From D-Day to V-Day

Březen 1945

26. března 1945 - Den D + 293

Síly britského XXX. sboru 2. britské armády rozšířily své předmostí až k řece Issel. Britská 51. pěší divize dokončila vyčištění Reesu a poté zaútočila na Isselburg, zatímco britská 43. pěší divize dosáhla Millingenu. 15. pěší divize ze svazku britského XII. sboru postoupila v Ringenbergu k řece Issel. Parašutisté od britské 6. a americké 17. vzdušné výsadkové divize z uskupení XVIII. sboru postupovali východním směrem proti slábnoucímu nepřátelskému odporu k linii rozvírající se od Ringenbergu k řece Lippe nedaleko Krudenbergu. 1. brigáda „Commandos“ zatím byla držena ve Weselu jako záloha. V noci z 26. na 27. března 1945 překročila Rýn britská 6. gardová obrněná brigáda.

Jednotky 30. pěší divize rozšířily předmostí asi o šest kilometrů a obsadily Gahlen. Ve stejný čas postoupila 35. pěší divize o tři až pět kilometrů vpřed. Přes řeku Rýn se začala přepravovat 8. obrněná divize. XIII. sbor převzal v průběhu dne velení nad 113. jízdní mechanizovanou skupinou a 95. pěší divizí, zatím ale bez jejího 377. pěšího pluku, který byl připojen ke „Druhé obrněné“.

Tanky taktických skupin „Kane“ a „Doan“ od 3. obrněné divize ze svazku VII. sboru americké 1. armády prorazily přes Alterkirchen do Hachenburgu a Wahlrodu, zatímco taktické skupiny „Hogan“ a „Richardson“ postupovaly východně směrem k řece Nister, aby se nakonec zastavily nedaleko Eichelhardtu. Pěší pluky 1. pěší divize obsadily sektor jižně od řeky Sieg k Eitorfu. Mezitím jednotky 104. pěší divize čistily prostor za tankovými kolonami „Třetí obrněné“. V 02.00 hod zahájila 7. obrněná divize ze svazku III. sboru útok ve směru k řece Lahn a na Limburg. Bojové uskupení R vyrazilo z Vettelschlosu a jeho taktická skupina „Griffin“ zaútočila východním směrem na Ailetchen, zatímco skupina „Brown“ obešla Dierdorf a rychle postupovala na Obertiefenbach a Heckholzhausen. Tady dohonila ustupujícího nepřítele a způsobila mu těžké ztráty. Potom uskupení R obdrželo rozkaz stočit se na severovýchod a zabezpečit přechody přes řeku Dill. Bojové uskupení A vytvořilo tři taktické skupiny – „Rhea“, „Wemple“ a „King“, které postupovaly podél dálnice směrem na Limburg. V Montaubaru se zkontaktovaly s oddíly 9. obrněné divize od amerického V. sboru, stočily se směrem na Wetzlar a Limburg přenechaly jednotkám „amerického Pátého“.

Pěší pluky od 9. a 99. pěší divize postupovaly vedle sebe v jedné linii a čistily prostor za obrněnými kolonami. 9. pěší divize postoupila u Puderbachu k říčce Holz a zabezpečila přechody. Její 39. pěší pluk udeřil na Mündersbach a Hersbach, zatímco bratrský 60. pěší pluk vyčistil Horhausen a postoupil v Raubachu k říčce Holz. Překročil ji a poté zaútočil na Elgert a Marienhausen. 394. pěší pluk od 99. pěší divize prošel postavením bratrského 395. pěšího pluku a postoupil k výšinám východně od Dierdorfu, zatímco 393. pěší pluk, taktéž od „Devadesáté deváté pěší“ útočil na Grossmaischeid a Kleinmaischeid. Prapory 9. a 23. pěšího pluku od 2. pěší divize ze svazku amerického V. sboru dobyly Alsbach, Hilgert, Baumbach, Ransbach a zaujaly pozice na severním křídle sboru. 9. obrněná divize, dočasně posílená 38. pěší plukem od „Indian Head“, postupovala k řece Lahn u Limburgu a Diezu. Z oblasti Bendorfu vyrazilo bojové uskupení B a postoupilo podél dálnice Kolín nad Rýnem – Frankfurt nad Mohanem k řece Lahn u Limburgu. Čtyřem americkým tankům se podařilo přejet most ještě předtím, než jej Němci zničili, pancéře s připojenou pěchotou ale nakonec dokázaly město zbavit nepřítele. Bojová uskupení R a A rychle prorazily k Diezu, kde už nepřítel stačil most zlikvidovat.

347. pěší pluk od 87. pěší divize z uskupení Pattonovy 3. armády sváděl těžké boje s houževnatým nepřítelem v oblasti Braubach – Lahnstein. Nakonec se mu podařilo dobýt Braubach. Bratrský 345. pěší pluk mezitím postupoval na Gemmerich a 346. pěší pluk, taktéž od „Osmdesáté sedmé pěší“, zamířil severovýchodním směrem na Dachsenhausen. Taktická skupina „Sundt“, složená z oddílu 607. protitankového praporu, 87. průzkumné roty, pěší čety od 346. pěšího pluku, čety tanků a dělostřelecké baterie, postupovala za 346. pěším plukem na Dachsenhausen. Přes nepříznivé okolnosti dokončili ženisté v Boppardu kolejový most přes Rýn. V 02.00 hod začala pod silnou palbou nepřítele přecházet v úseku Wellmich – Oberwesel řeku Rýn 89. pěší divize. 354. pěší pluk plukovníka Roberta C. Aloe od „Osmdesáté deváté pěší“ dobyl Weyer, Nochern, Lierscheid a Patersberg, zatímco bratrský 353. pěší pluk plukovníka Franka R. Maerdiana, dočasně posílený jedním praporem od 355. pěšího pluku plukovníka Jesse T. Harrise, taktéž od 89. pěší divize, obsadil Dorscheid, Kaub a Weisel. Taktická skupina „Johnson“ (motorizovaný pěší prapor 355. pěšího pluku, podpůrné jednotky a ženijní oddíl) překročila Rýn v Boppardu, rychle vyrazila podél východního břehu řeky a dobyla Kestert. Taktická skupina „Engel“ (89. průzkumná rota a četa samohybných protitankových kanónů) v průběhu dne čistila prostor za skupinou „Johnson“. 6. jízdní mechanizovaná skupina se připravovala k překročení Rýna.

V operačním prostoru XII. sboru postoupila 6. obrněná divize k jižnímu břehu řeky Mohan u Frankfurtu a pod intenzivní nepřátelskou palbou postupovala do města. Bojové uskupení A prorazilo přes Langen a Sprendlingen na Sachsenhausen a Niederrad, zatímco uskupení B dobylo Offenbach a uskupení R se soustředilo jižně od Niederradu. 4. obrněná divize držela nehluboké předmostí na řece Mohan. Dva prapory 328. pěšího pluku od 26. pěší divize přešly řeku v Hanau v úseku bojového uskupení A a poté postoupily ke Grossauheimu. Síly 5., 26. a 90. pěší divize rychle postupovaly za obrněnými jednotkami k Mohanu. 2. pěší pluk od 5. pěší divize dobyl Raunheim, zatímco prapory bratrského 10. pěšího pluku obsadily letiště Rhein-Main a obce Kelsterbach a Schwanheim. Ve stejný čas 11. pěší pluk od „Páté pěší“ postupoval lesem jižně od Frankfurtu. 359. pěší pluk od 90. pěší divize obsadil Bürgel, Mühlheim a Rumpenheim, zatímco bratrský 357. pěší pluk postoupil k Hausenu.

V průběhu dne 26. pěší divize vyčistila podstatnou část své zóny a vytvořila kontakt s jednotkami 7. armády. 2. jízdní mechanizovaná skupina překročila Rýn. Její 2. squadrona převzala po 2. a 10. pluku 5. pěší divize sektor ležící podél jižního břehu Mohanu od Gustavburgu ke Kelsterbachu, zatímco 42. squadrona čistila prostor od Gernsheimu k Altheimu. 80. pěší divize se připravovala na překročení Rýna a na útok směrem k řece Mohan. 3. jízdní mechanizovaná skupina se soustřeďovala v okolí Kriegsfeldu.

Velitelství 7. armády se přesunulo ze Saaregueminesu do Kaiserslauternu. V 02.00 hod po silné dělostřelecké přípravě a leteckém bombardování zahájily úderné prapory 3. a 45. pěší divize z uskupení XV. sboru násilný přechod řeky Rýn. Jednotky 179. a 180. pěšího pluku od 45. pěší divize překročily Rýn nedaleko Hammu am Rhein a postupovaly k dálnici, která vedla kolem východního cípu lesa Jägerburger Wald. Poté dobyly Biblis a Gross-Rohrheim a zkontaktovaly se s oddíly Pattonovy 3. armády. Prapory 7. a 30. pěšího pluku od 3. pěší divize překonaly řeku u Wormsu a Mannheimu a obsadily Burstadt, Lampertheim a Sandhofen.



zpět na březen 1945