From D-Day to V-Day

Prosinec 1944

15. prosince 1944 - Den D + 192

78. pěší divize V. sboru americké 1. armády obsadila Kesternich, ale několik nepřátelských oddílů proniklo zpět do vesnice. Část Američanů se tak ocitla v obklíčení.

Brzy ráno zahájila 90. pěší divize XX. sboru americké 3. armády pod ochranou dýmové clony útok na zbývající část Dillingenu a most přes řeku Prims na hlavní silnici Dillingen – Saarlautern. Úderné jednotky 359. pěšího pluku na pravém křídle a 358. pěšího pluku na levém prorazily nepřátelskou hlavní obrannou linii v oblasti Dillingenu. Pozdě odpoledne se setkaly v severní části města a obsadily jeho zbytek. Po této úspěšné akci pozastavila „Devadesátá pěší“ útočné operace. 95. pěší divize pokračovala v průběhu dne v pomalém postupu a rozšiřovala své předmostí v Saarlauternu. 134. pěší pluk 35. pěší divize XII. sboru podporovaný tanky a stíhači tanků, které přešly přes vybudovaný most, krátce po poledni dobyl Habkirchen. Při bojích o Habkirchen přišel 134. pěší pluk o polovinu bojové síly. Proti jednotkám „bratrského“ 137. pěšího pluku v Breitwaldu podnikl nepřítel silný protiútok. Američané byli odtud vytlačeni za cenu těžkých ztrát na obou stranách. Také 87. pěší divize se setkala se silnou nepřátelskou obranou, jejímu 347. pěšímu pluku se ale nakonec podařilo dobýt Obergailbach a výšiny nedaleko řeky Blies.

Bojové uskupení A od 14. obrněné divize VI. sboru 7. armády obsadilo Riedseltz, zatímco bojové uskupení B dobylo Salbach a Schleithal. Jedna kolona 79. pěší divize během dne čistila Lauterbourg a další postoupila k řece Lauter a vesnici Schiebenhardt.

1. francouzská armáda zahájila ofenzivní akce proti německým jednotkám, které zůstaly na západním břehu Rýna v oblasti Colmaru. Jednotky II. francouzského sboru prorazily v hlavním směru útoku do Orbey.

U francouzského Dunkerque po celý den probíhalo na obou znepřátelených stranách dělostřelecké postřelování pozic protivníka. V prostoru sanatoria na východní straně perimetru došlo k přepadu německého zásobovacího vozu. Nepřítel se nehodlal vzdát a dokonce na Čechoslováky zaútočil. Výsledkem bylo několik mrtvých a raněných na německé straně. O pár dnů později se Štěstěna obrátí k mužům z obrněné brigády zády a 20. prosinec 1944 se zapíše mezi nejčernější dny v dějinách jednotky.

Československá 312. squadrona RAF se v průběhu dne zúčastnila další z řady operací typu Ramrod, během níž provedla eskortu 17 britských Lancasterů mířících nad nizozemský přístav Ijmuiden.



zpět na prosinec 1944