From D-Day to V-Day

Červenec 1944

31. července 1944 - Den D + 55

Bojové uskupení R ze svazku 6. obrněné divize amerického VIII. sboru útočící v pobřežním sektoru, prošlo Granville a kompletní divize postoupila až do oblasti Avranches. Bylo 21.00 hod, když „Šestá obrněná“ obdržela rozkaz pomoci „sesterské“ 4. obrněné divizi v Avranches a zabezpečit mosty v tomto sektoru. „Čtvrtá obrněná“ vyslala průzkum z Avranches jižním směrem k zjištění přechodů přes řeku Selune nedaleko Pontaubault.

Jednotky 1. pěší divize a bojové uskupení A od 3. obrněné divize ze svazku amerického VII. sboru pohybující se na pravém křídle operačního prostoru rychle postoupily k Brécey a zajistily přechod přes řeku Sée. Ve stejný den americký XIX. sbor i přes silný odpor pokračoval v útoku směrem k Tessy. Americký V. sbor postupoval na jih směrem k řece Vire. 35. pěší divize obsadila Torigny sur Vire.

Britská 2. armáda se svými předsunutými jednotkami od britského VIII. sboru překročila řeku Soulevre nedaleko Le Bény – Bocage. Úspěchy měla toho dne i gardová obrněná divize, když dosáhla k Le Tourneur. Jednotky od britského XXX. sboru obsadily Cahagnes a začaly se přibližovat k Jurques.

Čechoslováci od 311. squadrony operující v rámci Coastal Command byli opět ve vzduchu v síle čtyř posádek. Na konci července 1944 měla „Třistajedenáctka“ ve stavu opět 23 kompletních operačních posádek. Bojové ztráty, dokončení operačních turnusů, onemocnění a další situace odčerpávaly muže z posádek, a bylo proto třeba stavět nové kolektivy většinou mladých mužů, kteří se nad mořem budou moci spoléhat jen sami na sebe.

V předešlých dnech byla uvedena zmínka o Československé samostatné obrněné brigádě, která se po boku Spojenců aktivně zapojila do bojů ve Francii. Kdo však muži generála Aloise Lišky byli? Jádro jednotky tvořili příslušníci pozemních jednotek ve Francii. Po kapitulaci Francie Čechoslováci přepluli kanál La Manche a ve Velké Británii zformovali v srpnu 1940 v Cholmondeley tzv. 1. československou smíšenou brigádu. K 1. červenci 1941 byla 1. československá smíšená brigáda ve Velké Británii reorganizována na 1. československou samostatnou brigádu, kterou tvořily tři pěší prapory, smíšený předzvědný oddíl, 1. dělostřelecký pluk a ženijní rota. V březnu 1943, po odchodu generála B. Miroslava – Neumanna, se stal velitelem 1. československé samostatné brigády plukovník dělostřelectva Alois Liška. Československá samostatná brigáda byla po výstavbě a výcviku jednotky začleněna do sestavy III. sboru obrany britských ostrovů a později do obranné sestavy VIII. a XI. sboru na jižním a východním pobřeží Anglie. Tady se Čechoslováci podíleli na ochraně anglické pevniny před případným vpádem hitlerovských vojsk.

Dne 1. září 1943 byla Československá samostatná brigáda, díky mužům, kteří prodělali tažení na Středním východě a v severní Africe, reorganizována na Československou samostatnou obrněnou brigádu, která lépe odpovídala aktuálnímu početnímu stavu i bojovým možnostem spojeneckých expedičních sil připravujících se k útoku na Atlantický val. Velitelem zůstal i nadále Alois Liška, krátce předtím mimořádně povýšený na brigádního generála. Jeho zástupcem byl jmenován plukovník dělostřelectva Karel Klapálek, muž, který se postavil se svou jednotkou proti Hitlerovým Afrikakorps. Hlavní údernou sílu brigády tvořily tanky organizované ve dvou tankových praporech. Součástí brigády byly i motorizovaný prapor pěchoty a řada dalších jednotek. Vnitřní život v brigádě se řídil předpisy předmnichovské armády.



zpět na červenec 1944