From D-Day to V-Day

Červenec 1944

6. července 1944 - Den D + 30

Měsíc od zahájení invaze

Je 6. července 1944. Spojenecké armády již měsíc útočí ve Francii na obranné pozice vojsk Velkoněmecké říše. Zprávou dne je, že americká 3. armáda generála G. S. Pattona vybudovala své velitelství v Néhou. K 3. armádě byl přiřazen XII., XV. a XX. sbor a také VIII. sbor, do té doby operující ve svazku americké 1. armády.

Posledně jmenovaný sbor se v průběhu dne přiblížil k La Haye-du-Puits, které bylo téměř obklíčené. Německá obrana byla ale i nadále aktivní. Velitelství amerického VII. sboru přesunulo 4. pěší divizi západně od 83. pěší divize, aby společně pokračovaly v postupu proti nepřátelskému odporu směrem k Périers.

Boj pro generála Pattona ve Francii vlastně ještě ani nezačal a již o něm kolovaly pověsti, které ho pak provázely až do jeho smrti v prosinci 1945. Operační deník 3. americké armády k 6. červenci 1944 uvádí: „…generálporučík George S. Patton a jeho náčelník štábu generálmajor Hugh Gaffey odletěli z Anglie 6. července v 10. 25 hod na své nové velitelství v Néhou. Tři dopravní letouny C-47 „Dakota“ s materiálem a jeepy doprovázeny čtyřmi stíhačkami P-47 „Thunderbolt“ přistály na západním pobřeží cotentinského poloostrova, na letišti vybudovaném nedaleko pláže Omaha. Přestože cesta generála Pattona na kontinent byla ještě udržována v tajnosti, zpráva o jeho příjezdu se šířila jako požár a mnoho mužů z armády a námořnictva se shromáždilo, aby ho spatřili. Možná, že byli zklamáni, neboť se neobjevil ve zlaté helmě a zelené kožené uniformě a jenom s jedním revolverem. Všichni ale byli nadšeni z jeho improvizované řeči, kterou pronesl stoje v jeepu: „…jsem hrdý na to, že jsem zde a mohu po vašem boku bojovat. Teď Němcům napráskáme a zaženeme je do Berlína.“

V britském sektoru se „Montyho“ armáda chystala k závěrečnému útoku na Caen. To bylo předtím těžce bombardováno. Pumy proměnily město v hromady trosek. Zdálo se, že měsíc trvající boje o Caen nemohl nikdo z místních přežít. Kanadská 3. pěší divize se den předtím dostala až k letišti v Carpiquet, byla ale zastavena jednotkami SS. O Carpiquet se poté bojovalo několik dnů.

Čechoslováci ze svazku 310., 312. a 313. squadrony RAF se 6. července 1944 zúčastnili mise Ramrod 1062. Jejím cílem bylo bombardování základny raket V1 v Siracourtu. Likvidací základny „Vé - jedniček“ bylo toho dne pověřeno na 100 čtyřmotorových Halifaxů. Muži od 311. squadrony operující v rámci Coastal Command 6. července 1944 operačně nelétali. Nejen kvůli špatnému počasí, ale především proto, že bylo třeba provést důkladnou prohlídku a údržbu letadel.



zpět na červenec 1944