From D-Day to V-Day

Prosinec 1944

28. prosince 1944 - Den D + 205

Generál Eisenhower, vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě, a polní maršál Montgomery se setkali v Hasseltu, kde v průběhu dne projednávali plán příští ofenzívy. V Ardenách mezitím stále probíhaly intenzivní boje o pomyslnou Hitlerovu cestu do Antverp. Mezitím však Němci začali pomalu ztrácet dech. Nejen pro zvyšující se tlak amerických a také britských jednotek, ale také kvůli zcela prozaickým problémům, jako byl nedostatek pohonných hmot pro nacistickou Panzerwaffe.

8. pěší divize XIX. sboru 9. armády dokončila vyčištění výběžku jižně od Obermaubachu.

1. pěší divize amerického V. sboru americké 1. armády odrazila prudký útok nepřítele, který se snažil vytlačit její jednotky z obranných pozic na Elsebornském hřebenu. V operační zóně XVIII. výsadkového sboru panoval během dne relativní klid. Jednotky bojového uskupení B 9. obrněné divize a 112. pěšího pluku od 28. pěší divize byly přesunuty k podpoře „Třetí obrněné“ a 75. pěší divize. „Sedmdesátá pátá pěší“ od VII. sboru, nyní bez 289. a 290. pěšího pluku, byla přeřazena k XVIII. sboru. Němci prorazili úsekem bojového uskupení A 3. obrněné divize a obsadili Sadzot. Rychlým protiútokem byli ale vytlačeni. 83. pěší divize vystřídala v pozicích „Druhou obrněnou“ a převzala sektor východně od linie Buissonville – Rochefort. 2. obrněná divize se poté začala přeskupovat.

11. obrněná divize americké 3. armády byla uvolněna ze zálohy a převedena pod velení VIII. sboru. V průběhu dne III. sbor vytvořil omezený postup proti zadržovacím nepřátelským jednotkám v prostoru mezi řekami Sauer a Wiltz. 35. pěší divize, která pokračovala v postupu na jižní křídlo německého průlomu, se jihozápadně od Villers-la-Bonne-Eau dostala do těžké nepřátelské dělostřelecké palby. 26. pěší divize se pokoušela proniknout k Wiltzu, většího úspěchu ale nedosáhla. Část 80. pěší divize, která byla připojena ke „Čtvrté obrněné“, se vrátila zpět k „mateřské“ divizi, zatímco 6. obrněná divize byla od XII. sboru převelena ke III. sboru. XII. sbor zatím dostal rozkaz přejít do obrany. „Osmdesátá pěší“ během dne odrazila protiútok vedený na obranné pozice jejích jednotek u Ringelu.

28. prosince 1944 se na nebi nad Protektorátem Čechy a Morava opět objevil početný svaz amerických bombardérů od 15. letecké armády. Cílem mohutného svazu čítajícího na 360 čtyřmotorových bombardérů a více než 480 stíhaček byly benzínové rafinérie v Pardubicích, Kolíně a Kralupech nad Vltavou a sklad pohonných hmot v Hněvicích poblíž Roudnice nad Labem.

Část svazu zamířila i nad bavorské Řezno. Větší škody americké bomby způsobily především cílům ležícím v Kolíně a Pardubicích. Stíhací doprovod, který početně naprosto převážil případné obránce Říše, se vrhl na pozemní cíle, mezi něž patřila v prvé řadě železniční doprava. Bylo to jedno z prvních velmi vážných varování protektorátních občanů. Až se přiblíží fronta, nebude dne, aby se nad Čechami neobjevily stíhačky s bílými hvězdami na křídlech. Budou pálit na vše, co se bude pohybovat po silnici a železnici. Doprava bude ochromena a počet obětí mezi civilním obyvatelstvem bude rapidně stoupat. Během tohoto prosincového dne přišli Američané na území předmnichovského Československa nejméně o jednu stíhačku. V Pelhřimově havaroval Mustang P-51D od 325. Fighter Group. Její pilot 2/Lt William C. Margets svým zraněním podlehl v tamní nemocnici.



zpět na prosinec 1944