From D-Day to V-Day

Červenec 1944

3. července 1944 - Den D + 27

„Bitva o živé ploty“

1. armáda zahájila svým západním křídlem hlavní ofenzivu, která později vstoupila do historie jako „Battle of the Hedgerows“ (Bitva o živé ploty). Americký VIII. sbor zaútočil směrem k La Haye du Puits se svými jednotkami – 79. pěší, 82. vzdušnou výsadkovou a 90. pěší divizí – na jih podél západního pobřeží poloostrova Cotentin v dešti, který bránil rychlejšímu tempu a neumožňoval leteckou podporu. Postup jednotek byl také omezován nepřátelským odporem v živých plotech. 82. vzdušná výsadková divize dobyla kótu č. 131 severovýchodně od La Haye du Puits.

Pověstné živé ploty představovaly pro spojenecké síly skutečný problém. Pro pěšáky byly jen těžko proniknutelné a také tanky měly při jejich překonávání značné potíže. Navíc se nepřítel mohl mezi nimi ukrývat prakticky kdekoliv. Se skutečně převratným vynálezem umožňujícím snadnější průchod touto hustou spletí kořenů a větví přišel Sgt. Culin, když přivařil na přední část korby tanku hroty vyřezané podle tradice z ocelových ježků ukořistěných Němci na území předmnichovského Československa.

Na německé straně došlo ke změně ve velení armádní skupiny West, když byl dosavadní velitel polní maršál Gerd von Rundstedt vystřídán polním maršálem Guentherem von Klugem.

Téhož dne vyrazilo ze základny Predannack pět československých osádek ze svazku 311. squadrony, aby hlídkovaly nad mořem na pravidelných „Channel patrols“ v rámci operace „Cork“. Nezaháleli ani čs. stíhači, když 313. squadrona vyslala několik strojů na hlídku mezi Montdidier a Beauvais.



zpět na červenec 1944