From D-Day to V-Day

Červenec 1944

29. července 1944 - Den D + 53

Operace Cobra je již minulostí, očekávaný výsledek však přinesla. Americký VIII. sbor pokračoval po prolomení fronty u St Lô v pronásledování nepřítele se svojí 4. a 6. obrněnou divizí a motorizovanými taktickými skupinami pěchoty. Bojové uskupení A od „Šesté obrněné“ operující na západním křídle sboru zabezpečilo přechod přes řeku Sienne nedaleko Pont de la Roche, zatímco bojové uskupení A od „sesterské“ 4. obrněné divize překročilo řeku v postupu na Cerences.

Americký VII. sbor se odchýlil z jihozápadního směru, zaútočil jižně a dosáhl předem stanovené linie Cerences – Hambye – Percy. Nepřátelské tankové kolony, které ustupovaly podél hlavní silnice z Roney do St Denis le Gast, utrpěly extrémně těžké ztráty způsobené letectvem, dělostřelectvem a útoky tanků. Jednotky Wehrmachtu a zbraní SS přišly během operace Cobra o značný počet mužů a techniky. Panthery, Panzer IV, polopásové SdKfz 251, to vše nyní stálo zničené u cest, kudy prchala od St Lô a Marigny kdysi pyšná Hitlerova obrněná vozba. Nepřítel za sebou zanechal i velké množství zraněných mužů i těch, kdo v bezvýchodné situaci raději volili zajetí.

29. pěší divize ze svazku XIX. sboru, ta divize, která jako první „zaklepala“ na Rommelův Atlantický val v časných ranních hodinách 6. června 1944, vystřídala na pravém boku sboru bojové uskupení A od 2. obrněné divize, postoupila na pozice východně od Percy a dostala se do kontaktu se sousedním americkým VII. sborem. 30. pěší divize se setkala se silným odporem při svém postupu na jih podél západního břehu řeky Vire směrem na Tessy sur Vire.

Čechoslováci sloužící u Coastal Command 29. července 1944 vyslali na protiponorkovou patrolu dva Liberatory. Jejich let proběhl bez podstatnějších problémů. I to je doklad dobré práce mechaniků, na jejichž pečlivosti a často i prozíravosti závisely životy posádek.

Československá samostatná obrněná brigáda se v průběhu července 1944 zúčastnila celé řady cvičení. Po sérii nácviků v rámci rot a praporů se konaly ostré střelby na tankové střelnici v Kirkcudbright. Po nedávném vyhlášení rozkazu k přesunu do Francie se brigáda začala přesunovat do města Bridlington. Tady na ně opět čekalo další cvičení. Smyslem toho všeho bylo připravit vojáky na boje ve Francii co možná nejlépe.



zpět na červenec 1944