From D-Day to V-Day

Červenec 1944

30. července 1944 - Den D + 54

Pouhých několik desítek hodin od zdárného ukončení operace Cobra spěchaly úderné tankové oddíly 6. a 4. obrněné divize ze svazku amerického VIII. sboru směrem ke Granville a Avranches. Nepřítel prchal a tuto situaci hodlalo velení od „GI“ využít. Bojové uskupení B ze „Šesté obrněné“ zaútočilo přes pozice bojového uskupení A a postoupilo asi tři míle za Bréhal podél silnice do Granville. Bojové uskupení B od Čechům velmi dobře známé „Čtvrté obrněné“ se při postupu na Avranches zmocnilo mostu přes řeku Sée.

Jednotky 1. pěší a 3. obrněné divize z uskupení amerického VII. sboru pokračovaly v útoku jižně na pravém boku sboru, zatímco ostatní jednotky „čistily“ od nepřítele východní operační sektor. Tanky bojového uskupení A ze svazku 3. obrněné divize překonaly řeku Sienne v Gavray a ženisté okamžitě zahájili stavbu mostů, aby se na druhou stranu mohla dostat hlavní část divize včetně všech tří obrněných dělostřeleckých praporů. Bojové uskupení B ze stejné divize rychle útočilo směrem k Villedieu lés Poëles.

Ve stejný den americký XIX. sbor odrazil silný německý protiútok na pravém křídle a vzhledem k citelnému odporu vytvořil jen malý územní zisk. Také americký V. sbor se nenechal odradit a zaútočil v průběhu 30. července 1944 proti houževnatému nepřátelskému odporu na postupových cestách k jihu. 5. pěší divize operující na levém boku sboru úspěšně překročila silnici Torigny sur Vire – Caumont, v jiných částech fronty byl ale americký postup zanedbatelný.

Britská 2. armáda se přeskupila a obnovila po několika dnech ofenzívu za silné letecké podpory. Letectvo se ukázalo jako velmi výkonná součást pozemních operací, jak to nakonec ukázala i první část operace Cobra. Britské a americké letectvo shodilo na určené cíle 2 227 tun bomb. Britský VIII. sbor operující na západním boku armády zaútočil po obou stranách silnice Caumont – Le Bény – Bocage s britskou 11. obrněnou divizí na západním a britskou 15. pěší divizí na východním křídle. V průběhu dne se jim podařilo zatlačit nepřítele až za La Fouquerie a Les Loges. Ve stejný čas útočil britský XXX. sbor se 43. a 50. britskou pěší divizí v sektoru ležícím vlevo od operačního prostoru britského VIII. sboru. Silný nepřátelský odpor způsobil, že územní zisk byl toho dne velmi malý, především pak v oblasti východního křídla.

Ve vzduchu byly 30. července 1944 na klasické protiponorkové hlídce celkem čtyři posádky od 311. squadrony RAF. Stíhači od čs. stíhacího křídla ve Velké Británii se žádných operací typu Ramrod či Ranger toho dne nezúčastnili, v průběhu následujícího měsíce však bude podobných akcí bezpočet.



zpět na červenec 1944