From D-Day to V-Day

Březen 1945

14. března 1945 - Den D + 281

VII. sbor z uskupení americké 1. armády přeskupoval své síly pro nadcházející operace východně od Rýna. 8. pěší divize, nyní bez 13. pěšího pluku, přebírala úsek 1. pěší divize na jižním křídle sboru. Zóna 104. pěší divize se rozšiřovala západně včetně prostoru původně drženého jednotkami „Osmé pěší“. V operačním prostoru III. sboru Němci ve zvýšené míře posílili své pěší jednotky dělostřelectvem ve snaze blokovat či dokonce zničit mosty na řece. Zvýšené nebezpečí přechodům přes vodní tok v tomto prostoru hrozilo i ze strany letectva, které nasadilo obávané proudové Me 262 a také Ar 234. Jen mezi 7. a 14. březnem 1945 bylo z 372 německých letadel útočících na most u Remagenu sestřeleno zásluhou přesné palby amerického protiletadlového dělostřelectva na osm desítek strojů. Pluky 78. pěší divize překonávaly kopcovitý terén a houževnatého nepřítele a jen pomalu postupovaly severně na Königswinter a severovýchodně směrem k dálnici. Poté zaujaly pozice před Aegidienbergem a Rottbitze. Ve středním úseku předmostí pokračovala 9. pěší divize v postupu na východ a její hlídky pronikly až do Notscheidu. 395. pěší pluk od 99. pěší divize byl povolán ze zálohy a převzal jižní křídlo divize. Průzkumné oddíly 7. obrněné divize prozkoumávaly místa vhodná k vybudování kabelového přechodu přes Rýn.

11. obrněná divize, nacházející se v záloze VIII. sboru americké 3. armády, zabezpečovala severní křídlo sboru a udržovala kontakt s jednotkami americké 1. armády. 87. pěší divize zaujala nové pozice podél řeky Mosely, kde zabezpečovala svým 346. pěším plukem linii Koblenz – Lehmen. XII. sbor zahájil ve 02.00 hod útok od Mosely k řece Rýn. 90. pěší divize prošla se dvěma útočnými pluky sektorem Kattenes – Moselkern a vyčistila výšiny východně od řeky Mosely. 357. pěší pluk od „Devadesáté pěší“ obsadil Alken, Brodenbach, Nörtershausen, Herschwiesen a Oppenhausen, nepodařilo se mu ale dobýt Pfaffenheck. Ve stejný čas vstoupil bratrský 359. pěší pluk do Burgenu, Morhausenu a Mackenu, zatímco 358. pěší pluk, taktéž od 90. pěší divize, překročil jako záloha divize řeku v Hatzenportu a soustředil se u Brodenbachu. Prapory 2. a 11. pěšího pluku od 5. pěší divize překročily Moselu a obsadily Treis-Karden, Lütz, Eveshausen a dominantní výšiny kolem těchto vesnic. „Bratrský“ 10. pěší pluk zůstal zatím na západním břehu a ženisté zahájili stavby mostů. Jednotky 76. a 89. pěší divize zlikvidovaly zbývající hnízda odporu nepřítele západně a severně od Mosely. 2. jízdní mechanizovaná skupina se přesunula do oblasti Kolligu. 94. pěší divize z uskupení XX. sboru postoupila asi o jeden a půl kilometru na pozice v lese Osburger Hochwald a poté vyčistila Heddert. 2. prapor 318. pěšího pluku od 80. pěší divize vstoupil do Weiskirchenu, kde se dostal do obklíčení nepřátelských jednotek, které pronikly frontou. Mezitím1. prapor 319. pěšího pluku zamířil k Bergenu. Útočné prapory 104. a 328. pěšího pluku od 26. pěší divize pokračovaly v pomalém postupu na jihovýchod napravo od jednotek „Osmdesáté pěší“.

65. pěší divize pokračovala v hlídkování v sektoru předmostí v Saarlauternu. Ve stejný čas 16. jízdní průzkumná squadrona útočila směrem na Waldrach, při vstupu do vesnice byla ale silnou obranou odražena. 3. jízdní mechanizovaná skupina dobyla Fell a Fellerhof.

7. armáda dokončila přípravy k ofenzívě proti opevnění Západního valu. Do postavení, ze kterého se bude útočit, byly přesunuty všechny úderné jednotky. 101. jízdní mechanizovaná skupina plukovníka Charlese B. McClellanda z uskupení XXI. sboru, operující na levém křídle, byla připojena k 70. pěší divizi. Jejím úkolem bylo pronásledovat nepřítele ustupujícího na sever.

Den po náletu na Barmen jsou Čechoslováci opět ve vzduchu. Úkolu chránit 32 Lancasterů a jedno Mosquito od 5. Group a čtyři Mosquita od 8. Group vybavená systémem Oboe se zhostili příslušníci čs. 312. squadrony RAF. Bombardéry útočily na železniční viadukty v Biefeldu a Arnsbergu. Celkem 28 čtyřmotoráků neslo na cíle, které se Bomber Command neúspěšně pokusilo zničit již předešlého dne, pumy Tallboy. Jeden z nasazených bombardérů, Lancaster od 617. Squadrony RAF, měl pod trupem dokonce umístěnu obrovitou pumu zvanou Grand Slam vážící bez 25 kilogramů rovných deset tun. Posádku, která jako první shodila v letech 2. světové války na nepřátelský cíl pumu Grand Slam, viadukt v Biefeldu, vedl samotný Squadron Leader No. 617 Squadron RAF C. C. Calder. Arnsberský viadukt, cíl dalších Lancasterů, nebyl přímo zasažen. Podobná situace se opakovala i v Biefeldu, kde viadukt zůstal ušetřen od přímého zásahu. Stalo se však něco neočekávaného. Grand Slam a další pumy Tallboy sice dopadly stranou od stavby, kterou měly zničit, exploze pum ale vyvolaly rázové vlny, jež způsobily zemětřesení. To bylo tak silné, že poničilo i samotný viadukt.

Téhož dne Bomber Command útočilo na benzolové závody v Dattelnu a Hattingenu silou 169 Lancasterů od 3. Group. Bombardéry ve vzduchu chránily stíhačky od čs. 310. a 313. squadrony RAF. Oba útoky byly vyhodnoceny jako přesné, žádné výsledky ale nebylo možné pro oblačnost pozorovat. Jeden z Lancasterů letících nad Hattingen byl zničen.



zpět na březen 1945