VII. sboru, rozhodl, že úkolem „dne“ bude v co nejkratší době přetnutí poloostrova Cotentin. Proto byl VIII. sbor ze svazku americké 1. armády pod velením generála Troye H. Middletona určen k zabezpečení obranné pozice procházející Carentanem západně přes poloostrov Cotentin ve snaze krýt jihozápadní křídlo amerického VII. sboru.

celý text

14. června 1944 - Den D + 8

Americká 4. pěší divize rozdrtila útokem přední nepřátelskou obrannou linii. 39. pluk od „Deváté pěší“, dočasně připojený ke 4. pěší divizi, překonal silný odpor v Quinéville, dokončil čištění pobřežního sektoru na jihu a dobyl Fort St Marcouf. 22. pluk od „Čtvrté pěší“ vyčistil výšiny západně od Quinéville.

celý text

13. června 1944 - Den D + 7

Je 13. červen 1944. Od zahájení invaze do Francie uplynul již celý týden. Americká 1. armáda zastavila koncem dne útok V. sboru v jižním směru a vydala rozkaz držet dobyté pozice. Hlavní úkol amerického VII. sboru spočíval v úplném přetnutí poloostrova Cotentin a obsazení životně důležitého přístavu Cherbourg.

celý text

12. června 1944 - Den D + 6

Je 12. červen 1944 a v pobřežním pásmu francouzské Normandie britsko-kanadsko-americké jednotky upevňují své pozice. Do Francie míří nové a nové síly a Kanál je v těchto dnech jednou z nejrušnějších námořních cest na celé planetě.

celý text

11. června 1944 - Den D + 5

11. června 1944 pokračovala taktická skupina „Barber“ ze svazku 4. pěší divize VII. sboru 1. americké armády v marném úsilí prorazit skrz mezeru v Azeville na výšinách Quinéville v pobřežním sektoru. 12. pluk ze stejné divize získal západní konec výšiny od Montebourg – Quinéville, nakonec ale ustoupil, neboť jeho boky by tím zůstaly nekryté.

celý text

10. června 1944 - Den D + 4

Historický den pro 1. americkou armádu, neboť VII. a V. sbor se setkaly v Auville sur le Vey. Ve známém Carentanu se stále ještě nalézají zbytky nepřátelských jednotek, které přečkaly opakující se útoky amerických výsadkářů. V oblasti VII. sboru taktická skupina „Barber“ od 4. pěší divize prorazila mezeru skrz Azeville směrem k nepřátelské hlavní obranné linii na vyvýšenině Quineville, redukovat obranu Ozeville a Chateau de Fontenay se ale zatím nepodařilo.

celý text

9. června 1944 - Den D + 3

Je 9. červen 1944. Již čtvrtým dnem probíhá na pobřeží francouzské Normandie nesmiřitelný zápas mezi oddíly německého Wehrmachtu a jednotkami SS na jedné straně a spojeneckými silami na straně druhé. Po úspěšném zajištění předmostí se Američané a britsko-kanadské bojové formace snaží rozšířit nástupní území, z něhož bude možné postupovat dále do vnitrozemí. Je to zápas o čas, neboť nepřítel disponuje ve Francii značným vojenským potenciálem, jenž by mohl Spojence zatlačit zpět do moře. Následky by byly katastrofální.

celý text

8. června 1944 - Den D + 2

Již 48 hodin zuřil v pobřežním pásmu francouzské Normandie nesmiřitelný zápas mezi spojeneckými silami a Velkoněmeckou říší. Nedaleko Port-en-Bessin, malého městečka ležícího na rozhraní mezi americkou Omahou a britským sektorem Gold, navázala 1. americká armáda kontakt s jednotkami 2. britské armády.

celý text

7. června 1944 - Den D + 1

Druhý den invaze do Francie pokračovala americká 1. armáda v útocích směrem k určeným cílům. Generál Eisenhower, vrchní velitel spojeneckých expedičních sil, vydal po návštěvě předních linií rozkaz VII. a V. sboru k rychlému postupu na Isigny sur Mer a Carentan, kde se měly oba sbory spojit. V úseku VII. sboru dostala 101. vzdušná výsadková divize za úkol vyčistit Carentan. V operačním prostoru V. sboru měla 29. pěší divize obsadit Isigny sur Mer.

celý text

6. června 1944 - Den všech dnů

V ranních hodinách 6. června 1944 se ve francouzské Normandii vylodily první bojové formace spojeneckých expedičních sil, aby prolomily legendami opředený Atlantický val a zahájily rozhodující boj o Evropu. Pozemním silám velel generál Montgomery, letectvu hlavní maršál letectva Leigh-Mallory a námořnictvu admirál Ramsay. Vrchním velitelem spojeneckých expedičních sil byl americký generál D. Eisenhower. Operace Overlord, jak znělo krycí jméno pro invazi do Francie, přešla do své nejtěžší fáze. Na plážích v Normandii se v těchto hodinách rozhodovalo o dalším osudu evropských národů.

celý text