From D-Day to V-Day

Červenec 1944

15. července 1944 - Den D + 39

Americká 1. armáda zastavila ofenzivu západně od řeky Taute a začala s rozsáhlým přeskupením celé armády pro operaci COBRA. 4. obrněná divize byla prozatím dočasně držena v záloze. Americký VIII. sbor v těchto dnech držel prostor podél řeky Ay s výjimkou města Lessay a přeskupoval 8., 79., 90., 4. a 83. pěší divizi po celé délce svého operačního prostoru. Americký VII. sbor pokračoval v postupu s 9. pěší divizí a začal přeskupovat ostatní divize na frontě (30. a 1. pěší a 2. a 3. obrněnou divizi). Pásmo fronty sboru bylo rozšířeno východně od řeky Vire, když 30. pěší divize, která byla převedena od XIX. sboru, ve 24.00 hod zaujala bojové pozice. „Devátá pěší“ zabezpečovala křižovatky v Les Champs de Losque.

Ještě před svým přeložením k VII. sboru zaútočila 30. pěší divize se svým 117. pěším plukem na okrajové části Le Mesnil-Durant a prorazila nepřátelské pozice. Jednotky 35. a 29. pěší divize s leteckou a dělostřeleckou podporou pokračovaly v bitvě o St Lô. 134. pěší pluk plukovníka Miltonbergera, operující na levém křídle 35. pěší divize, získal severní svahy kóty č.122 ležící necelé dva kilometry od St Lô, ale zbývající část divize zůstala daleko vzadu v prostoru Le Carillon – Pont Hébert. 29. pěší divize začala s hlavním útokem na levém boku amerického XIX. sboru podél hřebenu Martinville. 2. prapor od 116. pěšího pluku ze svazku „Dvacáté deváté“ úspěšně pronikl k hlavní silnici Bayeux – St Lô nedaleko La Madeleine, nakonec tam ale zůstal izolovaný. 175. pěší pluk držel svou pozici na levém boku divize, zatímco 115. pěší pluk na pravé straně pomalu postupoval jihozápadně z La Luzerne. Americký V. sbor při přeskupení přesunul 2. a 5. pěší divizi na levé křídlo americké 1. armády.

XII. britský sbor ze svazku 2. britské armády začal útočit směrem k linii Bougy – Evrecy – Maizet v prostoru mezi řekami Odon a Orne. V noci z 15. na 16. července 1944 začala britská 15. pěší divize postupovat vpřed za podpory světlometů, jež osvětlily okolní krajinu.

No. 311 (Czech) Squadron opět vyslala nad moře čtyři stroje plnit protiponorkovou misi. Pro velmi špatné počasí musely všechny přistát na základně v St. Davids.



zpět na červenec 1944