From D-Day to V-Day

Srpen 1944

14. srpna 1944 - Den D + 69

Generál Montgomery v průběhu dne vytýčil hranici mezi britskými a americkými silami. 2. britská armáda se svým VIII. britským sborem postupovala jižně na Tinchebray, zatímco se XXX. britský sbor přibližoval k Vassy a Condé. 59. britská pěší divize ze svazku XII. britského sboru obsadila Thury-Harcourt a pokračovala v postupu na Falaise.

II. kanadský sbor z uskupení 1. kanadské armády zahájil hlavní útok na Falaise ze severu obchvatem nepřátelské obrany na hlavní silnici Caen – Falaise. 2. kanadská pěší divize překročila řeku Laize, zabezpečila předmostí a přiblížila se na 6km od Falaise. Bombardéry RAF shodily v tomto prostoru na nepřátelské síly 3 723 tun bomb. Opakovala se tak situace, kdy při zahájení operace Cobra spojenecké těžké bombardéry zaútočily na nepřítele v poli. Ukazovalo se, že se tak mnohdy docílilo žádaného výsledku a pod úderem bomb se rapidně snížila bojová hodnota a akceschopnost nepřátelských formací.

V průběhu dne se válčilo i na „americké“ frontě. Bojové uskupení B plukovníka George W. Reada od „Šesté obrněné“ ze svazku amerického VIII. sboru „Třetí armády“ obsadilo opuštěné Vannes a společně s bojovým uskupením R plukovníka Harryho F. Hansona od stejné obrněné divize postupovalo na Lorient. 83. pěší divize pokračovala v bojích o citadelu v St Malo a Dinardu. K bojům o Dinard se připojily také jednotky „Osmé pěší“. Americký XV. sbor čistil oblast Alençon – Sées – Argentan a připravoval se vyrazit východním směrem na Dreux, zatímco XX. sbor začal v průběhu dne postupovat na Chartres se 7. obrněnou a 5. pěší divizí. Tankové jednotky od „Čtvrté obrněné“ z uskupení amerického XII. sboru útočily východně směrem na Orléans.

„První americká armáda“ postupovala během 14. srpna 1944 se svojí 3. obrněnou divizí od VII. sboru stále na sever, prošla Carrouges a směřovala na Ranes. Během dne sváděla těžké boje s nepřítelem, který se snažil udržet své ústupové cesty. „Devátá pěší“ ji následovala. Přední jednotky od „Velké červené jedničky“ se dostaly za La Ferté-Macé. 4. pěší divize postupující podél řeky Varenne byla mimo kontakt s nepřítelem. V oblasti amerického XIX. sboru proniklo bojové velitelství A od 2. obrněné divize při postupu na východ obcemi Domfront, Longlay-l’Abbaye a Ger. 28. pěší divize byla stažena do zálohy, neplatilo to však o jejím 109. pěším pluku, který prozatím postupoval jižně k lesu Forêt de Mortain, Velení „Dvacáté osmé“ převzal ve stejný den po Lloydu D. Brownovi dosavadní zástupce 29. pěší divize brigádní generál Norman D. Cota. Za pancéři z uskupení „Druhé obrněné“ postupovali muži od 30. pěší divize. Americký V. sbor, který byl v boji již od 6. června 1944, postupoval s 29. pěší divizí východním směrem od hlavní silnice Sourdeval – Tinchebray a v průběhu dne dosáhl St Jean-du-Bois. „Indiáni“ od 2. pěší divize pokračovali v postupu na Tinchebray, byli však zastaveni silnou nepřátelskou obranou.

Také českoslovenští letci se v průběhu 14. srpna 1944 opět zapojili do bojů na západní frontě. Třistajedenáctá squadrona vyslala nad Severní moře ze skotské základny Tain celkem tři čtyřmotoráky B-24 Liberator. Do vzduchu se vypravily i stíhačky od 312. squadrony RAF. V rámci operace Rodeo 9 prováděli muži od „Třistadvanácté“ hlídku v oblasti německého města Wesel.



zpět na srpen 1944