From D-Day to V-Day

Červenec 1944

8. července 1944 - Den D + 32

Den útoku na Caen

Americký VIII. sbor obsadil silou 79. pěší divize ze západního směru La Haye-du-Puits. 8. pěší divize pod vedením brigádního generála Donalda A. Stroha, která se právě vylodila, byla nasazena na linii mezi 79. a 90. pěší divizí. Americký VII. sbor pokračoval v postupu po cestě Carentan – Périers, přestože byl vystaven silnému nepřátelskému tlaku. Americký XIX. sbor se svými jednotkami, 113. jízdní mechanizovanou skupinou a 30. a 3. pěší divizí, rozšiřoval předmostí navzdory potížím v přesunech a součinnosti pěších a obrněných jednotek uvnitř omezeného sektoru.

Na západním křídle sboru obsadila 113. jízdní mechanizovaná skupina vesnice Goucherie a Le Mesnil-Veneron. Koncem téhož dne byla skupina zařazena pod velení bojového uskupení A brigádního generála D. O. Hickeyho ze svazku 3. obrněné divize, které se z předmostí tlačila směrem k Le Desert. 30. pěší divize, 120. pěší pluk na pravém křídle, 117. pěší pluk v centru a 119. pěší pluk vlevo, postupovala směrem k Le Desert a Cavigny. Bojové uskupení B patřící ke „Třetí obrněné“ téměř dosáhlo La Bernardrie a pozdě odpoledne bylo přiděleno k 30. pěší divizi, aby podporovalo pěšáky genmjr. L. S. Hobbse v jejich úsilí vyhnat Němce z Francie. 35. pěší divize genmjr. P. W. Baadeho, která právě dokončila přistání na kontinent, byla přiřazena k americkému XIX. sboru.

Ve 4 hodiny 20 minut začal I. britský sbor ze svazku 2. britské armády útočit na Caen. Cestu jim jen několik hodin předtím „připravily“ bombardéry, které v místech soustředění nepřátelských vojsk provedly kobercový nálet. Na Caen v tu chvíli mířil mohutný bojový svaz se 3. kanadskou pěší divizí napravo, 59. britskou pěší divizí uprostřed a 3. britskou pěší divizí vlevo. Ještě v průběhu 8. července pronikly britské jednotky na severovýchodní předměstí Caen. Útok pozemních sil podpořily v průběhu dne svazy těžkých bombardérů ze stavu americké „Mocné osmé“, jak se přezdívalo legendami opředené 8. USAAF.

Češi a Slováci se toho dne žádné mise typu Ramrod (stíhací doprovod bombardérů) nezúčastnili, přesto však slavili úspěch. Letecké eso F/O Otto Smik krátce po půl desáté hodině večer sestřelil jako vůbec první Čechoslovák raketu V1. Svůj úspěch v následující půlhodině ještě dvakrát zopakoval.

Také 8. července 1944 se letecká válka nad Evropou dotkla protektorátu, když se americký svaz útočící na cíle v oblasti Vídně dostal do bitvy s německými stíhačkami. Göring toho dne přišel o jednoho Messerschmitta Bf 109G na Prachaticku po divoké honičce s americkými Mustangy.



zpět na červenec 1944