From D-Day to V-Day

Srpen 1944

17. srpna 1944 - Den D + 72

Zprávou dne bylo, že Hitler odvolal vrchního velitele OB WEST (Oberbefehlshaber West – Vrchní velitelství Západ) polního maršála Günthera von Kluge z jeho dosavadní funkce. Místo po něm zaujal polní maršál Walter Model. Na bojišti v Normandii zaznamenali úspěch Kanaďané, když se jim podařilo s jejich 2. kanadskou pěší divizí z uskupení II. kanadského sboru obsadit Falaise a sevřít německý ústupový koridor. Město bylo po bojích velmi poničené. Jméno Falaise je dodnes synonymem pro německou porážku ve Francii. Ústup jednotek Wehrmachtu a zbraní SS se zde změnil ve strašlivé krveprolití. Snad podél všech cest směřujících z obklíčeného koridoru stály zničené transportéry, tanky a automobily všech značek a kategorií. Mezi tím ležely mrtvoly koní a těch, kterým se z pekla u Falaise uniknout nepodařilo. Když se na přelomu srpna a září 1944 vylodila ve Francii Československá samostatná obrněná brigáda, byla poprvé soustředěna na francouzské půdě právě u Falaise. Mnozí z mužů generála Lišky s údivem pozorovali zničenou německou techniku a na vlastní oči se někteří z nich mohli poprvé přesvědčit, jak strašlivá je válka. O něco později to ale nakonec poznají sami na sobě. Válku o Falaise dodnes připomíná muzeum „Musée Août 1944 de la bataille de la poche de Falaise“, které se může pochlubit hodnotnou kolekcí historické vojenské techniky z uvedeného období.

Ve stejný čas kanadská 4. obrněná divize překročila u Morteaux řeku Dives a postupovala s 1. polskou obrněnou divizí jihovýchodním směrem na Trun. Také 2. britská armáda zaznamenala úspěch, když zatlačila obklíčeného nepřítele v prostoru Flers, Condé a Falaise.

Změna konečně nastala i v sektoru 3. americké armády, kde se 83. pěší divizi z uskupení amerického VIII. sboru vzdala německá posádka bránící citadelu v St Malo. Ke stejnému sboru byla převelena „Druhá pěší“ a také 2. a 5. prapor Rangers. Slavná „Dvacátá devátá“ má být podle „zaručených“ zpráv připojena k témuž sboru během příštích dvou dnů. 5. obrněná divize a 79. pěší divize, obě z uskupení amerického XV. sboru, překročily řeku Aunay a postupovaly směrem na Mantes-Gassicourt, zatímco 7. obrněná divize od amerického XX. sboru kompletně „vyčistila“ od nepřítele Orléans a Châteaudun. Na jižním křídle se německé bojové formace stáhly za řeku Loire.

Americký VII. sbor patřící k 1. americké armádě vybudoval nové pozice podél hlavní silnice Vire – Argentan mezi Écouché a Flers. V tentýž den „Třetí obrněná“ překonala tvrdý nepřátelský odpor ve Fromentalu a jednotky 9. pěší divize postupovaly v prostoru Fromental – Briouze. „Velká červená jednička“ se ve svém sektoru kontaktovala s Brity. Velení sboru oznámilo, že se před nadcházející akcí jeho jednotky přeskupí. Americký V. sbor obsadil nový sektor, který předtím ležel v zóně 3. americké armády. Sbory patřící pod velení generála G. S. Pattona dostaly ve stejný den rozkaz k uzavření mezery v linii probíhající v prostoru Argentan – Falaise. Mezitím americký XIX. sbor převzal území po V. sboru. V tuto chvíli se skládá z francouzské 2. obrněné divize, 80. pěší divize (bez 319. pěšího pluku) a 90. pěší divize. Ta po těžkém boji obsadila Le Bourg-St Léonard u Chambois.

V operační oblasti 7. americké armády operující na jihu Francie se vzdala malá německá posádka pevnosti Port Cros Island. Mezitím 7. pěší pluk od 3. pěší divize spolu s francouzskými Commandos pokračoval v „čištění“ levého křídla směrem k Toulonu a obsadil „Modrou linii“ v oblasti La Londe- les-Maures. V noci ze 17. na 18. srpna 1944 se oddíly 1. a 2. praporu 30. pěšího pluku 3. pěší divize soustředily východně od Brignoles. „Třicátá šestá“ pohybující se na pravém křídle sboru prošla přes Trans-en-Provence k Draguignan na „Blue Line“ a nedaleko Le Muy se zkontaktovala s 1. výsadkovou taktickou skupinou.

Čechoslováci během dne vyslali na protiponorkovou hlídku nad Severní moře dva stroje. Mise proběhla bez zvláštních příhod. Ve vzduchu byly i stíhačky od „Třistadvanáctky“, které se v rámci mise typu Ranger zúčastnily hloubkového útoku na nepřátelské cíle v oblasti holandských měst Elburg a Grave.



zpět na srpen 1944