From D-Day to V-Day

Červenec 1944

2. července 1944 - Den D + 26

Je 2. července 1944. 21. skupina armád začala s přeskupováním jednotek pro nadcházející ofenzivu, která měla za cíl prolomit obrannou linii nepřítele a vrátit spojenecká vojska k ofenzivnímu způsobu boje.

Americký VII. sbor ze svazku 1. armády, pod jehož velením jsou 4., 9. a 83. pěší divize, bude v nadcházejících operacích nasazen v úseku mezi americkým VIII. a XIX. sborem. Ve svazku amerického VIII. sboru toho času jsou 8., 79. a 90. pěší divize a slavná 82. vzdušná výsadková divize. Sousední XIX. sbor měl pro nadcházející operace k dispozici dvě divize – 29. a 30. pěší, zatímco americký V. sbor měl ve stavu 1. a 2. pěší a 2. obrněnou divizi. V záloze 1. armády byly připraveny zasáhnout do bojů 3. obrněná divize a 101. vzdušná výsadková divize.

Zatímco se Čechoslováci operující na stíhačkách Spitfire připravují na službu u Air Defence of the Great Britain, jejich kolegové od 311. squadrony i nadále se svými Liberatory pročesávají nekonečnou hladinu Atlantiku ve snaze znemožnit německým ponorkám proniknout do Kanálu a napadnout spojenecké konvoje. Přestože plout v tu dobu Kanálem znamenalo pro německého velkoadmirála Dönitze rychle se s U-bootem rozloučit, pronikly do jeho vod v období od 2. července do 16. srpna 1944 dvě desítky ponorek. Nepřízeň počasí v prvních dvou červencových dnech zabránila československým posádkám operujícím u Coastal Comand, aby vyrazily se svými čtyřmotoráky na „lov ponorek“. Vynahradily si to však v následujících dnech.



zpět na červenec 1944