From D-Day to V-Day

Únor 1945

26. února 1945 - Den D + 265

II. kanadský sbor z uskupení 1. kanadské armády zahájil operaci „Blockbuster“, která měla za cíl dobýt Kalkar, Uedem a prostor mezi oběma městečky a Xantenem. Pro tuto akci se sbor přeskupil. Nyní se skládal z kanadské 4. obrněné a britské 11. obrněné divize, kanadské 2. obrněné brigády, kanadské 2. a 3. pěší divize a britské 43. pěší divize.

137. pěší pluk 35. pěší divize z uskupení XVI. sboru postupoval z Doverenu severovýchodně přes Bruck směrem na Hückelhoven. Ve stejný čas se bratrský 134. pěší pluk zmocnil v Hilfarthu mostu přes Rúr. Řeku překročil a obsadil prostor předmostí dlouhý asi jeden a půl kilometru. 335. pěší pluk od 84. pěší divize z uskupení XIII. sboru obsadil Golkrath, zatímco bratrský 334. pěší pluk dobyl Matzerath. Prapory 407. a 406. pěšího pluku od 102. pěší divize vyčistily Tenholt, Kückhoven, Bellinghoven a Wockerath a poté zaútočily na Erkelenz. Bojové uskupení B od 5. obrněné divize obsadilo Terheeg, Hauthausen a Mennekrath. V operačním prostoru XIX. sboru převzal po obsazení Güstenu 116. pěší pluk 29. pěší divize úsek pravého křídla bratrského 115. pěšího pluku, který dobyl Speil, Ameln a Titz. 120. pěší pluk od 30. pěší divize obsadil Kalrath. Činil se i 117. pěší pluk od stejné jednotky, když vybojoval Oberembt, Kirch a Troisdorf. Tankové oddíly bojového uskupení B od 2. obrněné divize a jednotky 113. jízdní mechanizované skupiny zaujaly pozice na pravém křídle „Třicáté pěší“.

24. jízdní průzkumná squadrona od 4. mechanizované skupiny z uskupení VII. sboru americké 1. armády prošla přes les Hambach, na jehož severovýchodním okraji narazila na nepřítele. Rota B od 4. squadrony mezitím postoupila přes Steinstrass a prováděla průzkum směrem na Esch. Taktické skupiny „Welborn“ a „Lovelady“ od bojového uskupení B ze svazku „Třetí obrněné“ prošly lesem a postoupily k předměstí Elsdorfu, Berrendorfu a Wüllenrathu, zatímco taktické skupiny „Kane“ a „Doan“ od bojového uskupení A obsadily Buir a Blatzheim. 83. obrněný průzkumný prapor se pokusil zabezpečit předmostí pro překročení průplavu Erft nedaleko Bergheimu, v Manheimu ale byl zastaven. 413. pěší pluk ze svazku 104. pěší divize obsadil Morchenich. Před setměním dobyl bratrský 414. pěší pluk Golzheim, zatímco 415. pěší pluk od stejné divize byl stažen do zálohy. 121. pěší pluk od 8. pěší divize obsadil během dne Eschweiler a následně pokračoval v postupu severovýchodním směrem. Mezitím bratrský 28. pěší pluk vyčistil od nepřítele zbývající část Stockheimu, dobyl Frauwullesheim a několik dalších vesnic v okolí Rommelsheimu. Pluky 1. pěší divize ze svazku III. sboru rozšiřovaly předmostí na východ a jihovýchod. Její 16. pěší pluk vyčistil Soller, zatímco 26. pěší pluk obsadil Udingen, Leversbach, Rath a Boich. Bratrský 18. pěší pluk převzal po jednotkách 8. pěší divize Stackheim a dobyl Jakobwuellesheim. 39. pěší pluk od 9. pěší divize, nyní posílený 1. praporem bratrského 60. pěšího pluku, překročil řeku Rúr v zóně „První pěší“ a poté se soustředil nedaleko Boichu.

V 15.00 hod zahájily prapory 345. a 346. pěšího pluku 87. pěší divize z uskupení VIII. sboru Pattonovy 3. armády útok severním směrem na Ormont a Hallschlag. 6. obrněná divize zatím držela obranné pozice podél řeky Prüm a její průzkumné hlídky pátraly po vhodných místech k jejímu překročení. V operačním prostoru XII. sboru dokončovala 80. pěší divize vyčišťovací akce v oblasti západně od řeky Prüm, ležící na severním křídle sboru. 319. pěší pluk od „Osmdesáté pěší“ obsadil Phillipsweiler a Mauel. Bojové uskupení B od 4. obrněné divize dobylo výšiny severně od Bitburgu, nepodařilo se mu ale vyčistit Erdorf ležící na řece Kyll. Uskupení A patřící ke „Čtvrté obrněné“ se mezitím soustředilo v oblasti Rittersdorfu. 3. prapor 2. pěšího pluku 5. pěší divize postupoval severovýchodně k řece Nims a obsadil Stahl a Birtlingen, zatímco bratrský 10. pěší pluk vyčistil Messerich a Dockendorf. Po překročení řeky obsadil Niederstedem a Oberstedem. 76. pěší divize se přeskupila pro postup k řece Mosele v oblasti Trevíru (Trier) a zaútočila z předmostí u Holsthumu východním a jižním směrem. Její 304. pěší pluk zabezpečoval přechody na předmostí řeky Nims nedaleko Wolsfeldu. Mezitím 1. prapor 385. pěšího pluku od stejné divize postupoval z Holsthumu směrem na Irrel, zatímco bratrský 417. pěší pluk se připravoval k útoku z předmostí u Wolfsfeldu. 2. jízdní mechanizovaná skupina pokračovala v ochraně jižního křídla sboru a vyslala průzkumné hlídky do Wasserbilligu. V operačním prostoru XX. sboru postupovalo bojové uskupení B od 10. obrněné divize podél silnice Irsch – Zerf. Vyprostilo z obklíčení oddíly 5. praporu „Rangers“ v prostoru jižně od silnice a zároveň dobylo Zerf. V pohybu bylo také bojové uskupení A, když překročilo řeku Sáru v zóně 94. pěší divize. Poté postupovalo na Irsch, zatímco uskupení R vyrazilo z Nittelu směrem na Beurig.

V průběhu dne se 94. pěší divize připravovala k útoku na výšiny ležící mezi Hammem a Geizenbergem. Jejím dalším úkolem bylo zajištění podpory 10. obrněné divize při jejím postupu na Trevír. 101. pěší pluk od 26. pěší divize vystřídal jednotky bratrského 328. pěšího pluku a zároveň převzal velení nad předmostím v Saarlauternu.



zpět na únor 1945