From D-Day to V-Day

Březen 1945

28. března 1945 - Den D + 295

Pluky kanadské 3. pěší divize ze svazku kanadského II. sboru 2. britské armády útočily na Emmerich am Rhein. Jednotky britského XXX. sboru dosáhly linie Haldern – Isselburg – Anholt. Britská 53. pěší divize ze svazku britského XII. sboru zahájila útok na Bocholt. Britská 7. obrněná divize prorazila přes Heiden k Borkenu. V operačním prostoru amerického XVIII. sboru postupovala britská 6. výsadková divize rychle z Erle směrem na Lembeck. 507. výsadkový pluk od 17. vzdušné výsadkové divize mezitím dobyl Wulfen a začal postupovat na Haltern. Britská 6. gardová obrněná brigáda obsadila Dorsten. Ve stejný čas byla 1. brigáda „Commandos“ převelena k britskému VIII. sboru.

Bojová uskupení A a R od 8. obrněné divize prošla přes pozice „Třicáté pěší“ a zaútočila na Dorsten. Pěší pluky patřící k 35. pěší divizi mezitím útočily v oblasti Kirchhellenu. 79. pěší divize postupující jižně směrem k řece Rúr obsadila Hamborn a Neumühl.

Jednotky XXII. a XXIII. sboru od 15. armády převzaly odpovědnost za úseky kolem obklíčených přístavů Lorient a St Nazaire, pobřežní sektor ve Francii, zabezpečení týlové oblasti a správu okupovaného území kolem Rýna.

Taktická skupina „Lovelady“ od 3. obrněné divize ze svazku VII. sboru americké 1. armády postoupila k řece Lahn a dobyla Marburg. Ve stejný čas se skupina „Welborn“ zastavila v Runzhausenu, zatímco skupina “Howze“ postupovala k řece Dill a obsadila Dillenburg. 83. obrněný průzkumný prapor prošel přes postavení skupiny „Howze“, dobyl Bottenhorn a Holzhausen a zabezpečoval linii Dillenburg – Marburg. 1. pěší divize vyčistila Breitscheidt a zatlačila nepřítele na východ od Biersdorfu a Daadenu. Po půlnoci vyrazila 7. obrněná divize ze svazku III. sboru z linie od řeky Dill, postupovala k řece Lahn a mezi Marburgem a Giessenem zabezpečila přechody přes řeku. Taktická skupina „Griffin“ překonala Lahn jižně od Marburgu a vytvořila kontakt s oddíly 3. obrněné divize. Skupina „Brown“ ji překročila v sektoru Roth – Bellnhausen a poté postupovala na Ebsdorf. Bojové uskupení B obešlo nepřátelské pozice nedaleko Rodheimu a postupovalo na Wissmar, který vyčistila taktická skupina „Erlenbusch“. Taktická skupina „Chappuis“ překročila Lahn a zaútočila na Staufenberg, Mainzlar, Daubringen a Lollar. Ve stejné době 9. pěší divize postupovala východním směrem k řece Lahn v oblasti Niederwalgern – Odenhausen. 393. pěší pluk od 99. pěší divize čistil severozápadně od Wetzlaru linii řeky Dill, zatímco bratrský 395. pěší pluk byl v pozicích jižně od Merenburgu a 394. pěší pluk, taktéž od „Devadesáté deváté pěší“ se přesunul do oblasti Giessenu. Ke sboru byla převelena 28. pěší divize. 9. obrněná divize ze svazku amerického V. sboru se soustřeďovala podél řeky Lahn. Její bojové uskupení R se severně od Idsteinu na dálnici Kolín nad Rýnem – Frankfurt nad Mohanem zkontaktovalo s jednotkami Pattonovy 3. armády. Bojové uskupení B bylo v Hadamaru a Limburgu mezitím vystřídáno 2. pěší divizí.

346. pěší pluk od 87. pěší divize ze svazku VIII. sboru americké 3. armády překročil dálnici Kolín nad Rýnem – Frankfurt nad Mohanem. Ve stejný čas bratrský 345. pěší pluk postoupil ke Kirbergu a taktická skupina „Sundt“ obsadila Katzenelnbogen. Prapory 385. a 417. pěšího pluku od 76. pěší divize vyrazily z oblasti Nastattenu a zamířily na východ směrem na Kamberg, Idstein a Usingen. Taktická skupina „Fickett“ postoupila severně od Idsteinu k dálnici Kolín nad Rýnem – Frankfurt nad Mohanem a navázala kontakt s 9. obrněnou divizí. Taktická skupina „Johnson“ se zastavila v Bad Schwalbachu a 353. pěší pluk vyčistil les Hinter Wald. Síly XX. sboru zahájily přechod Rýna a útok na severovýchod. V 01.00 hod začaly v Mainzu překračovat řeku úderné prapory 317. pěšího pluku od 80. pěší divize. Za nimi následoval bratrský 318. pěší pluk, zatímco 319. pěší pluk přešel řeku v oblasti Bischofsheimu. Do večera rozšířily tyto jednotky předmostí a postoupily ke Kostheimu, Biebrichu, Wiesbadenu, Bierstadtu,Hochheimu, Massenheimu a Delkenheimu. 3. jízdní průzkumná squadrona se přesunula do oblasti Mainzu a zabezpečovala mosty přes Rýn. V 03.00 hod zahájily prapory 357. a 358. pěšího pluku od 90. pěší divize ze svazku XII. sboru v oblasti Doernigheimu násilný přechod řeky Mohan. Následně se jim podařilo vyčistit asi šesti- až osmikilometrový prostor na předmostí, přes něž odpoledne přešla 6. obrněná divize, aby ihned poté zaútočila na sever. Bojové uskupení B dobylo Enkheim, Vilbel, Dortelweil, Nieder Eschbach a Nieder Erlenbach. 86. jízdní průzkumná squadrona dorazila na pozice jižně od Friedbergu a uskupení A postoupilo do oblasti severně od Hochstadtu. Před svítáním překročila řeku 4. obrněná divize v Grossauheimu. Bojové uskupení A překonalo odpor v Ostheimu a zaútočilo směrem na Grünberg, zatímco uskupení B postupovalo k Beltershainu. Pluky 5. pěší divize pokračovaly v tuhých bojích ve Frankfurtu nad Mohanem. Bojové uskupení A se po překročení Rýna soustředilo v oblasti Bischofsheimu a připravovalo se na postup k Hanau.

45. pěší divize ze svazku XV. sboru 7. armády překročila Mohan a vybudovala předmostí. Její 157. pěší pluk zamířil po překonání řeky na Aschaffenburg a Schweinheim, zatímco bratrský 180. pěší pluk zaujal pozice podél řeky. 12. obrněná divize vyčistila v průběhu dne Odenwald. 44. pěší divize útočila na jih podél Rýna, překročila řeku Neckar a zamířila na Mannheim a Heidelberg. Jednotky 10. obrněné a 63. pěší divize dokončily přechod Rýna a přesunuly se do oblastí soustředění. 71. pěší divize ze svazku VI. sboru postoupila podél Rýna od Oppau ke Speyeru.

Na východní straně perimetru u francouzského Dunkerque došlo v prostoru La Plaine k explozi miny. Ta smrtelně zranila desátníka Karla Matyáše od Tankového praporu 2 a další dva muže zranila. Karel (nar. 1922), rodák z Kylešovic na Opavsku, byl pohřben v belgickém De Panne. Další dva příslušníci Československé samostatné obrněné brigády byli zraněni, když do německých pozic odpalovali kořistní DO-miny.



zpět na březen 1945