From D-Day to V-Day

Leden 1945

12. ledna 1945 - Den D + 220

2. obrněná divize od VII. sboru americké 1. armády útočila v blízkosti křižovatek silnic Manhay – Houffalize a Laroche – Salmchâteau. Bojové uskupení A dobylo Chabrehez, postoupilo asi dva kilometry jižně v lese Bois de Belhez a poté bojovalo o silný opěrný bod východně od lesa Bois de St Jean. Bojové uskupení B obsadilo Les Tailles a Petite Tailles. 83. obrněný průzkumný prapor z uskupení 3. obrněné divize zamířil na jih, přešel přes postavení taktické skupiny „Hogan“ v Regne, překročil řeku Langlir a vyčistil od nepřítele les Bois de Cedrogne východně od hlavní silnice Manhay – Houffalize. Nakonec zablokoval silnici vedoucí západně od Mont le Ban. Taktická skupina „Hogan“ postupovala na Bihain a vyčistila výšiny jihozápadně od této vesnice. 83. pěší divize obsadila Petite Langlir a Langlir a postoupila k řece Langlir-Ronce. 106. pěší divize od XVIII. sboru se jižně od města Stavelot připravovala na přechod řeky Ambléve. Bylo to v prostoru, kde již 18. prosince 1944 Američané tvrdě narazili na muže od Kampfgruppe Peiper. Stavelot také smutně proslul zavražděním skupiny místního obyvatelstva vojáky SS v prosinci 1944. Tuto tragickou událost belgických dějin zde připomíná památník. Jeden z mnoha monumentů, věnovaných událostem z prosince 1944 ve Stavelotu a okolí, je tvořen americkým obrněným polopásovým half-trackem.

V úseku VIII. sboru Pattonovy 3. armády Němci pokračovali v ústupu. Bylo jasné, že operace „Wacht am Rhein“ je minulostí. Německý postup ztratil na síle a razantnosti a nakonec se úplně zastavil. Chvíli odolával a pak se Hitlerova armáda dala na ústup, zatímco Spojenci převzali iniciativu. Americké jednotky od této chvíle postupovaly snad na všech místech výběžku a tlačily útočníky zpátky za německé linie, které se zde utvořily před 16. prosincem 1944. 87. pěší divize obsadila Tonny, Amberloup, Lavacherie, Orreux, Fosset, Sprimont a silniční křižovatku severovýchodně od Sprimontu. 17. vzdušná výsadková divize znovu dobyla Flamierge a Flamizoule, které bylo od nepřítele silně zaminované. Renaumont, Hubertmont a několik dalších vesnic na jihozápad bylo během dne stále obsazeno slabými nepřátelskými zadržovacími silami. Bojové uskupení A od 6. obrněné divize z uskupení III. sboru dobylo Wardin a zastavilo se několik set metrů před Bras. 357. pěší pluk 90. pěší divize vyčistil od nepřítele Sonlez a pokračoval v postupu k výšinám jihovýchodně od Bras, zatímco „bratrský“ 359. pěší pluk odrazil protiútok na své pozice u křižovatky silnic severovýchodně od Doncols.

V oblasti výběžku u Bitche ležícím v operačním prostoru VI. sboru 7. armády nepřítel přestal útočit a stáhl se do obranného postavení. Snaha 45. pěší divize o znovudobytí území, z něhož musela 11. ledna 1945 ustoupit, byla úspěšná jen zčásti. Tankové oddíly bojového uskupení A od 14. obrněné divize postupovaly podpořit 315. pěší pluk z uskupení 79. pěší divize v Hattenu a Rittershoffenu. Situace v oblasti předmostí u Gambsheimu se nezměnila.



zpět na leden 1945