From D-Day to V-Day

Červenec 1944

27. července 1944 - Den D + 51

Třetí den operace Cobra

V průběhu třetího dne operace Cobra se ukázalo, že americkému VIII. sboru, který útočil na západním křídle armády, více bránily v rychlejším postupu přírodní překážky, než nepřátelská obrana. 79. pěší divize obsadila Lessay, zatímco „Osmé pěší“ se podařilo zatlačit nepřítele mezi Lessay a Périers. 90. pěší divize zabrala Périers a východně od města překročila řeku Taute. 83. pěší divize vyslala v průběhu dne průzkumné hlídky přes řeku Taute na levém křídle sboru. Část 6. obrněné divize, konkrétně rota A 86. jízdní průzkumné squadrony, „čistila“ výšiny nedaleko Le Bingard. 13. pluk plukovníka Griffina byl připojen k později proslavené 4. obrněné divizi.

Také v sektoru amerického VII. sboru se tvrdě bojovalo. 1. a 2. pěší divize a 3. obrněná divize se draly k jihu, zatímco další sborové jednotky na sebe vázaly nepřítele a snažily se rozšiřovat operační sektor na křídlech sboru. „První pěší“ a bojové uskupení B ze svazku 3. obrněné divize postoupily během dne na jihozápad a dosáhly Camprondu. Útočné čelo 2. obrněné divize vtrhlo do Notre Dame de Cenilly a Fervaches.

28. pěší divize ze svazku amerického XIX. sboru se během 27. července 1944 připravila zaútočit na nepřátelské pozice. 35. pěší divize operující v oblasti St Lô obsadila výšiny západně a jižně od města. 5. a 2. pěší divize pomalu postupovaly proti silnému odporu a obsadily Notre Dame d’Elle.

Průlom fronty, který se zdařil v oblasti Marigny, umožnil Američanům vykročit jihozápadním směrem od St Lô na Coutances. Po mnoha dnech to bylo poprvé, co spojenecké jednotky zaznamenaly v relativně krátkém čase poměrně velký územní zisk.

„Československé“ stíhačky na západní frontě 27. července 1944 do žádné akce nezasáhly, naopak muži od „Třistajedenáctky“ šli opět do akce. Desetihodinových hlídkových letů „Channel patrols“ se toho dne zúčastnily celkem čtyři osádky. U stroje F/Sgt Bureše se během letu objevila závada na motoru a tak se Liberator musel předčasně vrátit z mise. Aby nad mořem nevznikl „hluchý“ prostor, který by nebyl pokrytý radarovými paprsky vysílanými z paluby bombardéru, musel do akce urychleně vyrazit hotovostní stroj. Také tyto mise proběhly bez významnějších příhod. I to však muži od Coastal Command považovali za úspěch.



zpět na červenec 1944