From D-Day to V-Day

Listopad 1944

4. listopadu 1944 - Den D + 151

První minolovky dosáhly v operačním prostoru 1. kanadské armády přístavu Antverpy. Jednotky 52. britské pěší divize a oddíly commandos z uskupení II. kanadského sboru v průběhu dne metodicky „čistily“ Walcheren. Bylo také vytvořeno spojení mezi silami postupujícími po hrázi a oddíly, které překročily průplav Slooe. Nepřítel se začal stahovat ze severního pobřeží. 49. britská pěší divize a americká 104. pěší divize z uskupení I. britského sboru pokračovaly během 4. listopadu v postupu na sever směrem k řece Máse. 1. polská obrněná divize pohybující se na pravém křídle sboru obsadila Geertruidenberg, zatímco americká „Sto čtvrtá pěší“ dostala rozkaz k přesunu. Ten měla provést ihned poté, co dokončí svůj nynější úkol. Bojové uskupení A od 7. americké obrněné divize ze svazku britského VIII. sboru pokračovalo ve vyčišťování severozápadního břehu průplavu du Nord.

V operačním prostoru amerického V. sboru se německé jednotky po silném protiútoku znovu zmocnily Kommerscheidtu. Do bojů se postupně zapojily také americké tanky, jejichž osádky podporovaly útočící pěchotu. Boje byly intenzivní a nepřátelský tlak velmi urputný. 109. pěší pluk od „Dvacáté osmé pěší“ odolával rozhodnému nepřátelského útoku vedenému ze severu na jih, zatímco „bratrský“ 110. pěší pluk postoupil vpřed a obsadil Simonskall. Zároveň se pokoušel obejít nepřátelské pevnůstky u Raffelsbrandu. Vedoucí prapor podplukovníka A. Flooda z uskupení 112. pěšího pluku (taktéž 28. pěší divize) přebrodil řeku Kall a zaútočil na vysoký svah nad ní. Podařilo se mu prorazit německou obranu a vyrazit směrem na Schmidt. Sem dorazil ve 14.30 hod a ihned začal budovat obranná postavení. Navečer byl ale z nově získaných pozic vytlačen rozhodným nepřátelským protiútokem. Při pokusu projet lesní cestou od Vossenacku k řece Kall zapadlo pět amerických tanků od 707. tankového praporu podplukovníka R. W. Ripplea do měkkého terénu, čímž dokonale zablokovaly cestu potřebnou k postupu. Řeku se podařilo překročit jen třem tankům a třem maličkým pásovým muničním vozidlům M-29 „Weasel“.

3. jízdní mechanizovaná skupina z uskupení XX. sboru 3. americké armády obsadila kopec blízko Bergu, nakonec ale byla nepřátelským protiútokem donucena ustoupit zpět.

3. pěší divize ze svazku VI. sboru 7. armády pokračovala v čištění lesa Forét de Mortagne západně od La Salle a otevřeného terénu na severu, zatímco 36. pěší divize vyčistila od nepřátel Forét Domaniale de Champ a postupovala na jižním křídle sboru směrem na Corcieux.

Čechoslováci, kteří sloužili v rámci 312. squadrony RAF, se v průběhu dne zúčastnili stíhacího doprovodu bombardovacího svazu 176 čtyřmotorových Lancasterů od Bomber Command, který mířil nad německý Solingen. Pro Brity měl tento cíl velký význam, a proto se hned následujícího dne bude akce opakovat.

Na východní straně perimetru se u Dunkerque připravoval Tankový prapor 2 a Motoprapor k výpadu do nepřátelských pozic. Kontrolovaly se zbraně, rozšiřovala zásoba munice, která se převážela i do předsunutých pozic. Právě při jedné takové cestě, která v sobě skrývala mnohá nebezpečí ze strany nepřátelských sniperů nebo min, najel jeep patřící velitelské rotě na nálož. Mina vybuchla a těžce zranila řidiče vojína Bedřicha Kohna (nar. 1913), rodáka z Náchoda. Ten svým zraněním o dva dny později podlehl. Bedřich byl pohřben na hřbitově v belgickém Adinkerke.



zpět na listopad 1944