From D-Day to V-Day

Únor 1945

18. února 1945 - Den D + 257

Síly britského XXX. sboru z uskupení 1. kanadské armády zahájily útok na Goch. Jednotky britské 15. pěší divize prošly přes postavení britské 43. pěší divize a následně dosáhly severního předměstí města. Mezitím britská 51. pěší divize vstoupila do města ze severozápadu a britská 43. pěší divize sváděla boje v prostoru východně od města.

Pluky 9. pěší divize z uskupení III. sboru americké 1. armády začaly přebírat operační sektor 82. vzdušné výsadkové divize, která se přesunovala do prostoru soustředění v oblasti Walheimu. Později se celá divize přemístila do blízkosti Remeše, kde zůstala jako záloha vrchního velitelství.

Síly VIII. sboru americké 3. armády obnovily brzy ráno, bez jakékoliv dělostřelecké přípravy, útok na opevnění Západního valu a posléze dobyly množství pevnůstek a zničily řadu dalších obranných zátarasů. Prapory 358. pěšího pluku od 90. pěší divize dobyly v průběhu dne dominantní kopec nad Pronsfeldem, zatímco bratrský 359. pěší pluk obsadil Hesfeld. Tankové oddíly bojového uskupení R od 11. obrněné divize obsadily Grosskampenberg a Leidenborn. Zóna 4. pěší divize se mírně rozšířila na jih, a proto její 12. pěší pluk převzal nedaleko Pronsfeldu úsek 358. pěšího pluku od „Devadesáté pěší“. 6. jízdní mechanizovaná skupina zabezpečovala malé předmostí na východním břehu řeky Our mezi Gemündem a Bivelsem a vybudovala lávky pro pěší jednotky. 318. pěší pluk ze svazku 80. pěší divize XII. sboru obsadil Kruchten a postupoval směrem na Hommerdingen. Mezitím bratrský 317. pěší pluk dobyl Stockigt a pokračoval v útoku na Nusbaum. Činily se i prapory 319. pěšího pluku od „Osmdesáté pěší“, které sváděly boje o zbývající pevnůstky Západního valu a následně převzaly úsek 51. praporu obrněné pěchoty z uskupení 4. obrněné divize, který se vrátil zpět k mateřské jednotce. 5. pěší divize překročila řeku Enz a postoupila k západnímu břehu řeky Prüm. Poté od Peffingenu postupovala jižním směrem. Její 2. pěší pluk dobyl Schankweiler, zatímco bratrský 11. pěší pluk vyčistil západní břeh řeky Prüm v jihovýchodním směru. Vpravo od jednotek „Páté pěší“ upevňoval své pozice 385. pěší pluk od 76. pěší divize. Jednotky 94. pěší divize ze svazku XX. sboru kompletně dokončily přípravu k útoku. Prapory 328. pěšího pluku od 26. pěší divize odrážely v průběhu dne nepřátelské protiútoky v oblasti předmostí v Saarlauternu a zároveň se jim podařilo dobýt a vyčistit od nepřítele několik dalších domů.

Jednotky 70. pěší divize ze svazku XV. sboru 7. armády obsadily Forbach a Etzling a také postoupily k hřebenu ležícímu jižně od Stiring Wendelu. Následně vyčistily Lixing a Grosbliederstroff. Nepřítel pronikl postavením 253. pěšího pluku od 63. pěší divize a znovu obsadil Auersmacher. 45. pěší divize byla stažena do zálohy 7. armády. Síly XXI. sboru se přesunuly do oblasti Morhange.



zpět na únor 1945