From D-Day to V-Day

Červenec 1944

17. července 1944 - Den D + 41

Začátek konce polního maršála Rommela

Událostí dne bylo zranění polního maršála Erwina Rommela. „Liška pouště“, jak bylo Rommelovi v době jeho působení u zbraní Afrika Korps přezdíváno, utrpěl vážná zranění, když byl jeho automobil napaden stíhacím letounem. V důsledku zranění nebyl schopen pokračovat jako velitel armádní skupiny B ve své funkci a proto byl nahrazen polním maršálem Güntherem von Klugem. Ten Rommelovu funkci přijal ke svým dosavadním povinnostem. Rommel se posléze připojí ke vzbouřencům, kteří chtějí silou odstranit Hitlera. „Liška pouště“ nakonec spáchá sebevraždu. Legenda, která ho již za jeho života provázela, však přetrvá dodnes.

Americká 1. armáda přiřadila 4. obrněnou divizi pod velení amerického VIII. sboru. 9. pěší divize ze svazku amerického VII. sboru konečně prolomila na pravém křídle hlavní nepřátelskou obrannou linii a rychle postupovala k hlavní silnici na St Lô. 30. pěší divize pokračovala v postupu k La Houcharderie. 35. pěší divize ze svazku amerického XIX. sboru pronikla nepřátelskou pozicí na pravém boku sboru a její 137. pěší pluk zaútočil podél řeky Vire a obsadil území nedaleko Rampan. Nepřítel se začal stahovat z výběžku u Le Carillon. Úderné oddíly 29. pěší divize se znovu marně pokoušely ulehčit izolovanému 2. praporu 116. pěšího pluku a tlačily se na St Lô ze západu. 3. prapor od 116. pěšího pluku „Dvacáté deváté“ dosáhl až k pozicím 2. praporu, ale nemohl postoupit dále, takže 2. prapor byl stále v obklíčení. 115. pěší pluk získal část hřebene Martinville.

XXX. britský sbor od 2. britské armády uskutečnil omezený postup nedaleko Noyers. Britská 15. pěší divize ze svazku XII. britského sboru se neúspěšně pokusila proniknout do Evrecy. 53. pěší divize toho dne vyčistila většinu území na pravém boku sboru severně od řeky Odon a začala ulehčovat 15. pěší divizi od nepřátelského tlaku. VIII. britský sbor dokončil přípravné práce pro útok v nové zóně východně od řeky Orne.

Čechoslováci konající službu u Coastal Command i přes špatné počasí panující na moři i nad pevninou neúnavně pátrají po nepřátelských hladinových plavidlech i ponorkách. Zdá se, že nepřítel ztratil schopnost vzdorovat silnému spojeneckému tlaku. Bylo to však skutečně jen zdání.



zpět na červenec 1944