From D-Day to V-Day

Červenec 1944

23. července 1944 - Den D + 47

1. kanadská armáda generála Henryho D. G. Crerara převzala 23. července 1944 velení nad I. britským sborem na východním křídle „britsko – kanadské“ fronty. Americké jednotky rozložené v oblasti u St Lô pokračovaly ve zdržovacích akcích a chystaly se zahájit nový silný úder, který dostane název Operace Cobra.

Po týdnu relativního klidu vyrazily do akce opět „československé“ stíhačky ze svazku No 310 Squadron RAF, aby v rámci operací typu Ranger provedly hloubkové útoky na nepřátelské cíle ležící mezi holandskými městy Zandwoord, Ultrecht, Zaltbommel, Breda a Dinteloord. „Sesterská“ 312. squadrona RAF ve stejný den uskutečnila průzkum nad nizozemským přístavem Rotterdam.

Nezaháleli ani muži z řad příslušníků „Třistajedenáctky“. Do vzduchu se toho dne dostaly čtyři posádky, aby ve vodách Biskajského zálivu hledaly německé U-booty. Let proběhl pro všechny z nich bez zvláštních příhod, přesto se však mohlo hovořit o štěstí, neboť se vrátily zpět. Kolik bylo strojů, jež vyrazily nad moře a již nikdy se nevrátily. Jen zlověstné „missing“ připsané ke jménům příslušníků ztracených posádek se později většinou změnilo na děsivou pravdu zvanou „Killed in Action“.



zpět na červenec 1944