From D-Day to V-Day

Březen 1945

25. března 1945 - Den D + 292

Až na několik malých nepřátelských opěrných bodů vyčistila v průběhu dne britská 51. pěší divize z uskupení britského XXX. sboru 2. britské armády celé Rees. Britská 15. pěší divize ze svazku XII. britského sboru obsadila Bislich. 1. brigáda „Commandos“, která byla organizačně připojena k 17. výsadkové divizi z uskupení amerického XVIII. výsadkového sboru, dokončila obsazení Weselu. V 15.00 hod překročily prapory 194. a 507. výsadkového pluku od 17. vzdušné výsadkové divize Isselský průplav a postoupily asi tři kilometry východně od Weselu.

Během noci z 24. na 25. března 1945 pokračovala 30. pěší divize ze svazku XVI. sboru v útoku na východ. Postoupila na celé frontě asi o šest kilometrů, obsadila Hunxe a navázala kontakt s 1. brigádou „Commandos“. 79. pěší divize postoupila o tři kilometry východním směrem. 134. pěší pluk od 35. pěší divize překročil Rýn východně od Rheinbergu, zatímco 15. jízdní průzkumná squadrona překonala řeku a vystřídala jednotky 30. pěší divize v prostoru jižně mezi řekou Lippe a Lippeským průplavem. Odpor nepřítele nabýval na síle.

V 04.00 hod zahájily síly VII. sboru americké 1. armády koordinovaný útok a vyrazily z předmostí. 3. obrněná divize posílená 414. pěším plukem od „Sto čtvrté pěší“ zaútočila na Altenkirchen a postoupila vpřed asi o čtrnáct kilometrů. Taktická skupina „Welborn“ prorazila přes Uckerath a Kirchberg a dorazila na pozice nedaleko Hasselbachu, zatímco taktická skupina „Lovelady“ pokračovala v postupu přes Griesenbach a Fiersbach. Taktická skupina „Kane“ postoupila za Limbach, Sessenheim a Kescheid k říčce Ahl. Ve stejný čas taktická skupina „Doan“ útočila přes Asbach a Schoneberg na Flammersfeld. Pěší pluky 1. a 104. pěší divize postupovaly za tankovými oddíly. 78. pěší divize začala přebírat úsek „První pěší“ podél řeky Sieg. Její 309. pěší pluk zlikvidoval nepřátelský opěrný bod jižně od řeky nedaleko Hennefu. Prapory 39. a 47. pěšího pluku od 9. pěší divize ze svazku III. sboru čistily zónu divize v oblasti mezi řekami Pfeffer a Mehr, zatímco bratrský 60. pěší pluk postupoval na Ober Steinbach, Krunkel a Epgert. Jednotky 393. a 395. pěšího pluku od 99. pěší divize postoupily vpřed asi o pět kilometrů a nedaleko Willrothu přeťaly dálnici Kolín nad Rýnem – Frankfurt nad Mohanem (Autobahn A3), zatímco 394. pěší pluk od téže divize prošel skrz vesnici Wied. 7. obrněná divize dokončila soustředění na východním břehu Rýna a přesunula se do pozic, ze kterých následně zahájí útok. 38. pěší pluk od 2. pěší divize ze svazku amerického V. sboru zabezpečoval severní křídlo divize, zatímco bratrský 23. pěší pluk, dočasně přiřazený k „Deváté obrněné“, postoupil asi o šest kilometrů na východ. 9. pěší pluk, taktéž od „Indian Head“, pokračoval v útoku na Grenzhausen. Bojové uskupení A od 9. obrněné divize obsadilo při postupu jihovýchodně podél Rýna Bendorf a Vallendar. 102. jízdní průzkumná squadrona se přesunula k Neuwiedu.

V úseku mezi Braubachem a Boppardem začala o půlnoci z 24. na 25. března 1945 překračovat Rýn 87. pěší divize ze svazku VIII. sboru americké 3. armády. Během úderu přes Rýn musela překonat silný odpor, zvláště na levém křídle, kde s velkým úsilím nakonec odrazila rozhodný německý protiútok. 347. pěší pluk od „Osmdesáté sedmé pěší“ útočil na Braubach a postoupil k Ober Lahnsteinu, zatímco bratrský 345. pěší pluk udeřil na Lykershausen. 6. obrněná divize ze svazku XII. sboru překročila Rýn v Oppenheimu, prošla přes postavení „Páté pěší“ a začala postupovat směrem na Frankfurt nad Mohanem. Bojové uskupení B postoupilo severovýchodně k Waldorfu a Langenu, zatímco uskupení A dosáhlo řeky Mohan mezi Rüesselsheimem a Raunheimem a dostalo se do těžké dělostřelecké palby. Uskupení R se mezitím soustřeďovalo v oblasti Gross Gerau. 4. obrněná divize dorazila k Mohanu nedaleko Hanau a Aschaffenburgu a vybudovala předmostí k překročení řeky. Bojové uskupení A dosáhlo řeky v Klein Auheimu ležícím jižně od Hanau. Tady se zmocnilo neporušeného mostu a v Grossauheimu vybudovalo malé předmostí. Bojové uskupení B vyrazilo z Hahnleinu a dorazilo k Mohanu jižně od Aschaffenburgu. Rychle dobylo železniční a dálniční most a v oblasti Schweiheimu vybudovalo předmostí. Průzkumný oddíl mezitím vstoupil do Aschaffenburgu, pod nepřátelským tlakem ale byl donucen ustoupit. Uskupení R se v průběhu dne přesunulo do oblasti mezi Dieburgem a Eberstadtem a zároveň vyslalo taktickou skupinu do Darmstadtu, který se zdál být nebráněn. 2. pěší pluk od 5. pěší divize čistil svůj úsek na jižním břehu řeky Mohan, zatímco bratrský 10. pěší pluk obsadil Hassloch a Königstädten. 90. pěší divize, která postupovala severovýchodním směrem k řece Mohan mezi Frankfurtem a Hanau, dorazila do Langenu. Taktická skupina „Spiess“ mezitím vstoupila do Darmstadtu ze západu a navázala kontakt se skupinou bojového uskupení R od 4. obrněné divize, která vnikla do města z východního směru. 328. pěší pluk od 26. pěší divize vystřídal v pozicích podél Rýna bratrský 101. pěší pluk, který se přesunul do Darmstadtu. 104. pěší pluk, taktéž od 26. pěší divize, dosud připojený ke „Čtvrté obrněné“, zajišťoval pravé křídlo. Na frontě XX. sboru byl poměrně klid a jednotky se intenzivně připravovaly k násilnému překročení Rýna. 94. pěší divize byla soustředěna v okolí Baumholderu a „Osmdesátá pěší“ v oblasti Rockenhausenu.

7. armáda se přeskupovala a pokračovala v přípravách k přechodu Rýna. VI. sbor převelel 4. a 42. pěší divizi k XXI. sboru a zároveň od něho převzal velení nad 71. a 100. pěší divizí.

V průběhu dne se českoslovenští stíhači operující v rámci 310., 312. a 313. squadrony RAF zúčastnili v rámci operace Ramrod 1516 stíhacího doprovodu 132 Halifaxů a 14 Lancasterů mířících nad německý Osnabrück.

V průběhu dne se uskutečnil dosud největší spojenecký nálet na hlavní město předmnichovského Československa – Prahu. Útoku se zúčastnilo na čtyři stovky „létajících pevností“ a Liberatorů od 5. a 49. Bomb Wing americké 15. letecké armády. Jejich cílem byly závody ČKD, kde se vyráběla celá řada pancéřů, využívajících osvědčený podvozek předválečného československého tanku Lt 38. Část bombardovacího svazu napadla letiště Kbely a Letňany. Tanková fabrika byla silně poškozena a z úderu „Patnácté letecké“ se až do konce války již nevzpamatovala. Zle dopadl nálet také pro okolní zástavbu, kde bylo po ukončení akce napočítáno na 370 obětí.

Ve stejný den, kdy bombardéry napadly pražskou oblast, byl proveden další nálet na město Cheb. Bomby tady poškodily nebo zcela zničily na 350 domů. Zahynulo na pět desítek místních obyvatel a sedm desítek cizinců. Cílem amerických bombardérů bylo letiště a nádraží.



zpět na březen 1945