From D-Day to V-Day

Srpen 1944

10. srpna 1944 - Den D + 65

Jednotky 49. britské pěší divize ze svazku I. britského sboru a II. kanadského sboru se pokoušely prorazit těžkou nepřátelskou obranu ve směru na Vimont.

Americký VIII. sbor z uskupení 3. americké armády pokračoval v útocích na Dinard, citadelu v St Malo, Brest a Lorient. 1. prapor 28. pěšího pluku 8. pěší divize byl připojen k bojovému uskupení A brigádního generála Jamese Taylora od „Šesté obrněné“ jako pěší podpora útoku na kóty č. 95 a č. 105 ležící u Brestu. V tomtéž čase postupovala 4. obrněná divize rychle na východ a zatlačila nepřítele až do Nantes. V operačním prostoru amerického XV. sboru pokračovaly pancéře v postupu na sever směrem k Alençon a Sées. Během 10. srpna 1944 obsadila 5. pěší divize od amerického XX. sboru Angers. K témuž sborovému uskupení byla připojena 7. obrněná divize.

Americký VII. sbor z uskupení 1. americké armády na bojišti znovu získal iniciativu a začal zatlačovat nepřítele zpět směrem k Mortain. 9. pěší divize zlepšila svoje pozice severozápadně od Sourdeval. Odhodlaná nepřátelská obrana Mortain zpomalila postup mužů od 30. a 35. pěší divize, které se nezadržitelně tlačily k městu. 22. pěší pluk plukovníka Charlese T. Langhama od 4. pěší divize postupoval na pravém křídle „Třicáté páté pěší“ v oblasti Le Teilleul. Tanky od 2. obrněné divize odrazily během dne německý protiútok severovýchodně od Barenton.

Bojové uskupení A ze svazku 2. obrněné divize a jednotky 28. pěší divize amerického XIX. sboru vytvořily koordinovaný útok na pravém křídle sboru, obsadily Gathemo a pokračovaly v postupu na východ podél hlavní silnice na Tinchebray. 29. pěší divize útočící směrem na St-Sauveur-de- Chaulieu v úzkém prostoru byla zpomalena německou obranou. 2. pěší divize zahájila v průběhu dne omezený útok jihovýchodním směrem a pokračovala v obraně Vire. Její 9. pěší pluk plukovníka Chestera J. Hirschfeldera postoupil do oblasti Maisoncelles la Jourdan, kde poté dostal rozkaz k zastavení.



zpět na srpen 1944