From D-Day to V-Day

Červenec 1944

7. července 1944 - Den D + 31

Předvečer pádu Caen

Hlavní událostí dne je příprava generálního útoku 2. britské armády na Caen. Ve snaze připravit cestu pozemním jednotkám svrhly v noci ze 7. na 8. července těžké bombardéry od Bomber Command RAF na vojenské cíle 2 662 tuny bomb.

Americký VIII. sbor se svými jednotkami, 79. a 90. pěší divizí, pokračoval v úsilí prorazit skrz nepřátelské pozice v prostoru La Haye-du-Puits – Mont Castre Forest. Během útoku byli jeho příslušníci nuceni dokonce odrazit několik nepřátelských protiútoků. Americký VII. sbor postupoval vpřed po silnici Carentan – Périers proti neustále se zvyšujícímu odporu. Americký XIX. sbor operující jižně od VII. sboru zahájil útok se svojí 30. pěší divizí generálmajora Hobbse. Muži od „Třicáté pěší“ vybudovali předmostí u St Jean de Day a po dělostřelecké palbě město obsadili. 117. pěší pluk plukovníka Johnsona ze svazku uvedené divize překročil v 04.30 hodin řeku Vire, zatímco „bratrský“ 120. pěší pluk plukovníka Birkse zaútočil západním směrem ke kanálu Vire-Taute, aby jej 13.45 hod překročil. Po soumraku přešlo přes tentýž kanál bojové uskupení B plukovníka Boudinota ze svazku 3. obrněné divize a postupem k St Giles se snažilo předmostí rozšířit. 113. jízdní mechanizovaná skupina pod vedením plukovníka Biddleho se přesunula na pravé křídlo 30. pěší divize.

Do bitvy o Caen se zapojily také stíhačky od všech tří čs. squadron. V rámci operace Ramrod 1069 doprovodily nad nepřátelské pozice v oblasti Caen na 283 Lancasterů a 164 Halifaxů. Jiné „Spity“ od 310. squadrony prováděly toho dne ochranu spojeneckého konvoje, který proplouval Kanálem. „Convoy Patrol“ se naštěstí obešel bez zvláštních událostí.

Nad Protektorátem Čechy a Morava došlo 7. července 1944 k jedné z prvních bitev mezi nacistickou Luftwaffe a americkými vzdušnými silami. Až dosud se pokoušely cíle v protektorátu napadat a ničit jen stroje od britského Bomber Command, většinou však s rozporuplnými výsledky. Do dějin vešel např. nálet Bomber Command RAF proti plzeňské Škodovce v noci ze 16. na 17. dubna 1943, kdy značkovací stroje omylem „zarámovaly“ signálními bombami namísto zbrojovky Škoda psychiatrickou léčebnu v nedalekých Dobřanech, tehdy ležících již na území Velkoněmecké říše. Následky byly pro toto malé městečko tragické. Američané se nad předmnichovským Československem objevili poprvé 22. února 1944 v rámci náletu 15. americké letecké armády na bavorské Řezno. Z letecké bitvy, která se tehdy rozhořela nad Plzeňskem, vyšli Američané velmi špatně, neboť zde ztratili hned tři čtyřmotoráky typu B-24 Liberator. Vše bylo o to horší, že v jejich troskách zahynuly dvě desítky mladých mužů, příslušníků 98. Bomb Group 15. AAF.

Během 7. července 1944 zaútočila z italských základen americká 15. letecká armáda v síle 550 čtyřmotorových bombardérů na petrochemické podniky ležící v Horním Slezsku. Boje mezi letouny Luftwaffe a americkými bombardéry a 350 doprovodnými stíhačkami se rozpoutaly nad Rakouskem, Maďarskem, Slovenskem i Moravou. Jen na území protektorátu ztratili Američané toho dne asi pět letounů Fortress a Liberator. Oběti byly na obou znepřátelených stranách. Byl to však jen začátek dlouhých bojů, které se rozpoutaly především v následujících měsících a skončily až s posledními výstřely z palub amerických Mustangů, ke kterým došlo 8. května 1945 na Plzeňsku.



zpět na červenec 1944