From D-Day to V-Day

Srpen 1944

19. srpna 1944 - Den D + 74

Německý polní maršál Günther von Kluge, který byl zapleten do červencového atentátu na Hitlera, spáchal sebevraždu. V Paříži vypuklo povstání francouzských sil odporu (FFI), které vyvrcholí 25. srpna 1944 vstupem spojeneckých jednotek do města nad Seinou. S definitivní platností byla uzavřena „kapsa“ Falaise – Argentan. II. kanadský sbor se během dne spojil s jednotkami amerického V. sboru u Chambois. V obklíčení zde zůstala německá 7. armáda a část 5. německé pancéřové armády.

11. britská obrněná divize z uskupení XXX. britského sboru obsadila úsek Argentan – Bailleul, zatímco se 53. britská pěší divize ze svazku XII. britského sboru přiblížila k sektoru Bailleul – Trun. 4. kanadská obrněná divize z uskupení II. kanadského sboru obsadila St Lambert-sur-Dives na hlavní silnici Trun – Chambois a zajistila město před případným protiútokem. Průzkumné hlídky 1. polské obrněné divize se v Chambois setkaly s jednotkami amerického V. sboru. Předsunuté jednotky I. britského sboru překročily řeku La Vie, nepřítel však kladl značný odpor v dobytém týlu.

Taktická skupina z uskupení 79. pěší divize od amerického XV. sboru vstoupila do Mantes-Gassicourt a začala „čistit“ město od nepřítele. Tanky 5. obrněné divize vyrazily severně podél západního břehu řeky Seine směrem na Louviers ve snaze odříznout nepřátelský ústup přes řeku. 5. pěší divize ze svazku amerického XX. sboru kompletně „vyčistila“ Chartres od nepřítele. V průběhu 19. srpna 1944 byl ze své dosavadní funkce odvolán velitel amerického XII. sboru generálmajor G. R. Cook. Nahradil jej generálmajor Manton S. Eddy, dosavadní velitel 9. pěší divize. Velení „Deváté pěší“ převzal generálmajor Louis A. Craig.

Přední jednotky 80. pěší divize z uskupení amerického V. sboru se přiblížily k Argentanu. „Devadesátá pěší“ dosáhla Chambois a v 19.30 hod se zkontaktovala s průzkumnou hlídkou 1. polské obrněné divize. Tím byla definitivně uzavřena mezera v „kapse“ Falaise – Argentan. Německým jednotkám, které zde uvízly, nezbylo nic jiného než bojovat až do konce, nebo se vzdát. Bylo mnoho těch, kteří zvolili druhou možnost. Americký XIX. sbor útočil v průběhu 19. srpna 1944 směrem na Évreux z Brezolle západně od Dreux s „Druhou obrněnou“ nalevo a 30. pěší divizí napravo ve snaze odříznout nepřátelské jednotky od řeky Seine mezi Paříží a Elbeuf. Mezitím se 28. pěší divize soustřeďovala v oblasti Mortagne.

Také válka na jihu Francie nabírala na obrátkách. 7. armáda pověřila VI. sbor úkolem obsadit Aix-en-Provence, zatímco francouzská armáda „B“ pokračovala v postupu k přístavům Toulon a Marseille. Zároveň s tím Francouzi převzali zodpovědnost za oblast na jih od hlavní silnice č. 7. „Třetí pěší“ z uskupení VI. sboru kompletně obsadila Brignoles a pokračovala na západ podél hlavní silnice č. 7 na Aix-en-Provence. 179. pěší pluk od 45. pěší divize překonal odpor v Barjols, otevřel cestu do údolí řeky Durance a pokračoval v postupu na Rians. Hlavní část taktické skupiny „Butler“ překročila řeku Durance v Oraison a postupovala severně podél západního břehu na Sisteron. Zbytek skupiny postupoval z Riez podél východního břehu řeky Durance, aby zadržel nepřátelské síly, které se přesunovaly na jih z Grenoble a směřovaly k Digne. 141. pěší pluk ze svazku „Třicáté šesté“ „vyčistil“ po celodenním boji Callian. 1. francouzská obrněná divize z uskupení II. francouzského sboru francouzské armády „B“ zabezpečila severní křídlo sboru. 3. alžírská divize prošla Méounes ležící na silnici do Marseille a rozdělila se do tří skupin s názvy „Linares“, „Bonjours“ a „Chapuis“. Skupina „Linares“ se otočila jižně do kopců severně od Toulon. 9. koloniální divize začala postupovat na západ z oblasti Collobrières. Měla za úkol obejít nepřátelské jednotky v oblasti Hyères – Toulon ze severu. 1. francouzská pěší divize postupovala podél pobřeží na Hyéres, dokud nebyla před městem zastavena silnou palbou. Poté vyslala část sil na sever, aby nepřítele obklíčila.

Velitelstvím Československé samostatné obrněné brigády ve Velké Británii byly po příjezdu brigády ze cvičení vydány směrnice platné pro operaci Overlord. Zároveň řídily činnost brigády před odchodem do pole. Brigáda odevzdala poslední výcvikový spojovací a zbrojní materiál a začala s přípravami na přesun. Znamenalo to další prohlídky výstroje a výzbroje, opravy vozidel či odběr materiálu na válečné počty. Brigáda také doplňovala stav mužstva. Stále více se tak začala blížit chvíle, kdy i československé pozemní jednotky svojí měrou přispějí k válečnému úsilí Spojenců ve Francii.



zpět na srpen 1944