From D-Day to V-Day

Červenec 1944

12. července 1944 - Den D + 36

101. vzdušná výsadková divize se začala vracet zpět do Anglie k odpočinku, doplnění stavu a výcviku. Měla za sebou více než tři desítky dnů v bojovém nasazení. Prošla peklem nočních bojů v nepřátelském týlu, postupovala pomalu vpřed poloostrovem Cotentin a ztrácela jednoho muže za druhým. Velká Británie jim měla poskytnout tolik potřebný odpočinek. Aniž by to tehdy kdokoliv tušil, o dva měsíce později půjdou opět do akce, tentokrát v samotném Holandsku. Na konci roku 1944 vojáci od „Sto první vzdušné výsadkové“ vstoupí do dějin svým odhodláním při obraně belgického Bastogne.

Americký VIII. sbor značně pokročil jižním směrem k řekám Ay a Séves, neboť nepřátelský odpor zeslábnul. 8. pěší divize pohybující se na středním úseku obsadila kótu č. 92. Americký VII. sbor postoupil směrem k Raids na silnici Carentan – Périers a po překonání silného odporu postupoval ke křižovatce silnic u Les Champs-de-Losque. Americký XIX. sbor pokračoval v útoku na St Lô, jeho postup byl však pomalý. 30. pěší divize stále držela pozice v oblasti Pont Hébert. 35. pěší divize provedla nepatrný postup severně od St Lô. 115. pěší pluk ze svazku 29. pěší divize postoupil k vesnicím La Luzerne a Belle-Fontaine. Útok „bratrského“ 116. pěšího pluku byl zastaven na hřebenu západně od St Lô. 2. pěší divize ze svazku amerického V. sboru postupovala vpřed proti slabému odporu nepřítele. Dokončila vyčištění veškerých přidělených cílů na kótě č. 192 severovýchodně od La Calvaire a získala kontrolu nad hlavní silnicí z Berigny do La Calvaire.

Britská 2. armáda se přeskupovala a připravovala na další operaci, jejímž cílem bylo prolomení nepřátelské fronty, která jakoby neměla konce.



zpět na červenec 1944