From D-Day to V-Day

Březen 1945

12. března 1945 - Den D + 279

75. pěší divize převzala obranu zóny XVI. sboru rozkládající se podél řeky Rýn. Ve stejný čas se 35. pěší divize začala stahovat do týlu k nutnému odpočinku a doplnění stavu mužstva a materiálu.

Jednotky 78. pěší divize ze svazku III. sboru, operující t.č. na severním úseku předmostí u Remagenu, odrazily německý protiútok vedený z Honnefu, kde byla izolována část německých sil. Poté společně s 39. pěším plukem od „Deváté pěší“ postupovaly východním směrem na Kalenborn. Na středním úseku fronty sváděla 9. pěší divize těžké boje s houževnatým nepřítelem v oblasti Hargartenu a Kalenbornu. Ke konci dne se jí nakonec do Hargartenu podařilo prorazit. Bojové uskupení B od 9. obrněné divize bylo staženo do zálohy sboru k nutnému doplnění stavu. 99. pěší divize bojující na jižním sektoru předmostí postoupila v oblasti mezi Hargartenem a Hönningenem. Síly amerického V. sboru zkonsolidovaly svoje pozice západně od Rýna a připravovaly se k překročení řeky.

VIII. sbor ze svazku Pattonovy 3. armády dokončil vyčišťovací akce v prostoru západně od Rýna. Změnou operační hranice mezi V. sborem americké 1. armády a VIII. sborem americké 3. armády se bojové uskupení B od 11. obrněné divize přesunulo na jih. Síly XII. sboru pokračovaly v přípravách na útok k překročení řeky Mosely. 89. pěší divize, která bude poprvé nasazena do boje, prošla přes postavení 5. a 76. pěší divize směrem do oblasti Cochem – Alf. „Osmdesátá devátá pěší“ se vylodila ve francouzském Le Havre 21. ledna 1945. Skládala se ze tří pěších pluků (353., 354. a 355.), čtyř dělostřeleckých praporů (340., 341., 563. a 914.) vybavených děly ráže 105 a 155 mm a z několika dalších jednotek včetně těch přiřazených. Od února 1943 až do konce války divizi velel genmjr. T. D. Finley. Přestože divize bojovala na evropském válčišti v podstatě jen necelé dva měsíce, přišla o 325 mužů, kteří padli. Dalších 692 vojáků od „Rolling W“, jak bylo divizi přezdíváno podle jejího rukávového označení, bylo zraněno.

76. pěší divize pokračovala v postupu k Mosele vpravo od „Osmdesáté deváté pěší“. Její 304. pěší pluk dosáhl v průběhu dne řeky v Kestenu a Piesportu. 2. jízdní mechanizovaná skupina čistila sektor Piesport – Schweich jednotkami od 2. jízdní squadrony, zatímco 42. squadronu stáhla do Gladbachu jako zálohu. 90. pěší divize, která má zaútočit přes řeku Moselu spolu s jednotkami „Páté pěší“, přesunula své úderné pluky k linii řeky. XX. sbor byl kompletně připraven k ofenzívě. Jeho jednotky vyčistily Bausendorf a nedaleko Olkenbachu se zmocnily nepoškozeného mostu přes říčku Alfbach. Bojové uskupení A od 10. obrněné divize postupovalo od řeky Alfbach k Mosele a na dominantních výšinách naproti Bullay, městečku ležícímu na druhém břehu, vystřídalo jednotky od 76. pěší divize. 1. prapor 417. pěšího pluku byl po dobytí kopce nedaleko Mertesdorfu vystřídán v pozicích oddíly 3. jízdní mechanizované skupiny.

Síly 7. armády procházely v průběhu dne přeskupováním ve snaze se připravit k útoku na Západní val. 3. a 45. pěší divize byly přiděleny pod velení XV. sboru.

V průběhu dne se českoslovenští letci bojující v řadách Royal Air Force zúčastnili stíhacího doprovodu 748 Lancasterů a 292 Halifaxů. Posádky bombardérů dostaly za úkol napadnout a zničit vybrané cíle v německém Dortmundu. Mise typu Ramrod s pořadovým číslem 1492 se zúčastnily všechny tři čs. stíhací squadrony.



zpět na březen 1945