From D-Day to V-Day

Prosinec 1944

25. prosince 1944 - Den D + 202

XXX. britský sbor 2. britské armády soustředil své síly podél západního břehu řeky Másy od Givetu k Lutychu.

51. britská pěší divize byla přesunuta k americké 1. armádě jako záloha. 83. pěší divize XIX. sboru dokončila obsazení Windenu a byla v pohotovosti k přesunu do operační zóny 1. armády. 8. pěší divize postoupila blíž k Obermaubachu a začala o vesnici bojovat.

Americký V. sbor americké 1. armády držel své jednotky v obranném postavení. Ve snaze zkrátit frontu ustoupila 82. vzdušná výsadková divize od XVIII. sboru z výběžku u Saliantu na hlavní obrannou linii Trois Ponts – Basse – Bodeux – Bra – Manhay. 7. obrněná divize byla posílena 424. pěším plukem od 106. pěší divize a znovu se marně pokoušela dobýt Manhay. „Čtyři sta dvacátý čtvrtý pěší“ od 106. pěší divize oproti „bratrským“ plukům 422. a 423., které byly obklíčeny a nakonec kapitulovaly, bojoval dál. 30. pěší divize v průběhu dne čistila oblast severně od řeky Ambléve mezi Stavelotem a Trois Ponts.

VII. sbor přešel do obrany a vedl pouze omezené útoky směřující ke stabilizaci pravého křídla americké 1. armády. 3. obrněná divize zaútočila směrem ke Grandménil a silničním křižovatkám, kterých se nepřítel nedávno zmocnil. Nakonec postoupila až k okraji obce a zaujala obrannou pozici na linii Werpin – Amonines. Grandménil je jedním z míst, kde lze dodnes nalézt hmatatelnou připomínku bojů v Ardenách. Na křižovatce Erezée – Manhay stojí německý tank Panther patřící v prosinci 1944 k 2. pancéřové divizi SS „Das Reich“. Je jedním z několika podobných strojů, které tvoří nepočetnou, avšak přesto pozoruhodnou sbírku pancéřů – amerických, britských a německých – a jsou památkou mužů, kteří se v prosinci 1944 střetli ve válce dvou zcela odlišných světů.

84. pěší obsadila zpět Verdenne, ale nepřítel zůstal ve výběžku mezi touto vesnicí a Bourdonem. Bojové uskupení B od 2. obrněné divize dobylo Celles, zničilo německé přední tankové jednotky, které postupovaly na Dinant, a vyslalo průzkumné hlídky k Sorinne a Foy Notre Dame. Mezitím bojové uskupení A od stejné divize obsadilo Havrenne.

V operačním prostoru VIII. sboru pokračovala německá blokáda belgického města Bastogne. Obklíčené americké jednotky odolávaly silnému tlaku nepřítele, který se snažil prorazit do města ze všech stran. Bojové uskupení R od 4. obrněné divize ze svazku III. sboru, postupující na západním křídle divize, obsadilo po překvapivém útoku silnici z Vaux-Rosiéres do Chaumontu, zatímco jednotky bojových uskupení B a A dobyly Chaumont, Hollange a Tintage. Taktická skupina od 26. pěší divize si razila cestu k Eschdorfu a další síly divize obsadily Arsdorf. 319. pěší pluk od 80. pěší divize čistil přidělený prostor v oblasti řeky Sauer. Zároveň se zkontaktoval s jednotkami 26. pěší divize a s pomocí 317. pěšího pluku od „Osmdesátého pěšího“ odrazil protiútok a postoupil téměř ke Kehmenu. 5. pěší divize XII. sboru obsadila Waldbillig a Haller.

K 7. armádě ze svazku 6. skupiny armád byl převelen XXI. sbor generálmajora Franka W. Milburna, jehož první jednotky právě dorazily.

Americké vzdušné síly se 25. prosince 1944 vypravily opět nad rafinérii Záluží u Mostu ležící v někdejším Československu, nad kterou zamířily stroje od 15. americké letecké armády již několikrát, naposledy pak pět dnů předtím. Úkol zlikvidovat tamní rafinérii opět připadl „Patnácté letecké“, která do akce nasadila „létající pevnosti“ a Liberatory od 5. a 49. Bomb Wing. Ani v tomto případě nebyly posádky amerických čtyřmotoráků příliš úspěšné a mnoho bomb padalo z nebe i cestou od cíle.



zpět na prosinec 1944