From D-Day to V-Day

Leden 1945

23. ledna 1945 - Den D + 231

Britská 7. obrněná divize z uskupení britského XII. sboru 2. britské armády sváděla těžké boje v okolí Montfortu. Mezitím britská 52. pěší divize s menšími potížemi vyčistila Aphoven a zahájila útok na Heinsberg, zatímco britská 43. pěší divize obsadila Straeten a Scheifendahl.

84. pěší divize ze svazku VII. sboru americké 1. armády obsadila Ourthe a dobyla dominantní výšiny mezi tímto městečkem a Beho. Ve stejný čas dobyla „Sedmá obrněná“ ze svazku XVIII. sboru městečko St Vith. Bojové uskupení B zaútočilo jižním směrem přes postavení bojového uskupení A a rychle překonalo nepřátelský odpor uvnitř města. Činila se také pěchota 75. divize, když obsadila Maldingen a Braunlauf v oblasti jihozápadně od St Vith, zatímco jednotky 30. pěší divize dobyly Weisten, Crombach a Neundorf.

Bojové uskupení A 11. obrněné divize ze svazku VIII. sboru americké 3. armády vytvořilo kontakt s jednotkami 17. vzdušné výsadkové divize a i nadále pokračovalo ve vysílání průzkumných hlídek v oblasti lesa Bois de Rouvry. V operační oblasti III. sboru obsadilo bojové uskupení A od 6. obrněné divize Biwisch a Trois Vierges. Ve stejný čas prošel bojový tým „Miltonberger“ od 134. pěšího pluku ze svazku „Třicáté páté pěší“ přes zónu bojového uskupení B a vzápětí dobyl Basbellain a výšiny jihovýchodně od této vesnice. 359. pěší pluk ze svazku 90. pěší divize překročil v chodu řeku Clerf a obsadil obě strany kopců západně od Hupperdange. 1. prapor 357. pěšího pluku od „Devadesáté pěší“ dobyl Binsfeld. 28. jízdní průzkumná squadrona vyčistila v průběhu dne Eselborn a postoupila až ke Clervaux a Drauffeltu. V noci z 23. na 24. ledna 1945 se část taktické skupiny „Fickett“ pokusila Clervaux a Mecher obsadit. Clervaux, kde dodnes stojí na skále nad městečkem starý hrad, bylo boji velmi těžce poškozené. Nebylo zde domu, který by nebyl poničen nebo zcela zlikvidován. Se zemí byla srovnána i část hradu. Tragický osud, který na Clervaux dolehl v průběhu „Bitvy o výběžek“ dnes připomíná malá, avšak zdařile řešená expozice „Musée de la bataille des Ardennes à Clervaux“, umístěná v jednom z křídel hradu. Ten byl po válce opraven, stejně jako celé městečko. Nejen v nedalekém Diekirchu s naprosto ojedinělým „Musée National d’Histoire Militaire de Diekirch“, ale i v Clervaux je prezentována bohatá kolekce zbraní a výstroje obou znepřátelených stran. Již na nádvoří hradu návštěvníky upoutá americký tank M4 Sherman a německé dělo.

V průběhu dne vyčistila od nepřítele „Čtvrtá pěší“ z uskupení XII. sboru Fuhren, zatímco část 5. pěší divize postoupila do blízkosti Nachtmanderscheidu a Hoscheidu, ani jednu z uvedených vesnic se jí ale nepodařilo obsadit. 317. pěší pluk ze svazku 80. pěší divize útočil severovýchodně ve směru na Clervaux a obsadil výšiny západně od Wilwerwiltzu a Enscherange, zatímco „bratrský“ 319. pěší pluk překročil řeku Wiltz v Merkolsu a Kautenbachu. Prapory 346. pěšího pluku plukovníka Richarda B. Wheelera ze svazku 87. pěší divize obsadily Wasserbillig ležící na soutoku Mosely a Sauer. V oblasti XX. sboru podnikli Němci proti mužům od 94. pěší divize další z mnoha silných protiútoků. Pěchota za podpory tanků tlačila na Američany s cílem získat zpět Berg, ale 302. pěší pluk, posílený jedním pěším praporem od „bratrského“ 376. pěšího pluku a tankovým oddílem od bojového uskupení A z uskupení „Osmé obrněné“, znovu dobyl Nennig. Konečně tak jeho 3. prapor pomohl uzavřít mezeru mezi Wiesem a Nennigem. Během dne bylo rozhodnuto, že 3. jízdní mechanizovaná skupina plukovníka Jamese H. Polka převezme prostor ležící mezi 94. a 95. pěší divizí.

Na levém křídle VI. sboru z uskupení 7. armády zatlačil nepřítel jednotky 103. pěší divize až za Rothbach.

1. marocká pěší divize z uskupení II. francouzského sboru 1. francouzské armády překročila mezi Illhausernem a Illwaldem řeku Ill. Mezitím 3. pěší divize pokračovala v postupu na jih směrem k průplavu Canal de Colmar. 7. pěší pluk plukovníka Johna A. Heintgese dobyl Ostheim. Pěší prapory 30. pěšího pluku překročily řeku Ill a dosáhly předního okraje Holtzwihru, podpůrné obrněné jednotky ale nedokázaly řeku překročit, takže pěchota byla odražena zpět za řeku. Část 254. pěšího pluku plukovníka Josepha H. Warrena od „Šedesáté třetí pěší“, nyní připojeného ke 3. pěší divizi, postoupila nedaleko Sigolsheimu k řece Weis.



zpět na leden 1945