From D-Day to V-Day

Srpen 1944

16. srpna 1944 - Den D + 71

3. britská pěší divize ze svazku VIII. britského sboru obsadila během dne Flers, ze kterého nepřítel ustoupil. Podobné štěstí měla i britská 11. obrněná divize z uskupení XXX. britského sboru, když bez odporu obsadila Condé-sur Noireau. Ve stejnou dobu XII. britský sbor pokračoval v postupu na severovýchod směrem na Falaise, až téměř dosáhl linie železniční trati Falaise – Condé. I. britský sbor zahájil hlavní postup na východ směrem k řece Seine, zatímco 6. britská výsadková divize sváděla těžké boje proti silně opevněnému nepříteli při řece Dives v prostoru města Cabourg. 49. britská pěší divize překročila řeku Dives u Mézidonu a 51. britská pěší divize obsadila St Pierre sur Dives. Poté pokračovala v postupu na Lisieux. 7. britská obrněná divize začala během dne operovat na pravém křídle I. britského sboru.

Jednotky II. kanadského sboru z uskupení 1. kanadské armády prakticky dokončily obklíčení Falaise.

Rušno bylo také v prostoru amerického VIII. sboru. 83. pěší divize předala 121. pěší pluk plukovníka Johna R. Jetera zpět k „Osmé pěší“ a sama pokračovala v dobývání citadely v St Malo, kde nepřítel vybudoval skutečně silné opevnění. Opakovala se tak situace známá již ze Cherbourgu, kde Němci také zde využili historické opevnění města k vlastní obraně. Část 8. pěší divize se v téže chvíli nacházela v oblasti města Brest. Americký XV. sbor dosáhl řeky Eure a vytvořil zde předmostí potřebné ke zdárnému překročení tohoto vodního toku. 5. obrněná divize obsadila Dreux. Podobná situace panovala v operačním prostoru amerického XX. sboru, kde sborové jednotky po shromáždění nedaleko Chartres překročily řeku Aunay a vybudovaly zde předmostí.

V oblasti amerického XI. sboru se podařilo konečně dobýt město Orléans. Cíl padl po koordinovaném útoku bojového uskupení A od 4. obrněné divize a 137. pěšího pluku plukovníka Harolda R. Emeryho od 35. pěší divize. 320. pěší pluk pod vedením plukovníka Bernarda A. Byrneho z uskupení „Třicáté páté“ dosáhl okraje Chateaudunu.

Americký VII. sbor ze svazku 1. americké armády postupoval s menšími potížemi na sever v oblasti Fromental, kde se 3. obrněná divize setkala se silným nepřátelským odporem. Americký XIX. sbor začal v průběhu dne stahovat své jednotky, resp. bojové uskupení A od 2. obrněné divize, které se pohybovalo v britském operačním prostoru. Americký V. sbor zůstal stát v dobytých pozicích. 116. pěší pluk pod vedením plukovníka Philipa R. Dwyera ze svazku hrdinné „Dvacáté deváté“ byl toho dne určen jako ochrana obsazeného území.

Na jihu Francie zatím druhým dnem pokračovala operace Dragoon. 7. armáda vybudovala své velitelství na břehu západně od St Tropez. Přestože Spojenci měli v boji jasně navrch, ne všichni nepřátelé to hodlali akceptovat, např. německá posádka v Port Cros I., která se opevnila v pevnůstkách na západním konci ostrova. 1st ABTF upevnila postavení na zadní části předmostí a překonala odpor v Le Muy. VI. sbor vydal rozkaz k postupu do vnitrozemí. Postup 7. pěšího pluku pod vedením plukovníka Wileyho H O’Mohundroa od 3. pěší divize byl zpomalen zátarasy, přesto však pokračoval na západ podél pobřeží na Cap Nègre. Francouzští Commandos „čistili“ od nepřítele Cap Bénat ležící západně od Cap Nègre. 15. pěší pluk plukovníka Richarda G. Thomase od „Třetí pěší“ se shromažďoval nedaleko Collobrières. 30. pěší pluk plukovníka Lionela C. McGarra od stejné divize prošel skrz La Guarde Freinet, Les Mayon, Gonfaron a Colobriéres ve snaze obsadit prostor podél „Modré linie“. Podobný úkol si vzala za cíl také 45. pěší divize, když svůj prostor podél „Blue Line“ kompletně „vyčistila“ od nepřítele. Přední oddíly od 36. pěší divize „Texas“ se během dne kontaktovaly se „Čtyřicátou pátou“ a francouzskými jednotkami z „ROSIE Force“. 142. pěší pluk plukovníka Georgea E. Lynche od „Třicáté šesté“ prošel Fréjus a Puget, zatímco „sesterský“ 143. pěší pluk plukovníka Paula D. Adamse „vyčistil“ Saint-Raphaël. 141. pěší pluk z uskupení 36. pěší divize při postupu severně podél pobřeží obsadil Theoule a zaujal pozice v blízkosti La Napoule. Francouzská armáda B generála Lattreho de Tassigny, která spadala pod 7. americkou armádu (velel jí generál Alexander M. Patch), začala vyloďovat 2. francouzský sbor na plážích VI. sboru a připravovala se k postupu z „Blue Line“ směrem na Toulon a Marseille.

V průběhu 16. srpna 1944 se českoslovenští stíhači od 312. squadrony RAF zúčastnili doprovodu 24 dvoumotorových Beaufighterů mířících na cíl ležící na německém ostrově Borkum. Během dne operovalo nad Severním mořem celkem pět „Libů“ od 311. squadrony RAF. Protiponorkový let proběhl v těchto případech bez zvláštních událostí a posádky se se štěstím vrátily zpět na domovskou základnu Tain.



zpět na srpen 1944