From D-Day to V-Day

Srpen 1944

18. srpna 1944 - Den D + 73

VIII. britský sbor ze svazku britské 2. armády byl stažen po mnoha dnech intenzivních bojů do zálohy. Jeho dopravní prostředky byly vzápětí použity jinými jednotkami pro postup k řece Seine. XXX. britský sbor zúžil „kapsu“ plnou nepřátelských jednotek tlakem ze severu. Britská „Jedenáctá obrněná“ dosáhla Putanges a Écouché, zatímco britský XII. sbor neochvějně zmenšoval „kapsu“, ve které se nalézalo stále mnoho nepřátelských jednotek, a pokračoval jihovýchodně na Argentan.

4. kanadská obrněná divize ze svazku II. kanadského sboru obsadila Trun a pokračovala v postupu na jihovýchod spolu s 1. polskou obrněnou divizí pohybující se na levém křídle sboru. V oblasti Chambois mezitím probíhal tuhý boj. Nepřítel prováděl zuřivé protiútoky z vnitřku „kapsy“ a pokoušel se udržet otevřený únikový koridor, díky němuž by mohl prchnout ze spojeneckého obklíčení.

V oblasti amerického VIII. sboru byla 2. pěší divize stažena z uskupení 1. americké armády a přesunuta k Brestu, aby zde podpořila tanky a pěchotu od 6. obrněné divize. Ve stejné době se 8. pěší divize soustředila v oblasti severně od Brestu a taktická skupina „A“ v oblasti Morlaix. V průběhu dne 5. obrněná a 79. pěší divize z uskupení XV. sboru rychle postupovaly směrem k řece Seine a Mantes-Gassicourt. „Sedmá obrněná“ od amerického XX. sboru přešla přes předmostí v Dreux, zatímco 5. pěší divize postupovala na Chartres. Dne 18. srpna 1944 byl ze své dosavadní funkce odvolán velitel amerického XII. sboru generálmajor Gilbert R. Cook. Nahradil ho generálmajor Manton S. Eddy, dosavadní velitel 9. pěší divize. Velení „Deváté pěší“ převzal generálmajor Louis A. Craig. 35. pěší divize dokončila „vyčištění“ Orléansu a začala s postupem do oblasti Janville, zatímco 4. obrněná divize ve „vyčišťovacích“ akcích v okolí Orléans pokračovala.

Zatímco probíhalo stahování „kapsy“ v prostoru Argentan – Falaise, 1. americká armáda se přeskupovala k přípravě pro příští operace. Americký VII. sbor pokračoval ve „vyčišťování“ svého sektoru, udržoval kontakt s Brity u Briouze a chystal se obnovit útok. Americký V. sbor s 90. pěší divizí vpravo a „Osmdesátou pěší“ na levém křídle útočil severním směrem ve snaze urychlit uzavření mezery Argentan – Falaise. „Devadesátá pěší“ postupně zatlačovala nepřítele do Foret de Gouffern, zatímco 80. pěší divize prošla Bordeaux a pokračovala na Argentan. 2. francouzská obrněná divize podporovala palbou útok a její bojové uskupení L (Combat Command L) bylo připojeno k 90. pěší divizi.

V jižní Francii byla v plných obrátkách operace Dragoon. VI. sbor dobyl hlavní nepřátelská obranná postavení v pobřežním sektoru. 7. pěší pluk z uskupení 3. pěší divize postupoval na západ podél hlavní silnice č. 98 (Saint-Tropez – Toulon). Mezitím 30. a 15. pěší pluky postupovaly společně na západ podél hlavní silnice č. 7, jižně od řeky Argens. Následně první z uvedených pluků zahájil útok na Brignoles. Boje poté pokračovaly po celou noc z 18. na 19. srpna. Bojové uskupení I (CCI) francouzské 1. obrněné divize, které postupovalo v prostoru mezi 3. a 45. pěší divizí, překonalo nepřátelský odpor v oblasti Cabasse – Carcés. 179. pěší pluk od 45. pěší divize zahájil útok na Barjols, kde měl nepřítel vybudovanou silnou obranu. Obrněná skupina v čele VI. sboru pod velením brigádního generála Fredericka B. Butlera, zástupce velitele sboru, nazvaná taktická skupina „Butler“ (Task Force Butler), vyrazila na severozápad z oblasti Le Muy jako útočné čelo postupu do vnitrozemí směrem na Grenoble a obsadila Riez. „Třicátá šestá pěší“, která ji následovala, postupovala na sever proti Callian východně od Fayence, kde byla skupina výsadkářů obklíčena nepřítelem. Její 143. pěší pluk se přesunul do oblasti Draguignan, aby zde podpořil „bratrský“ 141. pěší pluk. Francouzská armáda „B“ se svojí 3. alžírskou pěší divizí od II. francouzského sboru začala s postupem ve směru na Marseille.

V průběhu dne se zvedly do vzduchu i stíhačky 310. squadrony RAF. Jedním z Čechoslováků, který šel 18. srpna 1944 do akce byl i Josef Prokopec. „Z Coltishallu jsme ve dvojicích pronikli nad Holandsko, kde na Rýně hledáme lodě. Po dvou hodinách se vracíme zpět do Coltishallu a já si mohu do svého Log Booku zapsat stručnou zprávu: Spitfire V. NN-J, Shipping Recco, Holland“, uvedl k věci J. Prokopec. Šlo o jednu z mnoha typických akcí typu Ranger. Během téhož dne se na „lov“ nad Holandsko vypravily i stíhačky od „Třistadvanáctky“, které v oblasti měst Hengelo a Wesel v nízkém letu útočily na pozemní cíle. 311. squadrona vyslala v průběhu dne nad Severní moře celkem čtyři posádky. Nic problémového se během letu čtyřmotorových „Libů“ nestalo a posádky se šťastně vrátily zpět.



zpět na srpen 1944