From D-Day to V-Day

Srpen 1944

4. srpna 1944 - Den D + 59

Generál Montgomery vydal 4. srpna 1944 rozkaz 2. britské armádě, aby pokračovala v postupu na východ se svým XII. britským sborem. 1. kanadská armáda měla podle Montgomeryho nařízení postupovat na Falaise. VIII. britský sbor ze svazku 2. britské armády čelil v průběhu dne stále silnému nepřátelskému odporu v oblasti Vire a Estry. Ve stejný čas se 43. britská pěší divize ze svazku britského XXX. sboru zmocnila Hermilly severozápadně od Aunay. Britská 50. pěší divize definitivně obsadila Villers-Bocage. Před necelými dvěma měsíci tady německé tankové eso SS-Obersturmbannführer Michael Wittmann se svým tankem Tiger odstřelil na tři desítky tanků a automobilů ze svazku 4th Country of London Yeomanry. Masakr, který stál Spojence řadu životů mladých mužů, měli Britové stále v paměti. Nakonec i Wittmanna dohnal osud, který na sebe vzal podobu britských pancéřů. Spolu s Wittmannem, který je dnes pochován na hřbitově německých vojáků v La Cambe, zahynula celá jeho posádka. XII. britský sbor pokračoval během 4. srpna v postupu směrem k řece Orne v oblasti jihozápadně od Caen na linii Le Locheur – Evrecy – Esquay – Notre Dame – Feugerolles sur Orne.

Bojovalo se i na západním křídle spojenecké fronty, kde 3. americká armáda generála Pattona pokračovala se svojí 6. obrněnou divizí od VIII. amerického sboru v postupu na Brest. V noci ze 4. na 5. srpna 1944 dosáhla „Šestá obrněná“ blízkého okolí Carhaix, které podle zpráv FFI (Francouzské hnutí odporu) mělo mít silnou nepřátelskou obranu. Taktická skupina „A“ od 6. obrněné divize a část 83. pěší divize postoupily až na dosah pevnostní linie ležící v okolí přístavu St Malo. Jejich postup se tím zpomalil. 13. pěší pluk od 8. pěší divize obsadil Rennes. „Čtvrtá obrněná“ dostala v průběhu dne rozkaz rychle postupovat směrem k Vannes. Plánovaný útok na Dinan byl v průběhu dne zrušen.

1. americká armáda uvolnila 5. pěší divizi ze svého svazku, aby mohla posílit americký XX. sbor patřící ke 3. americké armádě. Slavná 1. pěší divize amerického VII. sboru spolu s posilami od 39. pluku 9. pěší divize a bojové uskupení B od 3. obrněné divize zlepšily svoje pozice v prostoru Mortain na pravém boku sboru a zároveň vyslaly průzkumné hlídky jižně směrem na Maynne. Ve stejný čas 4. pěší divize sváděla bitvu o St Pois a výšiny okolo města. 9. pěší divize se setkala se silným odporem při svém útoku na Forét de St Sever. Postup XIX. amerického sboru byl téměř zastaven stále sílící nepřátelskou obranou a minovými poli. Americký V. sbor konečně dosáhl stanovených cílů ležících v oblasti města Vire. „Indiáni“ od 2. pěší divize pokračovali v noci ze 4. na 5. srpna 1944 v postupu. Pak se však zastavili, aby nechali svými pozicemi projít čelo XIX. amerického sboru, které se chystalo dobýt dobýt Vire. 30. pěší divize byla téhož dne převelena od XIX. sboru k „Pátému“, který si o devět měsíců později připsal titul osvoboditele Plzně.

311. squadrona RAF zahájila 4. srpna 1944 přesun na novou základnu Tain ležící ve Skotsku. Jako první vyrazila z nádraží v Helstonu ubytovací skupina F/Lt Hanuše Federmanna. Na dvě desítky mužů si to namířily do Tainu a pětičlenná skupina vedená Sgt Herringem do Leuchars. Do plánovaných pozic dorazili o den později.



zpět na srpen 1944