From D-Day to V-Day

Listopad 1944

16. listopadu 1944 - Den D + 163

15. britská pěší divize z uskupení VIII. britského sboru 1. britské armády vyčistila Meijel. Ve stejný den průzkumné jednotky od XII. britského sboru dosáhly průplav Zig v prostoru jihovýchodně od Meijelu.

Jednotky 9. a 1. armády ze svazku 12. skupiny armád zahájily koordinovanou ofenzívu směřující k vyčištění nížiny řeky Roer v prostoru mezi Wurmem a řekou. Tato operace s názvem „Queen“ měla být provedena ve spolupráci s letectvem. V letecké části ofenzívy bylo na poměrně malý prostor shozeno americkým a britským strategickým a taktickým letectvem 10 000 tun bomb. Podobně americké a britské letectvo postupovalo již v Normandii, kde díky tomu bylo zničeno silné nepřátelské uskupení. Nestávalo se často, že by tanky a další obrněné vozy nepřítele ničily kobercové nálety. Jejich účinek však byl zdrcující.

Ve 12.45 hod zahájil XIX. sbor z uskupení 9. armády útok, jehož cílem bylo překročení řeky Roer v Jülichu. Na levém křídle sboru začalo postupovat na Gereonsweiler bojové uskupení B 2. obrněné divize z Waurichenu a Beggendorfu. Posléze se podařilo obsadit Immensdorf, Floverich a Puffendorf, který byl ve vnějším okruhu obrany Jülichu. Jedna část uskupení se snažila bez většího úspěchu dobýt Apweiler. Druhé části se podařilo obsadit kopec na hlavní silnici do Gereonsweileru ležící asi 700 metrů severovýchodně od Puffendorfu. Ve střední části bojového sektoru útočila z oblasti Baesweiler – Oidtweiler 29. pěší divize se svým 115. a 175. plukem směrem na Aldenhoven. Její jednotky ale nakonec byly nedaleko vesnic Siersdorf a Bettendorf zastaveny. 30. pěší divize, posílená jedním plukem od „Osmdesáté čtvrté pěší“, útočila jižním směrem v oblasti Wuerselenu. Její 117. pěší pluk dobyl Mariadorf, zatímco „bratrský“ 120. pěší pluk získal v boji Euchen.

VII. sbor americké 1. armády začal útočit směrem na Düren a Kolín nad Rýnem se 104. pěší, 3. obrněnou a 1. a 4. pěší divizí. 414. pěší pluk od „Sto čtvrté pěší“ postupoval směrem k Donnerbergu na kótu č. 287 a k Eschweilerským lesům. V průběhu dne překonal nepřátelskou obranu na výšinách u Donnerbergu a obsadil Birkengang na předměstí Stolbergu.

Bojové uskupení B 3. obrněné divize narazilo ve Stolbergském koridoru na nepřátelskou obranu rozmístěnou ve čtyřech vesnicích ležících na výšinách Hamich. Taktická skupina „Mills“ se marně snažila dobýt Hastenrath a Scherpenseel. Při tomto útoku přišla o 15 tanků. To vše jen dokládá intenzitu bojů.

Taktická skupina „Lovelady“ obsadila Kottenich a Werth. 1. pěší divize, nyní posílená 47. pěším plukem od 9. pěší divize, začala postupovat ze Schevenhuette a tlačila se přes Huertgenský les směrem na Langerwehe a Juengersdorf. 47. pěší pluk vyslal jeden prapor přes Gressenich, zatímco oddíly 16. a 26. pěšího pluku ze svazku „První pěší“ útočily v Huertgenském lese po obou stranách hlavní silnice Schevenhuette – Langerwehe. Jednotky 26. pěšího pluku postoupily v průběhu dne bez tankové podpory jen nepatrně. Mezitím 16. pěší pluk dosáhl okraje lesa na dohled Hamichu. 4. pěší divize, nyní posílená bojovým uskupením R od 5. obrněné divize, zaútočila na široké frontě v Huertgenském lese. Snažila se prorazit mezi vesnicemi Schevenhuette a Huertgen a pomoci tak tísněné 1. pěší divizi.

Oddíly 8. pěšího pluku na severním úseku a 22. pěšího pluku, oba od „Čtvrté pěší“, postupovaly ve střední části sektoru proti dobře organizované obraně v lese jen velmi pomalu. „Bratrskému“ 12. pěšímu pluku se nedařilo prorazit na náhorní rovinu jihozápadně od Huertgenu.

357. pěší pluk 90. pěší divize XX. sboru Pattonovy „Třetí americké“ rozdrtil obranu v Hackenbergu a obsadil výšiny v okolí. 358. pěší pluk ze stejné divize dobyl Inglange a Metzervisse. Bojové uskupení B 10. obrněné divize dorazilo ke Kirschnaumenu. Taktická skupina „Chamberlain“ pod velením podplukovníka Thomase C. Chamberlaina postoupila za Laumesfels, zatímco taktická skupina „Standish“ podplukovníka Milese L. Standishe obsadila Marguerite. Taktická skupina „Bacon“ od 95. pěší divize začala s postupem na Méty podél východního břehu řeky Mosely a nakonec dosáhla Trémery.

V prostoru západně od řeky pronásledovaly jednotky 377. a 378. pěšího pluku ze svazku „Devadesáté páté pěší“ ustupujícího nepřítele z předmostí u Woippy. „Bratrský“ 379. pěší pluk dobyl zemědělské usedlosti St Hubert a Moscou. 11. pěší pluk 5. pěší divize bojoval o pevnostní systém Fort Verdun a letiště ve Frescaty. Mezitím „bratrský“ 10. pěší pluk dokončil vyčištění Marly a začal postupovat směrem na Magny.

Prapory 2. pěšího pluku taktéž od „Páté pěší“ se probíjely po linii řeky Nied Fracaise směrem k Frontigny. V úseku XII. sboru útočily za silné dělostřelecké podpory z Côte de Suisse jednotky bojového uskupení A 6. obrněné divize s 318. a 319. pěším plukem od 80. pěší divize směrem na Faulquemont. Dobyly výšiny jižně od města a zajaly kolem 1 200 nepřátel.

79. pěší divize XV. sboru 7. armády obsadila území směřující k řece Vezouse a dobyla Barbas. Ve stejný den 2. francouzská obrněná divize vyčistila Nonhigny.

Po kratší odmlce do akce opět vyrazili českoslovenští stíhači, aby se pod velením nově ustaveného velitele československého wingu W/Cdr Jaroslava Hlaďa vypravili na eskortu mohutného svazu 485 majestátných Avro Lancaster, jejichž posádky měly za cíl vypořádat se po svém s cílem ležícím v německém Dürenu a Heinsbergu. Operace Ramrod s pořadovým číslem 1372 pro Čechoslováky proběhla bez zvláštních příhod, na zemi se ale rozpoutalo hotové peklo.

Celá akce měla jediný cíl – podpořit americkou armádu v jejím tažení proti nepříteli. Velitelství Bomber Command bylo požádáno, aby toho dne zaútočilo na celkem tři města ležící poblíž německých linií, která se měla stát cílem úderu americké 1. a 9. armády v pásmu mezi Cáchami a Rýnem. Do akce bylo nasazeno celkem 1 188 letadel, které bombardovaly města Düren, Jülich a Heinsberg ve snaze přerušit komunikační trasy za německými liniemi. Düren byl nakonec napaden 485 Lancastery a 13 Mosquity od 1., 5. a 8. Group, Jülich 413 Halifaxy, 78 Lancastery a 17 Mosquity od 4., 6. a 8. Group a Heinsberg 182 Lancastery od 3. Group. Během úderu na tato města přišlo Bomber Command o tři Lancastery nad Dürenem a jeden Lancaster nad Heinsbergem. Akci britských svazů podpořilo 1 239 amerických těžkých bombardérů, aniž by došlo na jejich straně k nějakým ztrátám. Na cíle bylo toho dne shozeno celkem 9 400 tun bomb s vysoce explozivním účinkem. Posádky od Bomber Command měly relativně snadnou práci, protože počasí nad cílovou plochou bylo dobré. To mělo fatální následky především pro Düren, kde toho dne zahynulo 3 127 civilních osob a příslušníků vojenských složek. Podstatně „lépe“ dopadl Heinsberg, který hlásil „pouze“ 52 obětí náletu.



zpět na listopad 1944