From D-Day to V-Day

Březen 1945

24. března 1945 - Den D + 291

V noci z 23. na 24. března 1945 zahájili Spojenci silové překročení Rýna v sektoru Wesel. To, co se nepovedlo v osudných zářijových dnech předešlého roku, kdy Wehrmacht utopil v krvi britské a polské výsadkáře u Arnhemu, měla napravit operace Varsity. Britské a kanadské sbory vyrazily z předem připravených pozic a tvrdě zaútočily na jednu z posledních bašt německého odporu. „Válka o Rýn“ byla jednou z finálních velkých bojových operací, jaké americko-anglické jednotky podnikly během svého tažení proti hitlerovskému Německu. Wesel, který byl předtím tolik bombardován, obsadili angličtí výsadkáři v časných ranních hodinách 24. března 1945. Stalo se tak vlastně pouze několik desítek minut po skončení nočního náletu Bomber Command.

Dvě výsadkové divize, 6. britská a 17. americká, spadající pod XVIII. americký výsadkový sbor, byly v průběhu 24. března 1945 vysazeny východně od Rýna v oblasti severně a severozápadně od Weselu. Na 670 Dakot, Halifaxů a Stirlingů a 429 tažených kluzáků Horsa a Hamilcar se řítilo nad německý Wesel. Tisíce výsadkářů a příslušníků kluzákové pěchoty 6. vzdušné výsadkové divize měly zajistit předmostí, kam neodvratně mířily spojenecké pancéře zapojené do pozemní části operace, dnes známé pod označením „Plunder“. Výsadková část násilného přechodu Rýna naplánovaná generálem Gavinem se nazývala operace „Varsity“. Americké divize přepravovalo 913 transportních a vlečných letounů a 906 kluzáků typu Hadrian. Britské divize dopravilo 683 transportních a vlečných letounů a 444 kluzáků typu Hamilcar a Horsa.

O jakou šlo sílu, která se tehdy dala do pohybu, vypovídá fakt, že jen americký sled přelétával nad jedním místem dlouhých 140 minut. Britská část výsadku startovala z jedenácti anglických letišť, Američané k útoku na Německo za Rýnem využili 24. března 1945 celkem patnáct francouzských letišť. Oba svazy se spojily do jednoho obrovitého proudu teprve v oblasti nad Rýnem. Jednalo se o poslední velkou vzdušnou operaci v této válce. I přes neskutečné množství strojů nasazených do akce všechny jednotky až na jeden americký pluk přistály na určeném místě.

Obě divize (6. britská a 17. americká) obsadily počáteční cíle, postoupily k řece Issel, zabezpečily přechody a navázaly kontakt s ostatními jednotkami britského XII. sboru. Na severním křídle dobyla 6. britská výsadková divize Hamminkeln, zatímco „Sedmnáctá výsadková“ na jižním křídle operačního pásma obsadila Diersfordt a výšiny ležící východně od této vesnice. Kvůli nedostatečnému počtu dopravních letadel a kluzáků nebyla při této operaci nasazena americká 13. výsadková divize. Velitelství SHAEF ji prozatím ponechalo v záloze.

Britské 51. pěší divizi z uskupení britského XXX. sboru 2. britské armády se stále nepodařilo překonat houževnatý odpor nepřátelských jednotek v Reesu. V jiné situaci byly jednotky od britského XII. sboru. V průběhu těžkých pouličních bojů vyčistila 1. brigáda „Commandos“ velkou část Weselu. Severně od Xantenu překročily v 02.00 hodin pluky britské 15. pěší divize Rýn a dobyly Mehr a Haffen.

Síly 9. armády začaly přecházet Rýn. Ve dvě hodiny v noci, po jednohodinové dělostřelecké přípravě, zahájily úderné prapory 117., 119. a 120. pěšího pluku od 30. pěší divize z uskupení XVI. sboru přechod řeky v úseku Büderich – Wallach – Rheinberg. V 03.00 hod začaly přecházet řeku také jednotky 313. a 315. pěšího pluku od 79. pěší divize. Téhož dne v odpoledních hodinách překročil Rýn bratrský 314. pěší pluk. 30. pěší divize postoupila asi o deset kilometrů jižně od Weselu a obsadila Spellen, Ork, Mehrum, Stockum a Möllen. Mezitím 79. pěší divize dobyla Stapp, Dinslaken, Overbruch a Walsum, zatímco 1. prapor 290. pěšího pluku od „Sedmdesáté páté pěší“ měl po překročení řeky zajišťovat předmostí.

Síly 1. a 104. pěší divize z uskupení VII. sboru americké 1. armády pokračovaly místními útoky v rozšiřování předmostí, aby zlepšily svoje postavení a zaujaly pozice na linii, ze které zahájí ofenzívu. Přes silný odpor nepřítele, který bojoval o každý metr půdy, se 1. pěší divizi dařilo za podpory taktického letectva rozšiřovat severní úsek předmostí. 16. pěší pluk, nyní posílený jedním praporem od bratrského 26. pěšího pluku, dobyl Künzenhohn a Lichtenberg, zatímco 18. pěší pluk, taktéž od „Big Red One“, obsadil Hüchel a část Uckerathu. 104. pěší divize operující na jižním křídle sboru postoupila na výšiny severovýchodně od Eudenbachu a obsadila silniční křižovatku nedaleko letiště. 1. prapor 310. pěšího pluku od 78. pěší divize překonal silný nepřátelský odpor severozápadně od Mendenu. Ve stejný čas vyčistil v operačním prostoru III. sboru 60. pěší pluk od 9. pěší divize Borscheid, zatímco prapory bratrského 39. a 47. pěšího pluku sváděly boje západně od Wiedu. Ve 22.00 hod obnovil 395. pěší pluk od 99. pěší divize útok směrem k dálnici Kolín nad Rýnem – Frankfurt nad Mohanem. 38. pěší pluk od 2. pěší divize z uskupení amerického V. sboru rozšířil předmostí u Wiedu o několik kilometrů a dobyl Gladbach a Oberbieber.

Síly VIII. sboru z uskupení Pattonovy 3. armády byly připraveny zaútočit a překročit Rýn. XII. sbor v průběhu dne rozšiřoval a zesiloval předmostí na Rýně a tankové kolony se pokoušely prorazit k řece Mohan. Nepřítel se marně snažil zničit mosty přes Rýn leteckými útoky. Pluky 5. pěší divize obsadily Bauschheim, Nauheim, Gross Gerau, Dornberg a Dornheim. Jednotky 90. pěší divize, ke které se vrátil zpět její 357. pěší pluk, byly nyní na východním břehu Rýna a zaujaly linii Büttelborn – Griesheim. Ráno překročilo Rýn bojové uskupení A od 4. obrněné divize, odpoledne následováno uskupením B a během noci uskupením R. Poté všechny skupiny zahájily postup z předmostí směrem k řece Mohan. Ke „Čtvrté obrněné“ byl připojen 104. pěší pluk od 26. pěší divize. Bojové uskupení A postoupilo k okraji Ober Ramstadtu, zatímco uskupení B obsadilo Stockstadt, Hahn a Hähnlein a uskupení R udeřilo na Pfungstadt. 26. pěší divize, nyní bez 104. pěšího pluku, se připravovala k překročení řeky. Její 101. pěší pluk převzal obranu mostů přes Rýn. Ke sboru byla přiřazena 6. obrněná divize, aby se připojila k útoku do oblasti řeky Mohan. Ráno dobyla 94. pěší divize z uskupení XX. sboru Ludwigshafen, když se její úderné pluky útočící ze severu a z jihu setkaly v centru města. Bojové uskupení B od 12. obrněné divize dokončilo obsazení Speyeru a uskupení R dobylo Germersheim. Ke sboru byla připojena 11. obrněná divize.

Síly XV. sboru 7. armády pokračovaly v přípravě na překročení řeky Rýn. Pod pláštěm tmy se v noci z 24. na 25. března 1945 soustředily jednotky nedaleko řeky. Poté se malé úderné oddíly přeplavily přes tento evropský veletok k průzkumu jeho východního břehu. 36. pěší divize obsadila v průběhu dne Leimersheim. Pod velením XXI. sboru byla nyní 12. obrněná divize, která byla přesunuta od XII. sboru americké 3. armády.

Do operace Varsity se v průběhu dne zapojily také stíhačky od československých No. 310, 312 a 313 Squadron RAF. Jejich úkolem bylo doprovodit mohutný svaz dopravních letadel a kluzáků a zabezpečit jejich ochranu před útokem nepřítele. Operace Varsity se zúčastnil také Plzeňák F/Sgt Josef Prokopec.

„Do vzduchu se zvedáme krátce po 8. hodině ranní a pak se pohybujeme v oblasti Ahair – Leuze. Stíhačky vytvořily kolem dopraváků a bombardérů pomyslný tubus, ve kterém se pohybovaly stovky letadel s tisíci muži na palubách. Byl to úchvatný, doslova neopakovatelný pohled. Pomyslel jsem si, že je nás ve vzduchu víc než much na jatkách. Ještě štěstí, že Luftwaffe již tehdy byla na konci s dechem. Němci se však nechtěli jen tak vzdát. Kolem nás to doslova vřelo a my se v celém tom mumraji proplétali a snažili se držet si své místo ve formaci, abychom naše svěřence ochránili před nepřítelem. Nebe bylo plné výbuchů z explodujících střel. Flak si toho dne vybral opět svoji daň. Jen s podivem nebyly ztráty ještě větší, než k jakým v průběhu mise došlo,“ řekl o průběhu akce J. Prokopec.

V noci z 23. na 24. března 1945 se do západních oblastí Baltického moře, kde se rozkládala německá výcviková ponorková oblast, vypravila v rámci operace „Chilli-II“ početná skupina čtyřmotorových Liberatorů ze svazku československé 311. squadrony RAF. Celkem osm „B-dvacet čtyřek“ s desetičlennými posádkami vyrazilo nad Balt lovit ponorky, na které boje měly teprve čekat. Mise byla úspěšná, neboť několik posádek zaznamenalo hladinový kontakt a na nacistické U-booty zaútočilo.

Rušno bylo také na frontě u francouzského Dunkerque. V rámci operace Varsity provedla Československá samostatná obrněná brigáda silný dělostřelecký přepad německých pozic ve snaze zabránit nepříteli zahájit palbu na prolétávající svazy spojeneckého kluzákového „vlaku“. Šlo o dosud nejintenzivnější dělostřelecké ostřelování Dunkerque.

Dne 24. března 1945 se americká 15. letecká armáda opět vypravila nad protektorát, aby „dorazila“ českobudějovické železniční nádraží. Pumy však dopadly i na okolní zástavbu, kde zničily přes 180 domů. V jejich troskách zahynulo přes 200 osob. Během dne přišel 5. Bomb Wing americké 15. letecké armády nad Čechami o jednu „létající pevnost“ patřící k 463. Bomb Group útočící toho dne na Berlín. Celá desetičlenná posádka 1/Lt W. B. Wilsona se zachránila na padácích, posléze ale byla zajata. Stroj se zřítil u Černíkovic na Rychnovsku.



zpět na březen 1945