From D-Day to V-Day

Červenec 1944

13. července 1944 - Den D + 37

Velitel 1. americké armády generál Bradley schválil předběžný plán operace COBRA. Menší dodatky o stanovení hranic mezi jednotlivými sbory měly být určovány postupně. Americký VIII. sbor pokračoval v postupu po jižní linii. 9. pěší divize ze svazku amerického VII. sboru postoupila na levém křídle do oblasti křižovatek v Les Champs-de-Losque. Ofenziva na ostatních úsecích VII. sboru byla pozastavena. Americký XIX. sbor pokračoval v bitvě o St Lô. 175. pěší pluk ze svazku 29. pěší divize prošel pod velením plukovníka Reeda postavením 116. pěšího pluku plukovníka Dwyera a pokusil se zaútočit podél hlavní silnice směrem k městu. 5. pěší divize generálmajora S. Leroy Irwina ze svazku amerického V. sboru obsadila postavení 1. pěší divize generálmajora Clerence R. Huebnera. Muži od „Velké červené jedničky“ se poté začali stahovat do oblasti Colombiéres a připravovat na přesun k americkému VII. sboru.

13. červenec 1944 byl dnem, kdy se ve Francii vylodila 4. obrněná divize generálmajora Johna Wooda. Svůj válečný deník jednotka uzavřela o 10 měsíců později ve vzdáleném Československu v oblasti vymezené Strakonicemi, Sušicí a Horažďovicemi. Čekala na ni ale řada bitev, které ze „Čtvrté obrněné“ udělají jednu z nejslavnějších amerických pancéřových divizí bojujících ve 2. světové válce za svobodu evropských národů. Bude to ocenění vykoupené vysokým počtem mrtvých a zraněných příslušníků divize. Arracourt, Bastogne, Worms, Hanau. Co jméno, to místo, kde pancéře od „Čtvrté obrněné“ svedou nejednu krutou bitvu.

II. kanadský sbor ze svazku 2. britské armády se stal operačním bojovým svazem. Pod jeho velením je nyní 2. a 3. kanadská pěší divize. XII. britský sbor čítající 15., 43. a 53. pěší divizi, 11. obrněnou divizi, 4. obrněnou brigádu a 31. tankovou brigádu převzal sektor VIII. britského sboru.

Ve stejný den vyrazila 311. čs. peruť se svými Liberatory k plnění protiponorkových hlídkových úkolů nad mořem. Postupně odstartovaly tři stroje, pro špatné počasí ale byly brzy odvolány z akce. Dvěma z nich se podařilo bezpečně přistát, třetí letoun B-24 s volacím znakem „L“ pilotovaný W/O Ludvíkem Koškem však začal v husté mlze kroužit poměrně nízko nad pobřežím v prostoru jižně od Plymouthu. Byly tři čtvrtě na dvě odpoledne, když Koškův letoun narazil na zem v kopcovitém terénu u Marlborough Village v hrabství Devonshire a shořel. Celá devítičlenná posádka zahynula. Než skončí válka, ztratí 311. squadrona ještě několik strojů a s nimi i mnoho mladých mužů odhodlaných vrátit okupované vlasti svobodu.



zpět na červenec 1944