From D-Day to V-Day

Březen 1945

31. března 1945 - Den D + 298

Britská Gardová obrněná divize ze svazku britského XXX. sboru 2. britské armády zaútočila na Haaksbergen. Ve stejný čas postoupila britská 7. obrněná divize ze svazku britského XII. sboru k Neuenkirchenu, zatímco britská 53. pěší divize pokračovala směrem na Alstatte. Jednotky britské 6. výsadkové a 11. obrněné divize ze svazku britského VIII. sboru získaly předmostí a překročily řeku Ems.

XIII. sbor z uskupení 9. armády začal v čele s 5. obrněnou divizí překračovat řeky Rýn a Wesel. Ke sboru byly připojeny jednotky 102. pěší a 17. vzdušné výsadkové divize a britské 6. gardové obrněné brigády. V operačním prostoru XVI. sboru zaútočila na jeho severním křídle po předcházející dělostřelecké přípravě 75. pěší divize přes postavení „Osmé obrněné“ a postoupila asi o šest kilometrů na východ. 75. průzkumná rota uzavřela mezeru mezi 75. pěší a 8. obrněnou divizí. V průběhu dne postoupila 35. pěší divize vpřed o tři kilometry a obsadila několik vesnic.

Pod velením 15. armády se nyní nacházela 66. pěší divize a oddíly Francouzských sil na západě (FFO – Forces Françaises de l’Ouest). XXII. sbor rozšířil svou operační zónu na sever k Homburgu a od 9. armády převzal velení nad 102. pěší divizí.

Brigádní generál Doyle O. Hickey převzal velení 3. obrněné divize ze svazku americké 1. armády po padlém generálmajorovi Maurici Rossovi. „Třetí obrněná“ se poté přeskupila k úderu na Paderborn. Taktická skupina „Howze“ za použití plamenometů donutila nepřítele ustoupit z Nordborchenu a Weweru, zatímco taktická skupina „Welborn“ postupovala na Haxtergrund. V průběhu dne skupina „Lovelady“ odrazila protiútok v oblasti Scherfede a po vystřídání jednotkami 104. pěší divize postupovala k Ebbinghausenu. 413. pěší pluk od 104. pěší divize zablokoval ústupovou cestu, po které se snažili Němci ustoupit z Rimbecku. Bratrský 415. pěší pluk se zatím zastavil v oblasti Hallenberg – Medebach. 16. pěší pluk od 1. pěší divize se přesunul do Bürenu a zkontaktoval se s jednotkami od „Třetí obrněné“. Ve stejný čas bratrský 26. pěší pluk postupoval za 4. jízdní mechanizovanou skupinou a snažil se zablokovat silnice z Rüthenu. Ke sboru byla přiřazena 9. pěší divize, která následně začala zabírat úsek mezi 4. mechanizovanou skupinou a 8. pěší divizí. „Sedmdesátá osmá pěší“ operující na levém křídle sboru zaujala pozice podél řeky Sieg. 8. pěší divize pokračovala v čištění svého prostoru a připravovala se k útoku na Siegen. Její 121. pěší pluk obsadil Salchendorf, Helgersdorf a Grissenbach, zatímco bratrský 13. pěší pluk dobyl Kirchen. Bojová uskupení R a B od 7. obrněné divize ze svazku III. sboru prošla přes zónu amerického V. sboru do postavení podél řeky Eder. Pluky 99. pěší divize zahájily v průběhu dne postup do oblasti Gemuendenu. Jednotky 8. protitankové skupiny (8th Tank Destroyer Group) převzaly po 14. jízdní mechanizované skupině zodpovědnost za mosty přes řeku Dill. 9. obrněná divize ze svazku amerického V. sboru vybudovala nedaleko Warburgu předmostí na řece Diemel. Bojové uskupení B rozdrtilo nepřátelskou obranu ve Wethenu, překročilo řeku a dobylo Ossendorf, Rimbeck, Noerde a Menne, zatímco uskupení A vyčistilo Warburg a pokračovalo na Daseburg. 2. pěší divize postoupila na pozice severně od Ederstau See.

385. pěší pluk od 76. pěší divize ze svazku VIII. sboru americké 3. armády obsadil část Usingenu. Bratrský 417. pěší pluk překonal odpor v oblasti Finsternthal – Dorfweil – Schmitten a postoupil až za Hausen-Arnsbach. Během 31. března 1945 byla rozpuštěna taktická skupina „Fickett“. Síly XX. sboru pomalu postupovaly k hlavní nepřátelské obranné linii podél řek Fulda a Eder. 6. obrněná divize pokračovala v útoku na Kassel. V Malsfeldu překročila řeku Fuldu a vybudovala malé předmostí. Bojové uskupení A postoupilo do oblasti Werkel – Nieder Vorschutz. Jednotky 65. a 80. pěší divize čistily týlový prostor za „Šestou obrněnou“. 3. jízdní mechanizovaná skupina postupovala na Heilenstadt a Mulhausen, zatímco se 16. jízdní průzkumná squadrona přesunula do sektoru Alsfeld – Kassel a zajišťovala severní bok sboru. Dvě úderné kolony 4. obrněné divize ze svazku XII. sboru, bojové uskupení B vlevo a uskupení A na pravém křídle, zahájily odpoledne útok směrem na Eisenach a postoupily k Berce. Bojové uskupení B dobylo Hersfeld a udeřilo na Bossenrode, zatímco se uskupení A na noc zastavilo ve Wolfershausenu a vyslalo průzkum k Dankmarsheimu. Uskupení R, taktéž od „Čtvrté obrněné“, se přemístilo z Herbsteinu do Hersfeldu. Za obrněnci postupovaly prapory 357. a 358. pěšího pluku od 90. pěší divize, aby nakonec dorazily na linii Niederjossa – Kruspis – Grossenmoor. 11. obrněná divize vyrazila z Nieder Seemenu a dosáhla oblasti Wallroth – Haid. Za „Jedenáctou obrněnou“ postupovala směrem na Fuldu 26. pěší divize. 2. jízdní mechanizovaná squadrona pokračovala ve vyčišťovacích akcích na pravém křídle sboru. 71. pěší divize byla po překročení Rýna přiřazena ke sboru a soustředila se nedaleko Housenstammu jihovýchodně od Frankfurtu nad Mohanem.

S přímou podporou dělostřelectva pokračoval 157. pěší pluk od 45. pěší divize ze svazku XV. sboru 7. armády ve vyčišťování Aschaffenburgu. Ke stejnému sboru byla převelena 14. obrněná divize. Tankové skupiny 12. obrněné divize ze svazku XXI. sboru útočily směrem k linii Würzburg – Schweinfurt – Kitzingen. Bojové uskupení A zamířilo do oblasti Wertheimu a uskupení B směřovalo na Ochsenfurt. 10. obrněná divize pokračovala v ofenzivních akcích podél Rýna. Díky tomu obsadila Sandhausen, Leimen, St Ilgen a Bammenthal, zatímco 63. pěší divize postupovala z Heidelbergu na východ, směrem na Neckargemünd.

1. francouzská armáda zahájila násilný přechod řeky Rýn. 3. alžírská pěší divize ze svazku II. francouzského sboru překročila Rýn nedaleko Speyeru a 2. marocká pěší divize v oblasti Germersheimu.

Na západní straně dunkerqueského perimetru bylo nalezeno tělo příslušníka Tankového praporu 1 četaře Františka Hostěradského (nar. 1914), rodáka z Dambořic na Hodonínsku. Stal se stejně jako mnoho jiných Čechoslováků předtím obětí německých min.

V průběhu dne se nad protektorátem odehrála velká letecká bitva mezi americkými stíhačkami od 31. Fighter Group a letouny Luftwaffe. Bylo krátce po druhé odpolední, když se ve středočeské oblasti utkala formace zhruba čtyř desítek amerických Mustangů s německými Messerschmitty Bf 109. Výsledkem byl sestřel asi 15 nacistických „Mezků“. Deset německých pilotů zahynulo. Byla to jedna z posledních misí stíhaček od americké „Patnácté letecké“, při které byl nárokován tak vysoký počet sestřelených nepřátelských strojů na území Protektorátu Čechy a Morava.



zpět na březen 1945