From D-Day to V-Day

Červenec 1944

28. července 1944 - Den D + 52

Již čtvrtým dnem probíhá na poloostrově Cotentin ve francouzské Normandii v prostoru jihozápadně od St Lô mohutná spojenecká ofenziva s krycím názvem Cobra. Silné letecké bombardování a především neutuchající tlak amerických pěších a obrněných jednotek přinesly tolik očekávaný výsledek. V oblasti Marigny – St Lô se podařilo frontu prolomit a nepřítele zatlačit do defenzivy. Situace na frontě se rozhodla využít americká 1. armáda ve svůj prospěch a proto vydala rozkaz průlomem dostat dopředu co nejvíce jednotek určených k rychlému stíhání dezorganizovaného nepřítele.

Americký VII. sbor obdržel rozkaz postupovat jižním směrem nalevo od operačního prostoru sousedního VIII. sboru. Velitelství amerického VIII. sboru nařídilo 6. a 4. obrněné divizi projít přes postavení pěších jednotek a pronásledovat nepřítele. Bojové uskupení A ze svazku „Šesté obrněné“ rychle přešlo přes sektor 79. pěší divize ležící na jihu a dorazilo do pozic jihozápadně od Countances. Bojové uskupení B od „Čtvrté obrněné“ vyrazilo po silnici Périers – Countances. Bylo 17. 00 hod, když jeho pancéře Countances konečně dobyly. Stejně jako St Lô, také Countances se proměnilo v zónu smrti. Nebylo tady snad jediného domu, který by nebyl poškozen. Mnoho z nich bylo zcela zničeno. Obsazením Countances byl v mnoha směrech splněn záměr plánu Cobra. Fronta byla prolomena a „GI“ postupovali na jih a jihozápad otevřenou krajinou. Cena za vítězství však byla také v tomto případě vysoká.

Pěchota amerického VIII. sboru postupovala v průběhu dne vpřed za obrněnými jednotkami, které jim razily cestu. 106. jízdní mechanizovaná skupina zabezpečovala západní bok sboru a mířila podél pobřeží k ústí řeky Sienne ležící západně od Countances. V průběhu dne se značný počet nepřátelských vojáků ocitl v obklíčení na levém křídle amerického VII. sboru, když se 3. obrněná a 1. pěší divize nedaleko Countances setkaly s muži od sousedního VIII. sboru. V průběhu 28. července 1944 dosáhlo bojové uskupení B ze svazku 2. obrněné divize až k St Denis le Gast.

Také americký XIX. sbor využil průlomu fronty k rozšíření západního sektoru, který zajišťovaly jednotky 30. pěší divize a bojové uskupení B od 2. obrněné divize. Mezitím bojové uskupení A ze stejné divize udeřilo přes Villebaudon na jih a postoupilo k Moyen. 30. pěší divize postupovala na jih podél západní strany řeky Vire směrem k Tessy sur Vire. 35. pěší divize ze svazku amerického V. sboru pokračovala v postupu jižním směrem podél východního břehu řeky Vire na Ste Suzanne sur Vire. 9. pluk od 2. pěší divize pomohl 10. pěšímu pluku 5. pěší divize obsadit St Jean de Baisants. Ve stejný čas „Pátá pěší“ srovnala svoji linii postupu.

Stíhači od „Třistadesítky“ 28. 7. 1944 uskutečnili opět jednu z misí typu Ranger, když mezi holandskými městy Zandwoort, Schiphol a Worden napadli v nízkém letu nepřátelské cíle. Ve vzduchu byli i muži od 311. squadrony RAF. Čekal na ně opět jeden z desetihodinových hlídkových letů „Channel patrols“. Do mise se zapojily celkem čtyři posádky včetně stroje S/Ldr Kostohryze.

Před čtyřmi dny obdržel generál Alois Liška, velitel Československé samostatné obrněné brigády (Czechoslovak Independent Armoured Brigade Group) dislokované ve Velké Británii, rozkaz exilového ministra národní obrany Sergeje Ingra k odchodu jednotky do Francie. Zanedlouho se také muži generála Lišky zapojí do bojů na západní frontě a svým dílem přispějí k vítězství Spojenců nad nepřítelem.



zpět na červenec 1944