From D-Day to V-Day

Leden 1945

6. ledna 1945 - Den D + 214

Tankové skupiny 2. obrněné divize a jednotky 84. pěší divize z uskupení VII. sboru americké 1. armády zahájily souběžný útok směrem na Consy a postoupily do pozic východně a západně od města. „Druhá obrněná“ pokračovala v postupu na Dochamps, obsadila Odeigne a na hlavní silnici Manhay – Houffalize se zkontaktovala s jednotkami 3. obrněné divize. Ta přetnula cestu Laroche – Salmchateau, křižovatku na silnici Manhay – Houffalize a obsadila Fraitures, Lierneux a La Falise. 83. jízdní průzkumný prapor mezitím „vyčistil“ Bois Houby. V průběhu dne upevňovala 82. vzdušná výsadková divize ze svazku XVIII. sboru své postavení. Na levém křídle téhož sboru zaútočily jednotky 30. pěší divize a 112. pěšího pluku od 28. pěší divize jižním směrem na Spineux a Wanne.

V úseku VIII. sboru z uskupení Pattonovy 3. armády provedla 87. pěší divize omezený útok na Tillet, německé tanky ale prorazily přes její slabě drženou linii a dostaly se do Bonnerue. 6. obrněná divize z uskupení III. sboru udržela své pozice i přes opakované nepřátelské protiútoky. 35. pěší divize útočila v lese severovýchodně od Lutrebois a upevňovala postavení ve Villers-la-Bonne-Eau spolu s taktickou skupinou „Fickett“, která byla nasazena nedaleko této vesnice. 318. pěší pluk plukovníka Lansinga McVickara od 80. pěší divize ze svazku XII. sboru překročil u Heiderscheidergrundu řeku Sauer a dobyl Goesdorf a Dahl.

Dnešním dnem zahájila operační činnost 15. armáda, které velel generálmajor Ray E. Porter.

Jednotky XV. sboru 7. armády se snažily obnovit hlavní obrannou linii. Na pravém křídle sboru se 44. pěší divize snažila zastavit prodlužování svého bojového sektoru vedoucího od jižního okraje lesního masivu Bois de Blies Brucken až k oblasti ležící severně od Gros Réderchingu. 45. pěší divize od VI. sboru vytvořila během dne jen malý územní zisk směřující proti levému a střednímu boku nepřátelského výběžku u Bitche a odrazila protiútok vedený na Philippsbourg. Na východním křídle sboru Němci udržovali a posilovali své postavení západně od řeky Rýn. 79. pěší divize se probojovala do Stattmattenu a vyprostila část taktické skupiny „Linden“, která se tam dostala do obklíčení. Obsadila také Sessenheim a Rohrweiler a postoupila do těsné blízkosti Druseheimu. Taktická skupina „Linden“ se po svém osvobození marně snažila dobýt Gambsheim.



zpět na leden 1945