From D-Day to V-Day

Listopad 1944

6. listopadu 1944 - Den D + 153

II. kanadský sbor z uskupení 1. kanadské armády vyčistil Middelburg na ostrově Walcheren, zatímco jednotky I. britského sboru pokračovaly v likvidaci zbylých ohnisek odporu v oblasti jižně od řeky Másy. 1. polská obrněná divize ve spolupráci s jednotkami americké 104. pěší divize zahájila útok na Moerdijk, kde ležela ústupová cesta nepřítele. Hlavní část americké „Sto čtvrté pěší“ začala během dne s postupem na Cáchy.

Americká 7. obrněná divize, t.č. ve svazku 2. britské armády, dostala rozkaz k návratu ke 12. skupině armád a připravit se na nadcházející ofenzívu. 15. britská pěší divize zatím pokračovala v omezených akcích severně od Meijelu.

4. pěší divize od VII. sboru ze svazku 1. armády se přesunula ze zóny amerického V. sboru do oblasti Zweifall a okamžitě začala přebírat část sektoru 28. pěší divize. Ta mezitím odrazila další nepřátelské útoky u Kommescheidtu, nakonec ale byla donucena ustoupit z východní části Vossenacku. Taktická skupina „Ripple“ překročila řeku Kall ve snaze podpořit 112. pěší pluk, který hodlal znovu dobýt Schmidt a zaútočit na jihozápad směrem na Monschauský koridor. Jednu ze skupin, složenou z pěšího praporu, roty středních a další roty lehkých tanků a dále čety stíhačů tanků napadly po překročení řeky německé pancéře, které vyrazily ze Schmidtu. Rozpoutal se boj, ve kterém se plně projevila bojová hodnota německých tanků PzKpfw.IV a obávaných Pantherů. Po poledni tak zůstalo Američanům jen šest bojeschopných středních tanků a tři stíhače tanků. Jen stěží mohly americké pancéře odolávat 75mm kanónům Pantherů, které byly považovány za technicky nejpokročilejší německé tanky střední třídy, zatímco „Mark čtyřka“ sehrávala v rámci Wehrmachtu a zbraní SS roli tažného koně. Také ony měly 75mm kanón, který podle typu použitého granátu mohl na vzdálenost 1 km prostřelit pancíř o síle skoro 9 cm.

Jednotky Pattonovy 3. armády dokončovaly přípravy pro nastávající ofenzívu.

Kolotoč operací typu Ramrod, do kterých se intenzivně zapojovaly také všechny tři československé stíhací perutě, pokračoval i 6. listopadu 1944. Cílem byl německý Gelsenkirchen. Bomber Command pro útok sestavilo mohutný svaz z 383 Halifaxů, 324 Lancasterů a 31 Mosquitů, který zamířil nad rafinérii a výrobnu syntetického benzínu Nordstern. Pro Čechoslováky ve stíhačkách byl skoro tříhodinový let jen další rutinní akcí, ne tak ale pro posádky bombardérů. Útok nebyl dobře soustředěn, ale 514 strojů bombardovalo nad přibližnými pozicemi, kde se měla nalézat rafinérie zahalená v kouři. Výsledkem bylo, že 187 letadel vybombardovalo celé město Gelsenkirchen, kde zahynulo na 500 osob. Bomber Command přišla během akce o 3 Lancastery a 2 Halifaxy.



zpět na listopad 1944