From D-Day to V-Day

Leden 1945

3. ledna 1945 - Den D + 211

Protiúder

Americká 1. armáda zahájila protiofenzívu proti severnímu boku německého průlomu v oblasti Arden. Tankové skupiny 2. obrněné divize ze svazku VII. sboru zaútočily na pravém křídle sboru jihovýchodním směrem proti Houffalize, následovány pěchotou 84. pěší divize, zatímco na levém křídle sboru postupovala 3. obrněná a 83. pěší divize. Tankové oddíly „Druhé obrněné“ v průběhu dne dobyly Trinal a Magoster a zničily nepřátelské pozice v lese Bois de Tave. Podařilo se jim obsadit i Freineux a Le Batty. Nakonec zaujaly pozice nedaleko Belle Haie. 3. obrněná divize překonala obranu Malempré a Floretu a pokračovala v postupu jihovýchodně od silnice vedoucí do Lierneux k říčce Groumont. 75. pěší divize pokračovala ve vyčišťovacích akcích jižně od Sadzotu. 82. vzdušná výsadková divize ze svazku XVIII. sboru postoupila na jihovýchod a zároveň zlepšila své pozice. Jednotky 30. pěší divize postoupily jižně od Malméd a srovnaly tak frontovou linii.

Část 87. pěší divize od VIII. sboru americké 3. armády se v lese východně od St. Hubert dostala do obklíčení, z něhož ale byla brzy vyproštěna. Odpoledne zaútočila 17. vzdušná výsadková divize severním směrem v oblasti asi osm kilometrů severozápadně od Bastogne. 501. výsadkový pluk plukovníka Juliana J. Ewella od 101. vzdušné výsadkové divize čistil od nepřítele les Bois Jacques. Během dne byla vytvořena taktická skupina „Higgins“ pod velením brigádního generála Geralda J. Higginse, složená z jednotek „Sto první vzdušné výsadkové“ a 10. obrněné divize. Jejím úkolem bylo zadržet případný nepřátelský útok ve směru na Bastogne. Bojové uskupení B 4. obrněné divize mezitím pokračovalo v obraně životně důležitého koridoru do Bastogne. 28. pěší divize obsadila obrannou linii na řece Máse od Givetu k Verdunu. 6. obrněná divize od III. sboru odrazila nepřátelské útoky v prostoru západně od Michamps a rozmístila své dělostřelectvo kolem Arloncourtu, Michampsu a Bourcy. Potom zaútočila na výšiny nedaleko Wardinu a obsadila silniční křižovatky jižně od města. 35. pěší divize obsadila asi tři čtvrtiny Lutrebois a křižovatku silnic západně od Villers-la-Bonne-Eau. Nepodařilo se jí ale dobýt Harlange. Jižně od Harlange pokračovaly jednotky 26. pěší divize v útoku v oblasti severně od Mecher-Dunkrodtu a Kaundorfu.

Velitelství nově nasazené 15. armády se přesunulo z Le Havru do Suippes, zatímco 6. skupina armád převzala obranu Strasbourgu.

XV. sbor ze svazku 7. armády odolával dalšímu tlaku nepřítele a na levém křídle nepatrně zlepšil své postavení. Němci prohloubili během dne průlom v úseku mezi jednotkami 44. a 100. pěší divize a pronikli až do Achenu, ale protiútokem americké pěchoty byli nakonec vytlačeni. Bojové uskupení L 2. francouzské obrněné divize prorazilo do Gros Réderchingu, ale vesnici se mu nepodařilo vyčistit od nepřátel. Muži od 44. pěší divize se Francouzům snažili bez výraznějšího úspěchu pomoci. 36. pěší divize, nyní bez 141. pěšího pluku, se soustřeďovala v okolí Montbronnu. V zóně VI. sboru Němci obsadili Wingen-sur-Moder a Philippsbourg. Tím se jim podařilo rozšířit výběžek jižně od Bitche. 45. pěší odolala nepřátelskému tlaku na Reipertsweiler v prostoru severozápadně od Wingenu a odrazila útoky v oblasti Sarreisberg – Meisenthal. Jednotky ve střední části a na pravém křídle sboru dokončily ústup do pozic na Maginotově linii.

Nešťastnou náhodou byl u Dunkerque smrtelně zraněn vojín Alexandr Paták, příslušník Dopravního oddílu, který byl součástí Československé samostatné obrněné brigády. Alexandr (nar. 1920), rodák ze slovenské Bratislavy, byl pohřben o den později ve francouzském Casselu.



zpět na leden 1945