From D-Day to V-Day

Březen 1945

5. března 1945 - Den D + 272

Jednotky kanadské 3. pěší divize sváděly těžké boje o výšiny severně od Sonsbecku, zatímco britská 43. pěší divize ze svazku britského XXX. sboru postupovala z Issumu severovýchodně směrem na Alpen.

Taktická skupina „Byrne“ od 35. pěší divize ze svazku XVI. sboru vyčistila Kamperbrück. Ve stejný čas 137. pěší pluk od „Třicáté páté pěší“, podporovaný bojovým uskupením B od 8. obrněné divize, vstoupil do Lintfortu a Rheinbergu. Také sestavil taktickou skupinu „Murray“ a připravil se k útoku na Wesel. 134. pěší pluk od stejné pěší divize byl zatím držen v divizní záloze.

Bojové uskupení R od 5. obrněné divize ze svazku XIII. sboru postoupilo k řece Rýn v Orsoy, které obsadilo spolu s vesnicí Rheinkamp. Následně zahájilo palbu na německé kolony, které se snažily ustoupit za řeku. V operačním prostoru XVI. sboru zničil nepřítel most v Rheinhausenu. 334. pěší pluk od 84. pěší divize po krátkém a ostrém boji obsadil Homberg a blížil se k mostu „Admiral Scheer“, němečtí ženisté ho ale stačili včas vyhodit do vzduchu. 95. pěší divize z uskupení XIX. sboru překonala ve svém úseku nepřátelskou obranu v oblasti západně od Rýna. Její 378. pěší pluk podporoval prapory „bratrského“ 377. pěšího pluku, postupující z Uerdingenu severovýchodním směrem k Rheinhausenu. 379. pěší pluk, taktéž od „Devadesáté páté pěší“, zlikvidoval jižně od Uerdingenu nepřátelskou kapsu vytvořenou poblíž mostu „Adolf Hitler“. Most se jim dobýt nepodařilo a Němci ho navíc stačili zničit. 95. pěší divize následně převzala sektor bojového uskupení A od 2. obrněné divize, které se přesunulo do oblasti soustředění. Uskupení B zanechalo na linii řeky průzkumnou rotu od 67. obrněného pluku ze svazku „Druhé obrněné“ a přesunulo se také do prostoru soustředění.

Jednotky 3. praporu 393. pěšího pluku od 99. pěší divize ze svazku VII. sboru americké 1. armády dosáhly Rýna v Grimlinghausenu. Bratrský 395. pěší pluk obsadil Delrath a několik dalších vesniček, zatímco se 1. prapor 394. pěšího pluku od stejné divize zmocnil Nievenheimu. Oddíly 4. jízdní mechanizované skupiny a 83. obrněného průzkumného praporu čistily západní břeh Rýna, obsadily Horrem, Dormagen a továrnu firmy I.G. Farben. Časně ráno zahájily síly 3. obrněné a 104. pěší divize útok na Kolín nad Rýnem. V průběhu dopoledne se probojovaly až do středu města. Dvě bojové skupiny, „Boudinot“ a „Hickey“, postupující jihovýchodně, obsadily během dne mnoho městských bloků.

Prapory 414 a 415. pěšího pluku od 104. pěší divize zahájily postup na město, vyčistily Junkersdorf a pronikly asi 4 km do hloubky města. Jednotky 8. pěší divize obsadily Bachem, Gleuel, Stotzheim, Burbach a Alstädten a tlačily se směrem na Hürth. 14. jízdní mechanizovaná skupina operující v rámci III. sboru, ke které se vrátila od 26. pěšího pluku z uskupení „Velké červené jedničky“ 32. průzkumná squadrona, zahájila vyčišťování kapsy vytvořené mezi III. a VII. sborem. 26. pluk mezitím zaútočil na výšiny ležící jihozápadně od Pingsdorfu a na vesnici Walberberg. 16. pěší pluk, taktéž od 1. pěší divize, dobyl Metternich a postoupil k Rosenbergu a Mertenu. 47. pěší pluk 9. pěší divize obsadil Gross Vernich, Schwarzmaar, Müggenhausen a Neukirchen, zatímco oddíly bratrského 39. pěšího pluku vyčistily Schneppenheim a Strassfeld.

Bojové uskupení B od 9. obrněné divize zaútočilo na Meckenheim a Rheinbach a obsadilo Kleinbüellesheim, Esch a Ludendorf, zatímco uskupení A vyrazilo z Euskirchenu směrem na Rheinbach. Následně dobylo Roitzheim, Weidesheim a Odendorf. Prapory 311. pěšího pluku od 78. pěší divize obsadily Obergartzem, Firmenich, Satzvey, Antweiler, Rheder, Billig a Stotzheim. Mezitím bratrský 309. pěší pluk vyčistil Elsig, Wisskirchen a Euenheim. 102. jízdní mechanizovaná skupina z uskupení amerického V. sboru při svém rychlém postupu tlačila nepřítele k řece Rýn a obsadila Irnich, Schwerfen, Gehn, Kommern, Schaven a Obergartzem. 23. pěší pluk od 2. pěší divize, nyní přesunutý do sektoru u Bürvenichu, zaútočil na jih a dobyl Berg, Floisdorf a Eicks. Úspěšný byl i 3. prapor od bratrského 38. pěšího pluku. V průběhu dne pokračoval v útoku v oblasti jižně od Gemündu a obsadil výšiny v oblasti Nierfeldu. Síly 28. a 69. pěší divize se připravovaly k další ofenzívě. 106. pěší divize, operující na jižním křídle sboru, rozšiřovala svůj prostor. Její 424. pěší pluk se zkontaktoval s jednotkami 69. pěší divize.

Taktická skupina „Muir“ patřící k 87. pěší divizi od VIII. sboru Pattonovy 3. armády, složená z roty A 345. pěšího pluku, 87. průzkumné roty a podpůrných jednotek, čistila výšiny východně od Reuthu. Jednotky 4. pěší divize, nyní postupující severovýchodně, obsadily Duppach a Oos a dobyly jeden ze dvou kopců severně od Oosu. Bojové uskupení B od 11. obrněné divize zastavilo a čekalo, než jednotky „Čtvrté pěší“ obsadí i druhý kopec. Prapory 357. pěšího pluku 90. pěší divize vyčistily Lissingen, Hinterhausen a Birresborn, kde ve 23.00 hod zahájily brodění řeky Kyll. Bratrský 359. pěší pluk dosáhl linie řeky jižněji a připravoval se ji překročit, zatímco 358. pěší pluk, taktéž od „Devadesáté pěší“, začal postupovat k Lissingenu. Jednotky 6. jízdní průzkumné squadrony přebíraly prostor po jednotkách 87. pěší divize, zatímco 28. jízdní squadrona pokračovala ve vyčišťování jižního křídla sboru. Jednotky 80. pěší divize z uskupení XII. sboru vyčistily svůj sektor západně od řeky Kyll až na malou kapsu v oblasti Usch – Thomas. 318. pěší pluk od „Osmdesáté pěší“ obsadil Niedenbach a Malberg. Tankové oddíly 4. obrněné divize zahájily během dne útok přes předmostí „Páté pěší“. 25. jízdní průzkumná squadrona, chránící levý bok divize, dobyla Kyllburgweiler, Seinsfeld a Steinborn, zatímco bojové uskupení B rychle zaútočilo a obsadilo Meisburg, Weidenbach, Wallenborn a Salm.

Tanky bojového uskupení A byly sice zadržovány silničními překážkami, přesto ale dobyly Gindorf a pokračovaly v útoku na Oberkail. „Pátá pěší“ rozšířila svoje předmostí až k Orsfeldu, Picklissemu a Philippsheimu. 2. jízdní průzkumná squadrona vystřídala prapory 385. pěšího pluku od 76. pěší divize ve vyčišťovacích akcích západně od řeky Kyll. V operačním prostoru XX. sboru prošel 417. pěší pluk od „Sedmdesáté šesté pěší“, nyní bez 2. praporu, přes postavení bojového uskupení A 10. obrněné divize na předmostí řeky Ruwer nedaleko Eitelsbachu. Poté rozšířil předmostí na severovýchod asi o jeden a půl kilometru. V noci z 5. na 6. března 1945 pronikl nepřítel při prudkém protiútoku pozicemi 302. pěšího pluku od 94. pěší divize v Ollmuthu. Do rána sice bylo postavení pluku obnoveno, několik malých nepřátelských oddílů však zůstalo v týlu divize. Jednotky 65. pěší divize, soustředěné v oblasti Ennery, zahájily svou první bojovou akci převzetím pozic „Dvacáté šesté pěší“ v sektoru předmostí v Saarlauternu.

Prapory 276. pěšího pluku 70. pěší divize XXI. sboru 7. armády pokračovaly ve vyčišťování lesa Forbach a dalších lesů ležících severozápadně od Marienau. Bratrský 274. pěší pluk mezitím dokončil obsazení Stiring Wendelu. 63. pěší divize zesílila útok na Hanbusch nasazením další pěší roty a dokončila vyčištění lesa a kopce severně od této vesnice.

Nad někdejším Československem se v nočních hodinách z 5. na 6. březen 1945 odehrálo drama, na jehož konci bylo několik mrtvých britských letců. V rámci operace „Thunderclap“ se na Saskou Kamenici vrhlo na 700 čtyřmotorových Lancasterů a Halifaxů od Bomber Command. Když se bombardéry zbavily svého smrtonosného nákladu, začaly otáčet k cestě zpět. V tu chvíli udeřily německé noční stíhačky. Střelec na palubě nočního Ju 88G mířil přesně. U Měděnce na Chomutovsku šel k zemi Lancaster patřící k 625. Bomb Squadron RAF. Všech sedm mužů na palubě včetně pilota F/O Jamese W. Alexandra včas vyskočilo a bylo postupně zadrženo. Ve stejný čas byl sestřelen Halifax F/O Johna A. Hurleye. Tři muži vyskočili z paluby hořícího stroje ještě včas. Pak se pilot pokusil o nouzové přistání, aby zachránil zraněného zadního střelce, protože nemohl použít padák. To se bohužel nepodařilo a stroj se proměnil v hromadu hořících trosek, které pohřbily oba statečné muže. Další dva letci byli zabiti již v letadle při útoku noční stíhačky. Smrt však svoji práci osudné noci ještě neskončila. V pořadí třetí britský bombardér, který se stal obětí palby Göringovy noční stíhačky, tvrdě dopadl poblíž malého městečka Hranice u Aše. Celá sedmičlenná posádka F/O Williama Baileyho zemřela v troskách svého Lancasteru, patřícího do svazku 153. squadrony. Po roce 1990 byl v místech dopadu letounu F/O Baileyho odhalen památník a samotní letci žijí sní svůj věčný sen na olšanských hřbitovech v Praze. Baileyho Lancaster se roztříštil při pokusu o nouzové přistání poblíž míst, kde se již 18. dubna 1945 objeví první Američané, aby zahájili vítězný postup českým západem.

Ve stejnou dobu, kdy se nad Krušnohořím řítily k zemi sestřelené britské čtyřmotoráky, se jiná skupina strojů od Bomber Command pokusila zničit rafinérii v Záluží u Mostu. Byl to již osmnáctý pokus spojeneckých vzdušných sil zlikvidovat zdejší závody STW. Záluží se tak bezkonkurenčně stalo nejvíce bombardovaným místem na území předmnichovského Československa. Cílem číslo dvě byla Plzeň a její zbrojní průmysl. Její čas přijde ve druhé polovině dubna 1945. A bude skutečně krvavý.



zpět na březen 1945