From D-Day to V-Day

Březen 1945

15. března 1945 - Den D + 282

Úderné prapory 26. pluku 1. pěší divize z uskupení VII. sboru americké 1. armády byly prvními jednotkami sboru, které překročily Rýn v zóně III. sboru. Poté prošly přes postavení 78. pěší divize a připravovaly se k útoku. Jednotky 39. pěšího pluku od 9. pěší divize a 311. pěšího pluku od „Sedmdesáté osmé pěší“ se pomalu přibližovaly k dálnici. „Tři sta jedenáctý pěší“ postoupil asi o dva kilometry vpřed, zatímco se 39. pěšímu pluku podařilo dobýt Schweifeld. 9. pěší divize dokončila v průběhu dne obsazení Notscheidu. 99. pěší divize operující na jižním křídle sboru zaútočila silou tří pluků, postoupila asi o dva a půl kilometru na jihovýchod a východ a obsadila několik vesnic. Během dne se snížil počet leteckých útoků na vybudované mosty přes Rýn. 102. jízdní mechanizovaná skupina byla od amerického V. sboru převelena pod velení VI. sboru 7. armády.

Síly 87. pěší divize generálmajora Franka Culina ze svazku VIII. sboru Pattonovy 3. armády se chystaly zaútočit přes řeku Moselu a vyčistit Koblenz a oblast jižně mezi Moselou a Rýnem. 2. jízdní mechanizovaná skupina plukovníka Charlese H. Reeda z uskupení XII. sboru převzala po překročení Mosely v Hatzenportu levé křídlo 90. pěší divize. 1. a 3. prapor 358. pěšího pluku „Devadesáté pěší“ obsadil Dieler, Ney, Halsenbach a Kratzenburg, zatímco bratrský 359. pěší pluk dokončil vyčištění Morshausenu a obsadil Beulich, Mermuth a Gondershausen. 5. pěší divize rozšířila předmostí na jihovýchod a dobyla Lieg, Dommershausen a Dorweiler. „Čtvrtá obrněná“ vyrazila přes předmostí vybudované 90. pěší divizí směrem k řece Nahe a na Bad Kreuznach. Bojové uskupení A vyčistilo Emmelshausen a Schwall. Mezitím uskupení B prošlo přes postavení 5. pěší divize, vyčistilo Beltheim, Gödenroth a Simmern a nakonec se zmocnilo mostu přes řeku Simmer. Neorganizovaně ustupující nepřátelské jednotky snažící se dostat na východní břeh Rýna přes ještě stávající mosty byly systematicky ničeny dělostřelectvem, tankovými skupinami a taktickým letectvem.

76. a 89. pěší divize zlepšovaly svoje pozice v oblasti při řece Mosele a jejich průzkumné jednotky prováděly hlídkovou činnost. 16. jízdní mechanizovaná skupina plukovníka George Busbeye patřící do svazku XX. sboru vyčistila Waldrach. 94. pěší divize mezitím postoupila asi o deset kilometrů na východ. Její 302. pěší pluk obsadil Reinsfeld, zatímco bratrský 301. pěší pluk dobyl Schillingen, Kell am See a Gusenburg. 376. pěší pluk, taktéž od „Devadesáté čtvrté pěší“, začal s postupem směrem na Schingen. 318. pěší pluk od 80. pěší divize se připravoval zaútočit na Weiskirchen, zároveň s tím hodlal vyprostit svůj obklíčený 2. prapor. Ve stejný čas dobyl bratrský 317. pěší pluk Waldhölzbach, Scheiden a poté postoupil k Mitlosheimu, zatímco 319. pěší pluk, taktéž od „Osmdesáté pěší“, obsadil Bergen a postupoval směrem na Britten a Losheim. Prapory 101. pěšího pluku od 26. pěší divize přešly přes pozice bratrského 328. pěšího pluku a pomalu postupovaly k pozicím nedaleko Saarhölzbachu.

Síly 7. armády zahájily ve spolupráci s jednotkami americké 3. armády operaci „Undertone“. Jednalo se o útok přes opevnění Západního valu. Tato operace měla za úkol vyčistit sársko-falcký trojúhelník ohraničený Rýnem, Moselou a Lauter-Saare. Pluky 3. a 45. pěší divize z uskupení XV. sboru prošly přes pozice „Čtyřicáté čtvrté pěší“ a postupovaly severním směrem. 180. pěší pluk podplukovníka Eweretta W. Duvalla od 45. pěší divize překročil řeku Blies a postupoval po její západní straně, zatímco bratrský 157. pěší pluk po břehu východním. 3. pěší divize vyrazila z oblasti Rimlingu na sever směrem k opevnění Západního valu a k Zweibrückenu. 100. pěší divize operující na východním křídle sboru útočila na Bitche. Následně dobyla Schorbach a dvě pevnosti Maginotovy linie. Poté postoupila k výšinám v oblasti Reyersviller. 42. pěší divize ze svazku VI. sboru dosáhla pozic nedaleko Baerenthalu a přeťala hlavní silnici Baerenthal – Mouterhouse. 103. pěší divize postupovala v průběhu dne směrem na Zinswiller. Úderné pluky 36. pěší divize dobyly Bitschhoffen a prorazily nepřátelskou linii podél řeky Moder. 3. alžírská pěší divize, podporovaná tankovými oddíly francouzské 5. obrněné divize, vyrazila z oblasti Oberhoffen-sur-Moder směrem na Lauterbourg.

15. března 1945 doprovázely čs. stíhačky od 310., 312. a 313. squadrony RAF v rámci akce Ramrod s pořadovým číslem 1497 svaz 150 čtyřmotorových Halifaxů, 14 Lancasterů a 24 Mosquit od 4., 6. a 8. Group mířící na benzolové závody v Bottropu a Castrop-Rauxelu. Oba útoky byly vyhodnoceny po skončení mise jako úspěšné. Jeden Halifax účastnící se náletu na Bottrop byl ztracen. Benzolové závody produkovaly látku významnou ve zbrojním průmyslu. Používala se při čištění a odmašťování kovových součástek a pro přípravu některých strojních produktů k dalšímu opracování, svůj význam však benzol měl i při kompletaci střeliva. Řada benzolových závodů byla v letech 2. světové války přestavěna na benzínové rafinérie.

Před 24 hodinami se na Azorských ostrovech odehrála letecká katastrofa, která vzala život čtyřem československým letcům, původně sloužícím v řadách 311. squadrony RAF. Po absolvování povinných letů se čs. letci přihlásili u 246. squadrony dopravního letectva RAF, aby nadále mohli sloužit alespoň v „týlových“ složkách královského letectva. Krátce po startu vypověděly Liberatoru B-24 v transportní úpravě motory. Následoval náraz do pohoří a konec. V troskách čtyřmotoráku zahynul kapitán letounu F/O Václav Jílek, navigátor F/O Alois Volek, radiotelegrafista W/O Dalibor Brochard a palubní mechanik F/Sgt Ludvík Kondziolka. Vedle čtyř Čechoslováků na palubě zříceného stroje zemřelo dalších 15 osob.

Nad protektorátem se v odpoledních hodinách opět objevil svaz amerických „létajících pevností“ od 5. Bomb Wing z uskupení americké 15. letecké armády, jejichž cílem se stala kolínská rafinérie Vacuum Oil Company. Bomby určenou plochy pokryly tentokrát dokonale, i v tomto případě ale zničily či poškodily část města. Skoro stovka osob byla zabita nebo zraněna.



zpět na březen 1945