From D-Day to V-Day

Březen 1945

7. března 1945 - Den D + 274

Zázrak jménem Remagen

Tankové oddíly kanadské 4. obrněné divize od II. kanadského sboru 1. kanadské armády se znovu marně pokoušely dobýt Veen. Ostatní síly sboru dokončovaly přípravu k hlavnímu útoku na Xanten.

S výjimkou omezeného útoku jednotek od XVI. sboru majícího za cíl prodloužení severního křídla k Weselu, byl na frontě 9. armády klid. Činnost jednotek se soustředila k hlídkování západního břehu Rýna a k přeskupení jednotek pro násilný přechod řeky. Taktická skupina „Murray“ od 8. obrněné divize ze svazku XVI. sboru se zastavila před Ossenbergem. Bojové uskupení R od 5. obrněné divize patřící XIII. sboru kompletně vyčistilo oblast Orsoy.

V operačním prostoru VII. sboru americké 1. armády obsadily jednotky 3. obrněné a 104. pěší divize celou západní část Kolína nad Rýnem, tehdy třetího největšího města v Německu. 121. pěší pluk od 8. pěší divize vyčistil Kendenich a Fischenich, zatímco prapory bratrského 28. pěšího pluku, postupující k Rýnu, obsadily Godorf a část Rodenkirchenu. Nepřátelský odpor v sektoru sboru byl nyní soustředěn pouze v několika izolovaných kapsách v oblasti Rodenkirchen – Weiss – Sürth. 9. obrněná divize z uskupení III. sboru dosáhla soutoku řek Rýn a Ahr. Bojové uskupení B postupovalo v průběhu dne ve dvou kolonách. Jedna mířila směrem na Remagen a druhá na Sinzig. Kolona postupující severně překonala nepřátelský odpor v Remagenu a nalezla zde stojící železniční most přes Rýn. Toho dne se na Rýnu stal malý zázrak. Ludendorfův most byl sice poškozen, ale úderné jednotky se přes něj probojovaly a postupovaly k výšinám nedaleko Orsbergu. O více jak dvě desetiletí později bude tato událost zfilmována. Pro Čechy bude film „Most u Remagenu“ o to zajímavější, že se bude natáčet v Praze a severočeském Mostě.

„Útok na Remagen zahájila taktická skupina „Engeman“ podplukovníka Leonarda E. Engemana od bojového uskupení B, kterému velel brigádní generál William H. Hoge. Jednotka se skládala z roty D 14. tankového praporu, 1. čety roty B 9. ženijního praporu a roty B a C 27. obrněného pěšího praporu. Úderná jednotka, která překonala obranu mostu a překročila jej, byla složená z roty A od 27. obrněného pěšího praporu, jedné čety roty A od 14. tankového praporu, čety 9. ženijního praporu a 89. průzkumné čety. Velel jí nadporučík Karel Timmermann. První voják, který se dostal přes most na východní břeh Rýna, se jmenoval Alexander A. Drabik. Jeho rodiče pocházeli ze Slovenska. Devátá obrněná divize se v samém závěru války zúčastní posledních bojů v oblasti mezi Chebem a Karlovými Vary. Tady také ztratí své poslední muže, kteří padnou ve válce proti Hitlerovi.

Plány sboru byly narychlo změněny, aby se využila tato nenadálá výhoda. Namísto vyčištění západního břehu řeky byla severní kolona bojového uskupení B doslova vržena přes most, aby pokračovala dále na východ zajistit předmostí na východním břehu. Oddíly vedené 27. praporem obrněné pěchoty následovány tanky a 52. praporem obrněné pěchoty od „Deváté obrněné“ začaly odpoledne přecházet přes most. Po celou noc se přes most přesunovaly další jednotky na východní břeh Rýna. Bojové uskupení A postupovalo k řece Ahr směrem na Bad Neuenahr a Heimersheim. Obsadilo obě městečka a zmocnilo se tamních nepoškozených mostů. Rota A od 89. jízdní průzkumné squadrony se přesunula do Sinzigu, aby uvolnila jižní kolonu bojového uskupení B k rychlému odjezdu do Remagenu. Pluky 9. a 78. pěší divize se okamžitě připravovaly k přesunu do akce v oblasti Remagenského předmostí. 7. obrněná divize, která byla soustředěna v oblasti Zulpichu, byla připojena ke sboru, aby převzala operační prostor 9. pěší divize. Na severním křídle sboru dokončovala ve stejný čas 14. jízdní mechanizovaná skupina vyčištění prostoru mezi VII. a III. sborem. 1. pěší divize se blížila k předměstí Bonnu a připravovala se k útoku na město. 26. pěší pluk od „Big Red One“ obsadil Brühl, Berzdorf a Sechtem, zatímco bratrský 16. pěší pluk vyčistil Bornheim, Botzdorf, Brenig, Roisdorf a Alfter. 39. pěší pluk 9. pěší divize postoupil k Bad Godesbergu. Mezitím 60. pěší pluk od stejné divize obsadil Witterschlick, Volmershoven a Röttgen. Jeho hlídky se zastavily asi dva kilometry před Duisdorfem. 309. pěší pluk od „Sedmdesáté osmé pěší“ zaútočil přes postavení bratrského 311. pěšího pluku. Postoupil k řece Ahr nedaleko Dernau a Ahrweileru a zmocnil se dvou železničních a tří silničních mostů. 102. jízdní mechanizovaná skupina z uskupení amerického V. sboru postupovala na severovýchod a v oblasti Altenahr – Kreuzberg dosáhla řeky Ahr. Jednotky 2. pěší divize udeřily na jihovýchod přes Münstereiffel a postoupily vpřed asi o patnáct kilometrů. Prapory jejího 23. pěšího pluku dosáhly řeky Ahr v oblasti Kreuzberg – Bruck. V Kreuzbergu se jim podařilo získat neporušený most. 9. pěší pluk od „Indian Head“ mezitím pokračoval v postupu jihovýchodním směrem proti nevelkému nepřátelskému odporu. Jednotky 28. pěší divize vyčistily v průběhu dne Blankenheim, zatímco 69. pěší divize vyčistila většinu svého sektoru a obsadila Hecken, Schmidtheim a Dahlem. 424. pěší pluk od 106. pěší divize zatím postupoval směrem k řece Simmer.

346. pěší pluk z uskupení 87. pěší divize VIII. sboru Pattonovy 3. armády vyčistil Esch. 347. pěší pluk ze stejné divize při útoku v noci z 6. na 7. března 1945 dobyl Feusdorf, Allendorf a Ripsdorf. Oddíly bratrského 345. pěšího pluku a taktické skupiny „Muir“ obsadily Wiesbaum a Mirbach. Prapory 22. pěšího pluku od „Čtvrté pěší“ obsadily Hillesheim, zatímco se 12. pěší pluk, patřící do stejné divize, zmocnil Bolsdorfu a Bewingenu. Bojové uskupení B od 11. obrněné divize bylo v prostoru východně od řeky Kyll vystřídáno jednotkami 4. pěší divize. Poté zamířilo jižně směrem na Lissingen, zatímco uskupení A překročilo řeku po nově vybudovaném mostě v zóně 90. pěší divize. Při svém postupu obsadilo Dockweiler, Dreis, Boxberg a Kelberg, kde se nepřítel neúspěšně pokusil postupující tanky zastavit. 358. pěší pluk 90. pěší divize zlepšoval v průběhu dne předmostí pro průjezd tanků „Jedenácté obrněné“ a zároveň ho rozšiřoval severovýchodně směrem k Dreisu a Oberehe. Mezitím 359. pěší pluk od „Devadesáté pěší“ dobyl Kirchweiler a Hinterweiler a 90. průzkumná rota vyčistila les Salm Wald. Bojové uskupení B od 4. obrněné divize ze svazku XII. sboru, rozdělené na několik týmů složených z obrněných vozidel s pěchotou podporovaných tankovými oddíly, rychle postupovalo k výšinám nad řekou Rýn jižně od Andernachu podél osy Ulmen – Kaisersesch – Dungenheim – Kehrig – Polch – Ochtendung. Bojové uskupení A projelo celou trasu bez odporu a zastavilo se nedaleko Ochtendungu, zatímco uskupení R překročilo řeku Kyll v Erdorfu a následovalo obě bojová uskupení.

Prapory 11. pěšího pluku od 5. pěší divize, nyní motorizované, rychle vyrazily za obrněnými jednotkami a obsadily Darscheid, Daun, Pützborn a Salm. Bratrský 2. pěší pluk dobyl Gransdorf a Eisenschmitt a 10. pěší pluk okupoval Spangdahlem, Spang a Dahlem. Taktická skupina „Onaway“ ze svazku 76. pěší divize vyčistila Binsfeld a Niederkail, zatímco 304. pěší pluk ze stejné divize obsadil Beilingen a v noci ze 7. na 8. března 1945 dobyl Arrenrath. 42. jízdní průzkumná squadrona obsadila Schleidweiler a Zemmer. Bojové uskupení A od 10. obrněné divize ze svazku XX. sboru překročilo řeku Kyll na předmostí 76. pěší divize v prostoru Hostenu a postoupilo k Orenhofenu. Mezitím uskupení B vyčistilo Ehrang a Quint a uskupení R se stočilo směrem na Schweich. 94. pěší divize pokračovala ve zneškodňování nepřátel, kteří pronikli její linií. Její 301. pěší pluk, bez 3. praporu, se po vystřídání jednotkou od 26. pěší divize stáhl do týlové oblasti k soustředění.

Na frontě 7. armády byly zastaveny veškeré útočné akce a její síly přešly do obrany.



zpět na březen 1945