From D-Day to V-Day

Srpen 1944

7. srpna 1944 - Den D + 62

V průběhu 7. srpna 1944 obsadila 43. britská pěší ze svazku britského XXX. sboru Mont Pinçon. Ještě téhož dne ale utrpěla těžké ztráty při odrážení nepřátelského protiútoku. Ve stejný čas XII. britský sbor zajistil předmostí přes řeku Orne a začal s útokem jižně podél řeky směrem na Thury Harcourt.

Ve 22. 30 hod, po předcházejícím půl hodiny trvajícím náletu spojeneckých čtyřmotoráků, zaútočil 2. kanadský sbor s 2. kanadskou pěší divizí vpravo a 51. britskou pěší divizí vlevo jižním směrem na město Falaise. O něco později se jméno tohoto malebného městečka s gotickým hradem stane synonymem porážky německé branné moci ve Francii.

Během dne se průzkumné oddíly ze svazku 6. obrněné divize amerického VIII. sboru 3. americké armády přiblížily až k okraji Brestu. Hlavní síly divize se však opozdily a tak měl nepřítel čas zesílit obranu a vybudovat nástrahy. Taktická skupina „A“ od 83. pěší divize postupovala k Morlaix, zatímco zbytek divize pokračoval v bojích o St Malo. V prudkých bojích se ocitla také Čechům později známá „Čtvrtá obrněná“. Bojové uskupení A od 4. obrněné divize obsadilo města Vannes a Auray. „Sesterské“ uskupení B pod velením brigádního generála Holmese E. Dagera vyrazilo přímo na Lorient a dosáhlo okraje města. Ihned zaútočilo po zdánlivě nechráněné cestě přes vesnici Pont-Scorf. Jakmile ale předvoj dorazil do vsi, dostal se do těžké dělostřelecké palby. Ta usmrtila 20 vojáků a dalších 85 zranila. Německé granáty zničily pět „Halftracků“, šest jeepů, dvě nákladní auta a dvě kolová obrněná vozidla M-8. Několik dalších vozidel bylo v boji poškozeno. Mezitím americký XV. sbor pokračoval v rychlém postupu na Le Mans.

Nezahálela ani 1. americká armáda. Časně zrána zahájili Němci silný protiútok ve směru na Avranches za použití značného množství tanků a další obrněné techniky. Cílem útoku bylo prorazit k pobřeží a tak oddělit americké jednotky bojující na bretaňském poloostrově od hlavních spojeneckých sil. Německé pancéřové oddíly pronikly americkou linií mezi XIX. a VII. sborem, prošly Mortain a posléze postupovaly na Juvigny a Le Mesnil Tove. Jejich průnik zastavilo až spojenecké letectvo.

V pásmu amerického VII. sboru byl proti 30. pěší divizi veden silný nepřátelský protiúder, díky němuž se části divize dostaly do izolace. Na pomoc stabilizovat linii byla okamžitě přesunuta od amerického XIX. sboru 4. pěší divize a také pancéře od 2. obrněné divize. Jednotky 12. pěšího pluku pod vedením plukovníka Reedera od 4. pěší divize a bojové uskupení B ze svazku 3. obrněné divize byly odeslány k 30. pěší divizi, aby posílily její bojovou hodnotu. 4. pěší divize byla naopak posílena 39. pěším plukem podplukovníka Van H. Bonda od „Deváté pěší“. Ostatní pluky ze svazku téže divize začaly postupovat proti boku nepřátelského průniku nedaleko Mortain. „První pěší“ prošla Mayenne a obsadila St Frambault de Periéres. Mezitím americký XIX. sbor postupoval jižně v oblasti Mortain. K pohybu jednotek došlo i v rámci amerického V. sboru, když 9. pěší pluk plukovníka Chestera J. Hirschfeldera od 2. pěší divize byl přesunut k 29. pěší divizi. Ta se zrovna nacházela ve Vire, ale čekala na rozkaz vyrazit na jih. Na přesun k 1. armádě se chystala 35. pěší divize.

Během 7. srpna 1944 odletělo ze základny Predannack na jihu Anglie až do severních oblastí Skotska pět plně naložených strojů B-24 Liberator patřící do svazku 311. squadrony RAF. Začal tak přesun celé squadrony k 19. Group pobřežního letectva. Z Tainu poté Čechoslováci startovali na dlouhé mise, které je často zavedly až k Faerským ostrovům či do Norska.

Rušno bylo 7. srpna 1944 i nad protektorátem. Americká „Patnáctá letecká“ si to namířila nad hornoslezský Blechhammer. V oblasti Moravy si na americké čtyřmotoráky počkaly stíhačky Luftwaffe. V nastalém boji šlo k zemi v okolí Opavy několik amerických strojů. Také v tomto případě se někteří členové posádek amerických bombardérů stali terčem zloby místního obyvatelstva. Když se na scéně objevily i americké stíhačky, rozpoutala se bitva, jejíž obětí poté bylo šest německých jednomotorových stíhaček Bf 109G-6. Po skončení boje se nad protektorátem rozhostí zlověstné ticho, které o dva týdny později naruší hukot dalšího spojeneckého svazu. To, co se však na sklonku srpna 1944 odehraje na nebi nad předmnichovským Československem, až dosud nemělo obdoby.



zpět na srpen 1944