From D-Day to V-Day

Červenec 1944

9. července 1944 - Den D + 33

Den, kdy padlo Caen

Americký VIII. sbor se pokusil postupovat za La Haye-du-Puits, podařilo se mu však získat jen malý kousek země, a to kvůli dvěma překážkám – neústupnému nepříteli a pověstným živým plotům. Americký VII. sbor se 4. a 83. pěší divizí získal v prudkém boji pár set metrů francouzského území ve směru k Périers. „Osmdesáté třetí“ se podařilo obsadit St Eny. 9. pěší divize přijela ve stejný den z Cherbourgu a obsadila sektor na východ od Taute, který předtím držela část 30. pěší divize.

V průběhu 9. července byla vymezena hranice operačního území mezi americkým VII. a XIX. sborem. 113. jízdní mechanizovaná skupina a bojové uskupení A od 3. obrněné divize ze svazku XIX. sboru držely jeho pravý bok, zatímco 30. pěší divize a připojené bojové uskupení B od 3. obrněné divize pokračovaly v útoku směrem k hlavnímu cíli – Hauts-Vents. Silný nepřátelský protiútok v západním úseku hlavní silnice do St Lô byl odražen dělostřeleckou palbou. Bojové uskupení B od 3. obrněné divize útočící mezi pluky 30. pěší divize postupovalo rychle směrem k Hauts-Vents podél hlavní silnice, ale ještě před cílem bylo divizním rozkazem zastaveno. Koncem dne bylo bojové uskupení A od 3. obrněné divize přiřazeno k „Deváté pěší“ ze svazku amerického VII. sboru. V Normandii se ve stejný den začala vyloďovat 5. obrněná divize generálmajora Lunsford E. Oliviera. Jednotku tvořily tři tankové prapory (č. 10., 34. a 81.), čtyři obrněné pěší prapory (15., 46., 47. a 22.), tři obrněné dělostřelecké prapory (č. 47., 71. a 95.) a další bojová a podpůrná uskupení.

V oblasti I. britského sboru 2. britské armády došlo k zásadnímu zvratu v bitvě o Caen. 3. britská pěší divize začala boji těžce poničené město obsazovat z jihu a ještě v průběhu dne se setkala s kanadskou 3. pěší divizí. Ta vstoupila do města ze západní strany. Formace kanadské 3. pěší divize obsadily Bretteville-sur-Odon a poslední část polního letiště v Carpiquet, které nepřítel v posledních dnech odhodlaně bránil. Jednotky SS, které stály Kanaďanům v cestě, se nehodlaly jen tak lehce vzdát.

Během dne se stíhačky všech tří čs. squadron RAF zúčastnily mise Ramrod 1071, během které doprovodily 197 Halifaxů a 120 Lancasterů ze svazků 3., 4., 6. a 8. Group nad základny raket V1 v Pas-de-Calais. V průběhu 9. července se podařilo Čechoslovákům zničit ve vzduchu opět další „doodle-bug“, jak se raketám V1 přezdívalo. Tím šťastným byl F/O Josef Pípa, který se s „Vé-jedničkou“ neúspěšně utkal ve vzduchu již den předtím. Čechoslováci od 311. squadrony během dne opět pročesávaly nekonečnou hladinu Atlantiku ve snaze nalézt a zničit nacistická hladinová plavidla a ponorky.



zpět na červenec 1944