From D-Day to V-Day

Červenec 1944

14. července 1944 - Den D + 38

Americký VIII. sbor, který postupoval podél řek Ay a Séves, byl rozkazem 1. armády zastaven. 9. pěší divize generálmajora Mantona S. Eddyho od VII. sboru pokračovala i přes houževnatý nepřátelský odpor ve vyčišťovacích akcích v oblasti Les Champs-de-Losque – Le Désert. 119. pěší pluk ze svazku 30. pěší divize amerického XIX. sboru obsadil po ostrém boji Pont Hébert.

35. pěší divize přešla hlavní silnici Pont Hébert – St Lô. 29. pěší divize zaujala pozice severovýchodně a východně od St Lô. 5. pěší divize od amerického V. sboru dokončila převzetí bývalého sektoru 1. pěší divize na levém boku určeného operačního prostoru.

„Třistajedenáctka“ od Coastal Command i přes špatné počasí pokračovala v protiponorkových hlídkách v Atlantiku. Jeden ze čtveřice letounů vyslaných do mise se pro poruchu motoru musel vrátit předčasně zpět. „Československé“ stíhačky měly toho dne volno. Velení je zvedne do vzduchu až o dva dny později. Neznamenalo to však, že by se nelétalo. Piloti od čs. stíhacích perutí se připravovali na další boj, absolvovali cvičné lety nebo letovou kontrolu strojů, na kterých mechanici prováděli různé úkony včetně předepsané údržby.



zpět na červenec 1944