From D-Day to V-Day

Červenec 1944

20. července 1944 - Den D + 44

Americká 1. armáda pokračovala v přípravách na nadcházející operaci COBRA. Protože mělo jít o rozhodující úder, který by pomohl prolomit frontu, byly přípravy značně rozsáhlé. Do akce se mělo zapojit ve zvýšené míře také letectvo. Doplňovaly se stavy jednotek jak lidmi, tak technikou a municí. Již samotné přípravy dávaly tušit, že půjde o něco velikého. V předvečer zahájení útoku se fronta ustálila zhruba na pozicích jižní okraj St Lô – prostor jižně od Tribehou a Sainteny (oboje severozápadně od St Lô). Na americké straně se v tomto úseku k útoku chystaly 1. a 4. pěší divize a 2. a 3. obrněná divize. Na straně německé tady v tu chvíli ležely 91. a 352. pěší divize, dále části 353. pěší divize, část 3 . a 5. výsadkové divize a několik obrněných jednotek včetně divize Panzer Lehr. Do bitvy, která se stane osudnou pro mnoho mužů, zbývalo již jen několik desítek hodin.

4. pěší divize byla přesunuta od amerického VIII. k VII. sboru. 134. pěší pluk ze svazku 35. pěší divize amerického XIX. sboru podporoval v průběhu 20. července 1944 taktickou skupinu C (Task Force C) od „Dvacáté deváté“ v St Lô, kde stále probíhaly „vyčišťovací“ akce s cílem nepřítele definitivně vyhnat z města.

2. kanadská pěší divize ze svazku II. kanadského sboru britské 2. armády i přes silný nepřátelský odpor obsadila St Andre sur Orne. Britská 7. obrněná divize z uskupení VIII. britského sboru dobyla Bourguebus a Gardová obrněná divize Frenouville. Tím skončily akce uskutečněné na podporu rozšíření předmostí v oblasti řeky Orne. Před „Montyho“ vojáky nyní leželo město Falaise. Zanedlouho se jeho jméno bude používat především jako symbol drtivé porážky německých jednotek ve Francii a zmaru mnoha lidských životů. Válka, která se přes město doslova převalí, přinese zkázu mnoha domům a zčásti také zdejšímu hradu. Stejně jako v Caen, také zde bude civilní obyvatelstvo velmi trpět a mnohdy si zachrání jen holý život.

20. července 1944 byl na ruské frontě uveden do částečného bojového stavu 1. samostatný československý stíhací letecký pluk pod velením škpt. let. Františka Fajtla, který se proslavil již v řadách Royal Air Force. Pluk byl umístěn do operačního prostoru 1. československého armádního sboru.

Čechoslováci sloužící u Coastal Command opět uskutečnili několik protiponorkových letů nad Biskajem v síle čtyř strojů B-24 Liberator.



zpět na červenec 1944